Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με την Αττική να εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα, καθώς χθες σε σύνολο 407 νέων επιβεβεβαιωμένων περιπτώσεων, είχε σχεδόν τα μισά και συγκεκριμένα τα 194.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ανοδική τάση αλλά όχι εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανόν τα μέτρα να έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Το ενδεχόμενο η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους είναι το επόμενο βήμα που εξετάζουν οι ειδικοί, εφόσον τα πράγματα χειροτερέψουν.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Αττική βρίσκεται σε πορτοκαλί επίπεδο, ένα βήμα δηλαδή πριν τον «κόκκινο» συναγερμό. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο MEGA, είπε: «Η Αττική δεν είναι στο “κόκκινο”, είναι στο “πορτοκαλί”. Αν ήταν στο “κόκκινο” θα ήταν τελείως διαφορετική η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «πιστεύουμε ότι θα έχουμε απόδοση των μέτρων και στην Αττική θα δούμε την εικόνα να αλλάζει προς το καλύτερο. Χρειάζεται υπομονή».
Εξαιρετικά ρευστή χαρακτήρισε την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
“H κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή. Σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας μπορεί να ξεκινήσει μια αύξηση (σ.σ. κρουσμάτων) λόγω υπερμετάδοσης. Χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από τους πάντες. Η κατάσταση μας ανησυχεί μονίμως. Απλώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει, γιατί εξαρτάται από τη συμπεριφορά του καθενός αλλά και από την πολιτεία» σημείωσε σχετικά.
«Έχουμε δύο Ελλάδες. Την πρωινή, που ο κόσμος φοράει τις μάσκες, τηρεί τις αποστάσεις και πάει στην δουλειά του και έχουμε και τη βραδινή Ελλάδα που οι άνθρωποι χαλαρώνουμε. Κι εκεί πρέπει να παρέμβουμε» συμπλήρωσε.
Σε ότι αφορά στα κρούσματα που καταγράφονται στη χώρα, υπογράμμισε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε ελεγχόμενη κατάσταση, στην οποία δεν θα αυξηθούν τα κρούσματα. Γενικά δεν έχουμε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων». Ως προς αυτό, συμπλήρωσε ότι, «ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, άρα πρέπει να υπάρχει μια αισιοδοξία ότι ο κόσμος τηρεί τα μέτρα αλλά θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι περιοχές με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων βρέθηκαν σε μίνι lockdown, εξήγησε ότι «ο κορωνοϊός είναι σε όλη την Ελλάδα» επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση είναι ρευστή.
Ακόμα, ερωτηθείς για το αν υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των ειδικών για τη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, τόνισε ότι η χρήση μάσκας προστατεύει. «Όσο περισσότερο προσπαθήσουμε, τόσο γρηγορότερα θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια» είπε για την τήρηση των μέτρων, επισημαίνοντας πως οι επιδημίες κρατάνε 1-2 χρόνια. «Και η γρίπη του 1918, τόσο κράτησε. Μετά από δέκα χρόνια μπορεί να έχουμε καινούργια πανδημία» σημείωσε.
Τέλος, σχετικά με τον συνωστισμό που έγινε χθες έξω από το Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, είπε ότι «ο κόσμος φορούσε μάσκες πάντως. Ήταν πολιτική συγκέντρωση για ειδικό λόγο, ας το ξεπεράσουμε. Σε 10-15 μέρες θα ξέρουμε αν υπήρξε διασπορά. Θεωρητικά τέτοιου είδους συγκεντρώσεις μπορεί να είναι η έναρξη μιας υπερμετάδοσης. Αλλά ας μη το γρουσουζεύουμε».
Να καλυφθεί το τεστ από τον ΕΟΠΥ
Σε απολύτως οριακή κατάσταση βρίσκεται επιδημιολογικά η χώρα μας σύμφωνα τον επιδημιολόγο και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, Τάκη Παναγιωτόπουλο. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο της χειμερινής περιόδου κάνει τα πράγματα οξύτερα.
Σύμφωνα με τον Τάκη Παναγιωτόπουλο η μονοσήμαντη επιμονή στην ατομική ευθύνη δεν αποδίδει ούτε είναι σωστή αρχή Δημόσιας Υγείας, αλλά σε αυτή τη φάση είναι δραματικά αναγκαίο η Πολιτεία να στηρίξει τους πολίτες, καθώς υπάρχει και η πανδημική κόπωση που εντοπίζει και ο ΠΟΥ.
Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται πιο εύκολη πρόσβαση των πολιτών στη διενέργεια τεστ για κορωνοϊό και ιδιαίτερα για τους μαθητές που πάνε στο σχολείο. Εξήγησε ότι η κατεύθυνση είναι τα παιδιά ακόμη και με λίγα σχετικά συμπτώματα, όπως έναν πυρετό πάνω από 37,5 να πηγαίνουν στο γιατρό και αν ο γιατρός κρίνει να κάνουν το τεστ.
«Αυτό σημαίνει ότι το τεστ πρέπει να είναι διαθέσιμο στον τόπο κατοικίας τους. Να μην πρέπει να συνωστίζονται στα νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ».
Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, εξήγησε ότι ήδη τα νοσοκομεία Παίδων έχουν κατακλυστεί από απλά περιστατικά και καθώς έρχονται και οι απλές ιώσεις του αναπνευστικού χρειάζεται τα τεστ να καλύπτονται από τα ταμεία, δηλαδή τον ΕΟΠΥ και να μπορούν να γίνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Πρόσθεσε ότι είναι δραματική η ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο καθώς δεν μπορεί ο γονέας να πληρώνει τεστ για το πρώτο και το δεύτερο επεισόδιο λοίμωξης για το παιδί του και μετά για το δεύτερο ή για το τρίτο παιδί του.