Το σχέδιο για την επιστροφή σε μία μερική κανονικότητα, μετά τις 7 Δεκέμβρη οπότε και παρατάθηκε το lockdown, μελετούν κυβέρνηση και ειδικοί. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη βδομάδα, με το ενδεχόμενο για lockdown δύο ταχυτήτων, δηλαδή για άρση των μέτρων σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει, να είναι στο τραπέζι.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων, για το οποίο θα δωθεί το πράσινο φως αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με μαθητές από τα Χανιά. «Λίγη υπομονή θα κάνετε ακόμα και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε», είπε ο πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανέφερε χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι “κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό για την άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή τη σταδιακή άρση υπάρχει και ο σχεδιασμός για τα σχολεία”.
Πάντως τον σχεδιασμό άρσης του απαγορευτικού θα κρίνει η εικόνα των περιοχών που κουβαλούν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο μεταξύ αυτών Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Μαγνησία. Ενθαρρυντικά είναι στο μεταξύ τα νέα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η μελέτη των λυμάτων καταγράφει μείωση του ιικού φορτίου κατά 50%. Συνολικά οι περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο είναι εφτά, όπου εντοπίζεται το 41,78% των κρουσμάτων τις τελευταίες 5 ημέρες.
Το σχέδιο μερικής κανονικότητας θα απασχολήσει διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αρχής γενομένης από σήμερα (27/11), οπότε και πραγματοποιείται η τακτική σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Ο σχεδιασμός
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά και τα σενάρια είναι τα εξής:
1. Τα δημοτικά/νηπιαγωγεία/βρεφονηπιακοί θα ανοίξουν στις 7/12
2. Τα γυμνάσια/λύκεια θα ανοίξουν στις 14/12
3. Τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα σε εμπορικά με click away θα ανοίξουν στις 14/12
4. Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν στις 21/12
5. Για την εστίαση δεν υπάρχει ακόμα απόφαση.
Παρόλα αυτά αναμένεται να παραμείνει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, καθώς και το SMS για τις απαραίτητες μετακινήσεις.
Βατόπουλος: Μπορεί κάποιες περιοχές να έχουν lockdown και κάποιες όχι
Στο μεταξύ, όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία». Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατά τη σταδιαρκή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.
«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως σημείωσε, επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσεις σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.