Κορωνοϊός: Πόσο θα κρατήσουν τα μέτρα

by news

Αβέβαιο προδιαγράφεται το τέλος των περιοριστικών μέτρων, καθώς η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα καταγράφει συνεχή αρνητικά ρεκόρ. Μόνο το Σαββατοκύριακο είχαμε 69 νεκρούς από κορωνοϊό, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 228.

Το επόμενο διάστημα οι ειδικοί αναμένουν να συνεχιστεί η αύξηση στους θανάτους, καθώς ακόμη δεν έχουν αποδώσει τα νέα μέτρα. Στόχος είναι μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, στο επίπεδο των 300-500 ώστε να μπορούμε να μιλάμε για άρση των μέτρων. Aκόμη όμως κι αν υπάρξει μείωση των κρουσμάτων, μετά το διάστημα των τριών εβδομάδων, αναμένεται να γίνει σταδιακή άρση των μέτρων, με τη χρήση μάσκας να παραμένει.

Πάντως, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού “Open”, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το ότι “αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, οι τρεις εβδομάδες θα επαρκούν”. Στην κατεύθυνση αυτή, από σήμερα αναμένεται εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΛΑΣ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να γίνεται διαλογή ασθενών, όπως δυστυχώς είδαμε να συμβαίνει στην Ιταλία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι προστίθενται συνεχώς κλίνες ΜΕΘ, με στόχο τις 1.200 συνολικά στην επικράτεια, για όλες τις ανάγκες που υπάρχουν.

Παγώνη: Μετέωρο και το Πάσχα

Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους δήλωσε τον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά.

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 και κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα έχουμε και μη COVID περιπτώσεις στα νοσοκομεία» διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι το σύστημα δέχεται πίεση. «Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Από το νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες» τόνισε.

«Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο» δήλωσε δε. «Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο» τόνισε η Ματίνα Παγώνη.

Δερμιτζάκης: Δεν αναμένεται μείωση κρουσμάτων τις επόμενες βδομάδες

Μιλώντας στο MEGA ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης, σημείωσε ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown που βρίσκεται η χώρα.

«Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δε θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δε θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα». Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν. «Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο», είπε.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες δε θα δούμε μια δραματική μείωση των κρουσμάτων αλλά μια σταθεροποίηση. Όπως ανέφερε, «τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δε δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα».

Ο καθηγητής σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο «να δούμε δύο βδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης, και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα».

Σχετικά με το εμβόλιο, ο Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα.

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα