Νέα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού μπαίνουν στο τραπέζι, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε τριψήφιο αριθμό. Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες καθώς αναμένεται να επιστρέψουν και οι τελευταίοι αδειούχοι και θα φανεί πώς επηρέασε ο Δεκαπενταύγουστος την εξέλιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις για κλείσιμο καταστημάτων, μπαρ και εστιατορίων, σε όλη τη χώρα τα μεσάνυχτα, καθώς και καθολική χρήση μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
Ο αριθμός των κρουσμάτων θα καθορίσει αν θα εφαρμοστούν τα νέα αυτά μέτρα, μαζί με τον αριθμό των εισαγωγών στις ΜΕΘ. Όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά δεν πρέπει να ξεπεράσουν το ψυχολογικό όριο των 300 ημερησίως.
Στο μεταξύ νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Παρασκευή, 28 Αυγούστου, στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη, για τα γηροκομεία, όπου παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων και θάνατοι. Aναμένεται να οριστούν πιο αυστηρά πρωτόκολλα, περισσότεροι έλεγχοι και πρόστιμα. Στην τηλεδιάσκεψη θα εξεταστούν συνολικά τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία και γενικά η ενδεχόμενη λήψη μέτρων.
Την εκτίμηση, πάντως, πως η μάσκα πρέπει να γίνει υποχρεωτική τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοικτούς χώρους σε περίπτωση που αυξηθούν περαιτέρω τα κρούσματα εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ. Ο ίδιος είπε ότι έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως τόνισε, δεν θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο.
Να μάθουμε να ζουμε με τον ιό
Από την πλευρά του ο Νίκος Σύψας – καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ, μιλώντας στο στο κεντρικό δελτίο του Alpha, σημείωσε ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί έτσι απλά και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για αρκετό καιρό μαζί του.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «τώρα θα δούμε την επήρεια του 15Αύγουστου όπου έγιναν μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού οι οποίες, όπως καταλαβαίνετε, ευνοούν τη διασπορά του ιού. Επομένως θα δούμε στο τέλος του μήνα που θα έχουμε την επιστροφή θα δούμε που τελικά θα καταλήξουν οι αριθμοί της επιδημίας στην Ελλάδα».
Σχολιάζοντας τα 259 κρούσματα που κατέγραψε ο κορωνοϊός στη χώρα μας χθες τόνισε πως “υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση της επιδημίας, η οποία είναι καθησυχαστική καθώς φαίνεται πως τα μέτρα που πήραμε στις αρχές του Αυγούστου αρχίζουν και αποδίδουν. Εκείνο το οποίο δεν βλέπουμε σίγουρα και το οποίο θα μας ανησυχούσε πάρα πολύ είναι αυτό που λέγεται εκθετική αύξηση της επιδημίας, δηλαδή να έχουμε κάθε μέρα διπλασιασμό των κρουσμάτων αυτών”.
Σε επαγρύπνηση
Ο μεγάλος αριθμός ημερησίων κρουσμάτων και η διατήρηση του Rt κοντά στη μονάδα, συνεχίζουν να απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.
Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, παρά την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις περισσότερες άλλες χώρες.
“Στην Έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα και αφορά το διάστημα 20-26 Αυγούστου, γίνεται εκτίμηση ότι το Rt έχει εμφανίσει μικρή πτώση στο 0,85. Σημειώνεται ότι, επιδημιολογικά, μια συγκράτηση του δείκτη Rt κάτω από το 1 ισοδυναμεί με περιορισμό της επιδημίας, καθότι κάθε νέο κρούσμα δεν μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάνω από μία επαφή”, συμπλήρωσε αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
Κρούσματα
Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (27/8) 259 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από τα 228 εγχώρια κρούσματα, τα 26 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, τα 14 με ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 4 με γνωστές συρροές.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9531 (ημερήσια μεταβολή +2.8%), εκ των οποίων 55.5% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 1975 (20.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 4271 (44.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 254 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 77 έτη και το 93.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Σύμφωνα με πληροφορίες αργά το απόγευμα κατέληξε και μία ακόμη ηλικιωμένη γυναίκα και ο αριθμός έχει πλέον αυξηθεί στους 255.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 35 (68.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 11 (31.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 45.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.