Μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μοναδική στα ιστορικά χρονικά της χώρας τους, βιώνουν οι Γάλλοι εδώ και λίγες ώρες αφού με διάταγμα του προέδρου Μακρόν, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση της διασποράς του κορωνοϊού.
Η Γαλλία «μετράει» ήδη 6.633 κρούσματα και 148 νεκρούς ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να ακολουθήσει την τραγική πορεία της Ιταλίας αφού 400 άνδρες και γυναίκες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η κα Αθηνά Νταβίντ Γιωτοπούλου, ζει 38 ολόκληρα χρόνια στη Γαλλία και σήμερα είναι διευθύντρια λυκείου του Παρισιού στην περιοχή Seine St Denis.
Μίλησε για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Παρίσι τις τελευταίες αυτές ώρες αλλά και πώς βίωσε μαζί με τους δικούς της ανθρώπους της τελευταίες δύσκολες ημέρες.
«Λίγη ώρα μετά την επιβολή της απαγόρευσης δεν κυκλοφορούσε κανείς απολύτως στους δρόμους. Μόνον η χωροφυλακή και η αστυνομία επιτηρούσε το μέτρο. Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες βρίσκονται σε συναγερμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Χρειάζεται ειδική άδεια ακόμη και για πάει κάποιος στο σούπερ μάρκετ ή στον γιατρό του. Άδεια μετακίνησης όμως πρέπει να έχουν ακόμη και όσοι δεν μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι τους μέσω υπολογιστή» συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση ώστε να οδηγηθεί ο κ. Μακρόν να απαγορεύσει την κυκλοφορία η κα Γιωτοπούλου είπε ότι «το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο καιρός ήταν πολύ καλός και οι Γάλλοι, κυρίως οι Παριζιάνοι, ξεχύθηκαν στα πάρκα, ο ένας δίπλα στον άλλο, και δεν έκατσαν στα σπίτια τους. Αυτό ανάγκασε τον πρόεδρο να προχωρήσει στο σκληρό μέτρο της απαγόρευσης».
Αυτό που την εντυπωσίασε στο διάγγελμα Μακρόν ήταν ότι «έξι φορές ανέφερε (σ.σ.: ο πρόεδρος) πως βρισκόμαστε σε πόλεμο».
Κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος η Ελληνίδα λυκειάρχης από τον Βόλο πρόσθεσε: «Η απαγόρευση ισχύει για 15 ημέρες. Ξέρουμε όμως ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να τελειώσουν και οι σχολικές διακοπές, δηλαδή μέχρι τα τέλη Απριλίου».
«Το πρόστιμο αν σε πιάσουν να κυκλοφορείς χωρίς άδεια είναι 136 ευρώ. Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την απαγόρευση χθες (σ.σ.: τη Δευτέρα) στις 8 το απόγευμα. Το διάγγελμά του είδαν 35.000.000 πολίτες της Γαλλίας. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απαγόρευση που ξεκίνησε στις 12 σήμερα το μεσημέρι (σ.σ. Τρίτη) γέμισαν τα τρένα με παριζιάνους που προτίμησαν να ζήσουν τον περιορισμό στην επαρχία και όχι στην πρωτεύουσα δεδομένου ότι στο Παρίσι τα πάντα είναι πιο ακριβά» τόνισε η κα Γιωτοπούλου.
Για να προσθέσει: «Άλλωστε κι εμείς, η δική μου οικογένεια, φύγαμε από το Παρίσι και θα περάσουμε τις ημέρες της απαγόρευσης στο σπίτι μας στη Βουργουνδία (περιοχή της κεντρικής Γαλλίας) σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Από εδώ θα εργάζομαι κι εγώ μέσω υπολογιστή».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά απάντησε ότι «παρουσιάστηκαν πολλές σε χαρτί υγείας, μακαρόνια και αντισηπτικά αφού τις προηγούμενες ημέρες είχαν πέσει όλοι στα σούπερ μάρκετ».
Πώς αντιμετωπίζει όμως το γαλλικό σύστημα υγείας την πανδημία; «Αρχικά όποιος είχε συμπτώματα πήγαινε στα επείγοντα των νοσοκομείων. Όταν όμως άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα, εδώ και πέντε ημέρες δηλαδή, μας κάλεσαν να μένουμε στο σπίτι και να επικοινωνούμε με τον γιατρό μας. Μόνον αν η κατάσταση της υγείας κάποιου επιδεινώνεται, πηγαίνει στο νοσοκομείο» απάντησε.
Ένα ακόμη στοιχείο που επεσήμανε η κα Γιωτοπούλου είναι ότι οι πολίτες πέφτουν θύματα fake news από το διαδίκτυο με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία και ο πανικός.
Ως έμπειρη εκπαιδευτικός και με επιτελική πλέον θέση στη γαλλική εκπαίδευση, η κα Γιωτοπούλου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι μαθητές κάνουν μαθήματα μέσω του διαδικτύου με ένα εξαιρετικό σύστημα που υπάρχει.
«Ο ιός ακολουθεί μια καμπύλη παρόμοια με της Ιταλίας, και αυτό είναι που μας ανησυχεί ακόμη πολύ» κατέληξε.
Πηγή: notioanatolika.gr