Ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την 1η Φεβρουαρίου άφησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στον ANT1, τόνισε ότι η σχετική απόφαση είναι ειλημμένη, «αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει εάν τα πράγματα χειροτερέψουν. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε».
Παράλληλα, ο Χαράλαμπος Γώγος δεν απέκλεισε την λήψη νέων μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα πάντα είναι στο τραπέζι καθώς πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία. «Ο ιός είναι εδώ και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο. Έχουμε ακόμα εισαγωγές στα νοσοκομεία και τίποτα δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε.
“Όταν υπάρχει μια πανδημία δεν αποκλείεται τίποτα στα μέτρα. Να προχωράει και το θέμα της κοινωνίας, αλλά πάνω απ΄ όλα είναι η δημόσια υγεία. Επομένως στο τραπέζι είναι τα πάντα. Δε έχει αλλάξει κάτι. Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας και θα αποφασίσουμε. Γι΄ αυτό άλλαξε το σύστημα και συνεδριάζουμε κάθε Παρασκευή για να έχουμε τα δεδομένα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αρκουμανέας: Αξιολόγηση των δεδομένων
Τα δεδομένα την Πέμπτη θα είναι είναι αυτά που θα εξεταστούν ώστε να ληφθούν αποφάσεις από τους ειδικούς για τη λειτουργία των σχολείων και της αγοράς δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα».
Τα κρούσματα θα δείξουν…
Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στο MEGA, είπε πως «όσο πιο πολλά τεστ γίνονται, τόσο ο αριθμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ενώ υπογράμμισε πως τα μέλη της επιτροπής θα περιμένουν να δουν τα σημερινά και τα αυριανά για να αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια.
«Ο σχεδιασμός για τα δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα γυμνάσια και τα λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» σημείωσε η Ελένη Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους. «Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν αντέχουν το lockdown και ξεχύνονται στους δρόμους» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού, που μεταδίδεται οκτώ φορές γρηγορότερα, το οποίο ξεκίνησε από τη Βρετανία και πλέον συναντάται σε περισσότερες από 60 χώρες. «Το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε. Θα προχωρήσουμε με τον εμβολιασμό και θα συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας» ανέφερε η κυρία Γιαμαρέλλου, σημειώνοντας πως με βάση τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού στην Ελλάδα έχει γίνει διασπορά στην κοινότητα.