Η παραλλαγή του Δέλτα του COVID-19, που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, γίνεται η παγκόσμια κυρίαρχη παραλλαγή της νόσου, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Παρασκευή.
Η Soumya Swaminathan εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της για την αποτυχία του υποψήφιου εμβολίου CureVac σε μια δοκιμή να ανταποκριθεί στο πρότυπο αποτελεσματικότητας του ΠΟΥ, ιδίως επειδή οι εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές ενισχύουν την ανάγκη για νέες, αποτελεσματικές λήψεις. Η Βρετανία ανέφερε μια απότομη αύξηση των λοιμώξεων με την παραλλαγή Delta, ενώ ο ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας για τη δημόσια υγεία προέβλεψε ότι θα γίνει γρήγορα η κυρίαρχη παραλλαγή εκεί παρά τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε για την αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 την απροθυμία να κάνουν εμβολιασμούς και τον «μηδενισμό» μετά από καταγραφή νέων λοιμώξεων στη Μόσχα, κυρίως με τη νέα παραλλαγή του Δέλτα, εκφράζοντας φόβους για ένα τρίτο κύμα.
“Η παραλλαγή Delta βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως λόγω της αυξημένης μεταδοσιμότητας της”, δήλωσε η Σουαμάνιθαν σε συνέντευξη Τύπου.
Οι παραλλαγές Coronavirus αναφέρθηκαν από το CureVac όταν η γερμανική εταιρεία αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι το εμβόλιό της αποδείχθηκε 47% αποτελεσματικό στην πρόληψη των ασθενειών, κάτω από το δείκτη αναφοράς του 50% του ΠΟΥ.
Δεδομένου ότι παρόμοια εμβόλια mRNA από την Pfizer και την BioNTech και τη Moderna παρουσίασαν ποσοστά αποτελεσματικότητας άνω του 90%, η Swaminathan δήλωσε ότι ο κόσμος περιμένει περισσότερα από την CureVac.
“Ακριβώς επειδή είναι ένα άλλο εμβόλιο mRNA, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλα τα εμβόλια mRNA είναι τα ίδια, επειδή το καθένα έχει μια ελαφρώς διαφορετική τεχνολογία”, δήλωσε η Swaminathan.
Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η Αφρική παραμένει μια περιοχή ανησυχίας, παρόλο που αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 5% των νέων παγκόσμιων λοιμώξεων και το 2% των θανάτων.