Η Βρετανία δοκιμάζει κοκτέιλ εμβολίων και οι εταιρείες επικεντρώνονται στην παρασκευή εμβολίων επόμενης γενιάς ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις.
Σε νέα έρευνα το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα αναμιγνύει τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια. Κάποιοι από τους 820 εθελοντές θα λάβουν δύο δόσεις από διαφορετικά εμβόλια και άλλοι δύο δόσεις από το ίδιο. Τα πρώτα αποτελέσματα για το ποιοι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ανοσία αναμένονται τον Ιούνιο.
Σε διαφορετική έρευνα δοκιμάζεται και ο συνδυασμός των εμβολίων της AstraZeneca και του Sputnik-V.
Τα κοκτέιλ εμβολίων ακόμη και εκείνων που ήταν βασισμένα σε διαφορετικές τεχνολογίες, έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικά στην περίπτωση του έμπολα και της ηπατίτιδας Α και Β.
Ήδη όλες οι εταιρείες αρχίζουν τις έρευνες για τη δεύτερη γενιά εμβολίων, τη στιγμή που οι μεταλλάξεις του ιού παγκοσμίως φτάνουν τις 4.000. Από αυτές ελάχιστες προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, όπως της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.
Στα εμπόδια που συναντά το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη προστίθενται η Νορβηγία και η Δανία, που επίσης ανακοίνωσαν ότι δεν θα το χορηγούν στους άνω των 65, ενώ η Ελβετία δεν το εγκρίνει πριν δημοσιευθούν περισσότερες μελέτες. Το κενό που δημιουργεί η εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω και της αδυναμίας της να παραδώσει τη συμφωνηθείσα ποσότητα, αναμένεται να καλύψει σύντομα η Johnson & Johnson.
Όλο και περισσότεροι ηγέτες αρχίζουν να βλέπουν θετικά το ρωσικό Sputnik-V, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Η αξιολόγησή του πάντως δεν έχει αρχίσει ακόμη και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Η αποτελεσματικότητα πάντως των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων και των τροποποιήσεων του ιού είναι το μεγάλο ζητούμενο, καθώς όπως διαπιστώνεται ο ιός βρίσκει τρόπο και ξεγελά τα εμβόλια.