Φως στο βάθος του τούνελ τnς προσπάθειας για την ανάσχεση του κορωνοϊού διαβλέπει η κυβέρνηση με βάση τα στοιχεία που τns παραθέτουν οι ειδικοί, παρά το γεγονός ότι επιθυμεί οι τόνοι να παραμείνουν χαμηλοί ώστε να μη σημειωθούν φαινόμενα μαζικής απειθαρχίας των πολιτών έναντι των περιοριστικών μέτρων κατά την πασχαλινή περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο εργασίας προβλέπει σταδιακή κάμψη των κρουσμάτων μετά της 20 Απριλίου και επιστροφή στην κανονικότητα «σε δόσεις» από την περίοδο του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου, ενώ θεωρείται πλέον δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει «εκρηκτικές» καταστάσεις, όπως εκείνες που βιώνουν η Ιταλία και η Ισπανία. Κατά τις ίδιες πηγές, είναι θετικό η λεγόμενη «καμπύλη» των κρουσμάτων να αρχίσει να παρουσιάζει κάμψη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, καθώς έτσι θα ευνοηθεί η δημιουργία αντισωμάτων που θα αποτρέψει τη δυναμική «επανεμφάνιση» του ιού το φθινόπωρο.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, το Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα με την τρέχουσα διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, στρέφει το βλέμμα του στην «επόμενη μέρα» και κυρίως στον σχεδιασμό για την ταχύτερη δυνατή ανάταξη τns οικονομίας. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι αποφάσεις που θα λάβει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ενωση με επίκεντρο την πρόταση εννέα ηγετών, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την έκδοση ευρωομολόγου.

Κρίσιμη για τις περαιτέρω εξελίξει θεωρείται η μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, ενόψει της oποίας εργάζονται εντατικά, υπό τις οδηγίες του κ. Μητσοτάκη, τέσσερις «σωματοφύλακες» του πρωθυπουργού: ο κ. Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων που εκπροσωπεί την Ελλάδα στα Euroworking Group, ο κ. Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, η κ. Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του κ. Μητσοτάκη, και ο κ. Ιωάννης Βράιλας, μόνιμος αντιπρόσωπος τnς χώρας στην Ε.Ε.

Η Αθήνα κινείται σταθερά στη γραμμή της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά με δεδομένη την αρνητική στάση του Βερολίνου, εξετάζει με προσοχή και άλλα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, υπό την αίρεση ότι δεν οδηγούν σε πιστοληπτική γραμμή και άρα σε μνημόνιο τα κράτη-μέλη που θα επωφεληθούν: συγκεκριμένα, αναφορά γίνεται στην αξιοποίηση του ESM – για τον οποίο ήδη διαφαίνεται ένας γαλλογερμανικός συμβιβασμός. Επίσης, στην αξιοποίηση πόρων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στη χρησιμοποίηση ποσού ύψους 20 δισ. για την ενίσχυση επιχειρήσεων που έπληγησαν, τα οποία με μόχλευση μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 200 δισ. Και, τέλος, στην περαιτέρω ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και στη συνέχεια τη μεταφορά πόρων ώστε να ενισχυθούν χώρες που έπληγησαν περισσότερο από την κρίση.

Η πανδημία του κορωνοϊού, πέραν των οικονομικών της επιπτώσεων, έχει ευθεία αντανάκλαση και σε πολιτικό επίπεδο, όπως καταδεικνύεται και από τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, σύμφωνα με την οποία τα ποσοστά της Ν.Δ. εκτοξεύονται στο 45%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 22%. Πάντως, σημαντικότερο είναι ίσως ότι με όχημα την υγειονομική κρίση ο κ. Μητσοτάκης αφαίρεσε κρίσιμο «πολιτικό οξυγόνο» από τον Αλέξη Τσίπρα.

Αποδόμηση επιχειρημάτων

Ενα από τα βασικά επιχειρήματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο πρωθυπουργός ασκούσε νεοφιλελεύθερη -και μάλιστα ανάλγητη- πολιτική. Ομως, ο κ. Μητσοτάκη προχώρησε τον τελευταίο μήνα στη γενναία στήριξη του ΕΣΥ σε μέσα και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στη διάθεση περίπου 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ έβαλε φρένο σε πιθανές απολύσεις.

Ενα άλλο επιχείρημα της Κουμουνδούρου είναι ότι ο πρωθυπουργός κινείται στη διεθνή σκακιέρα ως «υποτακτικός» των ισχυρών της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα προκύπτει ότι ο κ. Μητσοτάκης πρωτοστάτησε στις διεργασίες για έκδοση ευρωομολόγου, παρά την κάθετη αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ενώ πέτυχε, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τέλος, μία από τος βασικές κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Μητσοτάκη, από την προεκλογική ακόμη περίοδο, ήταν πως έχει εγκλωβιστεί σε μια ακροδεξιά ατζέντα. Ομως, είναι ο πρωθυπουργός που ζήτησε την αποπομπή Ορμπαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, κεκτημένο για τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι καταγράφεται στη συνείδηση μεγάλης μερίδας των πολιτών ως αποτελεσματικός διαχειριστής κρίσεων, σε αντίθεση με την περίοδο διακυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ που σφραγίστηκε από τα capital controls και τις τραγωδίες στη Μάνδρα και κυρίως στο Μάτι. Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε με επιτυχία τον σκόπελο της περυσινής καλοκαιρινής περιόδου στο μέτωπο των πυρκαγιών, ενώ φέτος συνέβη το ίδιο με την κρίση που επιχείρησε να προκαλέσει η Αγκυρα στον Εβρο, με όχημα πρόσφυγες και μετανάστες, και τώρα το κρας τεστ του κορωνοϊού.

Πηγή: Καθημερινή