Σε ανησυχία βρίσκεται όλος ο πλανήτης μετά την ταυτοποίηση των πρώτων κρουσμάτων της παραλλαγής omicron , η εμφάνιση της οποίας εκτόξευσε παγκοσμίως την αγωνία για την τελική έκβαση της πανδημίας του κορωνοϊού, σε μια στιγμή που αρκετοί ειδικοί άρχισαν να διαβλέπουν την αρχή του τέλους της, κάπου στο καλοκαίρι του 2022.
Στην Ελλάδα σε προληπτική καραντίνα δέκα ημερών τέθηκαν πέντε Έλληνες που έφτασαν με πτήση από χώρες της Νότιας Αφρικής και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά την άφιξή τους, τους διενεργήθηκε διαγνωστικός έλεγχος, στον οποίο βρέθηκαν αρνητικοί στη νόσο, ενώ για την περίπτωσή τους τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από χθες, προβλέπουν 10ήμερη καραντίνα, επανέλεγχό τους λίγο πριν εκπνεύσει το δεκαήμερο και λήξη της μόνο με αρνητικό PCR τεστ.
Μάσκα παντού
Θέμα επαναφοράς της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έθεσε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημειώνοντας ότι είναι πρόβλημα η διαχείριση της αποκλιμάκωσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Την ίδια ώρα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημείωσε ότι με την παραλλαγή Όμικρον, επαναλαμβάνεται το σενάριο της μετάλλαξης Δέλτα, εκτιμώντας ότι η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, θα υπάρξουν πολύ περισσότερα κρούσματα και πιθανότατα και βαριές νοσήσεις.
«Η Όμικρον θα φέρει περισσότερα κρούσματα και πιθανόν βαριά νόσηση»
Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή επαναλαμβάνεται ένα σενάριο που έχουμε ξαναδεί άλλες δυο φορές, με τη μετάλλαξη Άλφα και τη μετάλλαξη Δέλτα. Βιολογικά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι παραλλαγές του ιού που επικρατούν είναι αυτές που μεταδίδονται ευκολότερα. Επίσης, ξέρουμε ότι οι παραλλαγές που επικρατούν είναι και οι πιο ήπιες, διότι αυτές δε σκοτώνουν κόσμο. Άρα πάλι μεταδίδονται ευκολότερα. Ένα σενάριο λογικό που μπορούμε να πούμε ότι και τώρα με αυτή τη μετάλλαξη, εφόσον επικρατήσει, θα είναι πιο μεταδοτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι όλος πληθυσμός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχουμε μια επανάληψη της μετάλλαξης Δέλτα, συνεπώς μια επίταση της επιδημίας, περισσότερα κρούσματα κι ανεξαρτήτως αν θα είναι ηπιότερη, θα έχουμε πολλά βαριά περιστατικά. «Ακόμα κι η Όμικρον να είναι όπως η Δέλτα από πλευράς βαρύτητας νόσου, επειδή θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα, πιθανόν να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό».
Ο κ. Βατόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι απίθανο η μετάλλαξη Όμικρον να μην καλύπτεται από το εμβόλιο, έστω και με μικρότερη αποτελεσματικότητα. «Αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία είναι κατά πόσο αντιστέκεται στο εμβόλιο. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να εμφανιστεί ένας ιός που δεν το πιάνει το εμβόλιο. Το κακό σενάριο είναι να έχει μικρή αποτελεσματικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ξαφνικά θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να νοσήσει βαριά», υπογράμμισε.
Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και αποστάσεις στην εκπαίδευση
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας επίσης στον Skai σημείωσε ότι πριν από δύο μέρες καταγράφηκε το peak αυτού του κύματος και τώρα έχει αρχίσει η πτώση. «Τις τελευταίες δύο ημέρες είμαστε σε πτώση και ο αριθμός αναπαραγωγής είναι κάτω από τη μονάδα. Τα μοντέλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πτώση. Το πρόβλημα είναι η διαχείριση της αποκλιμάκωσης», σημείωσε.
Στο πλαίσο αυτό, ανέφερε ότι πρέπει η χρήση της μάσκας να εφαρμοστεί σε εξωτερικούς χώρους, να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μεταφοράς.
Στο κακό σενάριο τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην μετάλλαξη Omicron
Έκκληση για εμβολιασμό όσων δεν έχουν προβεί ακόμη απηύθυνε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, λέγοντας πως η εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron ας είναι η αφορμή για να εμβολιαστούμε όλοι.
Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Κυριακής, «το ότι είναι λογικό να ανησυχούμε είναι αυτονόητο, γιατί ο ΠΟΥ ονομάτισε το στέλεχος σαν ένα στέλεχος ανησυχίας. Το ότι βρήκαμε πολλά περιστατικά στην Αφρική δείχνει ότι η χώρα της Ν. Αφρικής έχει ένα καλό σύστημα ιχνηλάτησης, που είχε αναπτύξει από την προηγούμενη χρονιά. Δεύτερον, αυτό που συμβαίνει, υπάρχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών και ταυτόχρονα υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που έχουν ανοσοκαταστολή λόγω AIDS και που πιθανό να έχουν τον ιό μέσα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας στο ιό την ευκαιρία να κάνει πολλές μεταλλάξεις».
«Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει κανείς με την κινητικότητα που υπάρχει παγκοσμίως», είπε για τη μετάλλαξη Όμικρον. «Υπάρχει ένας κίνδυνος με τα πολλά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν παγκόσμια στη Ν. Αφρική και παραπονέθηκαν οι αξιωματούχοι της Ν. Αφρικής. Ο ιός έχει ήδη διασπαρεί. Το Όμικρον ας είναι ακόμα ένα κίνητρο για να εμβολιαστούμε», τόνισε.
Στην συνέχεια ο καθηγητής σημείωσε πως: «Ο ιός θα κάνει νέες μεταλλάξεις, κάποιες από αυτές επικρατούν, κάποιες εξαφανίζονται. Ο ιός θα βρίσκει τρόπους να κρατηθεί στη ζωή και αυτό το κάνει με το να αλλάζει και να είναι πιο μεταδοτικός. Εξελικτικά γίνονται πιο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο νοσογόνοι και θνησογόνοι. Δεν γνωρίζουμε τη συμπεριφορά του ιού, θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν πειράματα. Φοβόμαστε, για παράδειγμα, αν τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά σε αυτό το στέλεχος. Τα εμβόλια θα μπορούν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο κακό σενάριο. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην επιλογή να μην εμβολιαστούμε τώρα και να περιμένουμε μήνες να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο που θα πιάνει αυτό το στέλεχος».
Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε πως η Pfizer και η Moderna χρειάζονται 90 ημέρες για να φτιάξει μία τροποποιημένη εκδοχή των εμβολίων τους που να καλύπτει τις μεταλλάξεις και γι’ αυτό επιμένει να γίνει η τρίτη δόση. «Τρίτη δόση εδώ και χθες», είπε και πρόσθεσε ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για πόσο θα μας καλύπτει η αναμνηστική δόση, αλλά υπάρχει πρόβλεψη ότι θα καλύπτει για μεγάλο διάστημα.