Η αυξημένη κίνηση και συγχρωτισμός που παρατηρείται στα αστικά κέντρα σε συνδυασμό με τον μεγάλο χρόνο επώασης του κορωνοϊού που εμποδίζει τον έγκαιρο αριθμό κρουσμάτων, εξηγούν σε ένα βαθμό την ανοδική πορεία της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Για την αύξηση του κρουσμάτων στα αστικά κέντρα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. είπε χαρακτηριστικά: “Γνωρίζουμε ότι ο ιός ήταν και παραμένει εδώ και με την αυξημένη κίνηση και τον συγχρωτισμό είναι επόμενο ότι θα έχουμε έναν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να περάσει από τη πόλη να μείνει λίγες ώρες, να φύγει και να αφήσει πίσω του ενδεχομένως κάποιες επαφές που θα εκδηλώσουν με λίγα ή με περισσότερα συμπτώματα τον ιό αυτό. Είναι μια δύσκολη κατάσταση δεδομένου ότι ο ιός αυτός έχει μεγάλο χρόνο επώασης που εμποδίζει τον έγκαιρό εντοπισμό των κρουσμάτων και το άλλο το σημαντικό είναι ότι ευτυχώς σε σημαντικό βαθμό δεν δημιουργεί συχνά συμπτώματα ή έχει πολύ λίγα συμπτώματα. Αυτά όμως εμποδίζουν τον σβήσιμο μια επιδημίας”.
Αναφερόμενος στα πάρτι και τους συνωστισμούς που παρατηρούνται, ο Θάνος Δημόπουλος εξήγησε πως «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον SARS COV2 είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει. Το δεύτερο που γνωρίζουμε είναι ότι οι συνθήκες μετάδοσης με τόσο μεγάλο συνωστισμό αλλά και τραγούδι, φωνές, γέλια, είναι ακόμα μεγαλύτερες διότι η εκπομπή των μικρών και μεγάλων σταγονιδίων με τα οποία μεταδίδεται ο νέος κορωνοιος είναι ακόμα πιο έντονη».
Πρόσθεσε πως «έχουν καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία περιπτώσεις υπερμετάδοσης στο εξωτερικό από τέτοιες εκδηλώσεις”, υπογραμμίζοντας την αδυναμία ιχηλάτησης των εν λόγω επαφών. “Θα μετακινηθούν σε όλο το νησί ή μέρος του και μετά πολύ πιθανό να πάνε και στο σπίτι τους”, είπε ο Θάνος Δημόπολους υπογραμμίζοντας ότι ο ιός αυτός έχει μια «μεγάλη λανθάνουσα περίοδο». Δηλαδή από την στιγμή που θα εκτεθεί κάποιος στον ιό έως ότου εκδηλώσει τα συμπτώματα, μεσολαβούν συνήθως 5-7 μέρες αλλά μπορεί και 2 εβδομάδες.
Αναφορικά με τα πανηγύρια και το τι αποφάσεις θα παρθούν απο εδώ και πέρα ο καθηγητής δήλωσε πως υπάρχει επιτροπή που συμβουλεύει τους αρμόδιους φορείς. Η απόφαση που θα παρθεί θα βασίζεται στην ανάλυση των δεδομένων των προηγούμενων μερών και βδομάδων καθώς επίσης και σε μαθηματικά μοντέλα τα οποία μπορούν να κάνουν μία πρόβλεψη για την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας και την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η αυστηρότερη τήρηση των μέτρων που ισχύουν είναι αυτή που θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Υπογράμμισε, δε, ότι «σε σχέση με άλλα κράτη είμαστε ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση και με την εντατικοποίηση των μέτρων και την καμπάνια ενημέρωσης θα ενταθεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου”. Τόνισε ότι τα καλά αποτελέσματα που είχαμε μέχρι τώρα οφείλονται όχι μόνο στις οδηγίες αλλά και στην εθελοντική συμμόρφωση όλων στα μέτρα.