Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να εφιστούν την προσοχή στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. Η κατάσταση θεωρείται ευμετάβλητη, με τον “χρωματισμό” κάθε περιοχής να θεωρείται εύκολο να αλλάξει, που σηματοδοτεί ανησυχητική διασπορά του ιού.
Κρίσιμες ημερομηνίες θεωρούνται το διήμερο 8 με 9 Νοεμβρίου, ωστόσο η πρώτη αποτίμηση των μέτρων αναμένεται το επόμενο σαββατοκύριακο.
Την ίδια ώρα, την ανησυχία επιτείνει η αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ασθενείς με κορωνοϊό ανέρχονταν σε όλη τη χώρα σε 922, τον μεγαλύτερο από την αρχή της πανδημίας. Επίσης αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε και στις ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονταν 119 ασθενείς, το 60% αυτών σε ΜΕΘ της Αττικής. Χθες οι εισαγωγές ήταν 89, ενώ προχθές έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 118.
Στο μεταξύ προβληματισμός υπάρχει για το ενδεχόμενο να μην αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα και για νέα που θα χρειαστεί να ληφθούν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, συναγερμός θα σημάνει άμεσα εφόσον οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις σε διάστημα ενός 24ώρου αγγίξουν τις 2.000, με τους επιστήμονες να βάζουν στο… μικροσκόπιο και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 με προτεραιότητα την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα να ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα.
Βατόπουλος: Σε δέκα μέρες θα δούμε αν αποδίδουν τα μέτρα
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας, τόνισε ότι πανδημία εξαρτάται από την συμπεριφορά της πολιτείας και των πολιτών. «Η συμπεριφορά της επιδημίας εξαρτάται από τη συμπεριφορά του κόσμου και της πολιτείας», είπε.
Αναφερόμενος στα νέα μέτρα περιορισμού του ιού που έχουν ληφθεί, ο Άλκης Βατόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται περίπου ένα δεκαήμερο για να φανεί αν είναι αποτελεσματικά, ενώ τόνισε ότι τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη.
«Μια πράσινη περιοχή εύκολα γίνεται κίτρινη και πορτοκαλί. Η κατάσταση είναι ευμετάβλητη».
Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να φρενάρουμε την πανδημία είναι τα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας. «Ο πανικός δεν ωφελεί, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις, η μάσκα. Τα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία είναι η συνισταμένη αυτών που πρέπει από υγειονομικής πλευράς με αυτό που αισθάνεται η πολιτεία ότι αντέχει η κοινωνία», τόνισε.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα είναι παρελθόν και στόχος είναι αυτό να συμβεί με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα.
Σχετικά με τις εικόνες έξω από εκκλησίες, με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, είπε ότι και η εκκλησία και οι ιερείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη μάσκα και «να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας».