Στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προχωράει η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του κοροναϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή.

Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Στην κυβέρνηση κατέληξαν σε αυτή την απόφαση μετά από πολυήμερη συζήτηση. Εν τέλει φάνηκε πως το κλείσιμο των εκπαιδευτικών δομών ήταν μονόδρομος και λόγω τους γεγονότος πως εκατοντάδες ήταν οι γονείς οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι παρέμεναν ανοιχτές μονάδες οι οποίες βρίσκονται δίπλα σε εκείνες όπου έχουν υπάρξει κρούσματα με κίνδυνο ο ιός να μεταφερθεί μέσω συγγενικών προσώπων.

Με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως κλείνουν και τα φροντιστήρια για τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να διατάξει το κλείσιμο φροντιστηρίων και πάσης φύσεως εξωσχολικές δομές εκπαίδευσης στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην ανακοίνωση μέτρων σε ότι αφορά τους βαθμούς των παιδιών αλλά και την κάλυψη των απουσιών.

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξή της υπογράμμισε ότι έχει ήδη σταλεί εγκύκλιος για ρύθμιση των απουσιών, βάση της οποίας οι απουσίες καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται, προσθέτοντας ότι επειδή είναι μία δυναμική κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί με τον κορωνοϊό, όποιο στοιχείο και να προκύπτει το υπουργείο θα φροντίσει ώστε να καλυφθεί.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να επεκταθεί η σχολική χρονιά, η κ. Ζαχαράκη απάντησε μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6», πως με τα παρόντα στοιχεία και με τις ημέρες που τα σχολεία είναι κλειστά, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όπως είπε, καλύπτεται και με την αξιοποίηση των μέτρων που ήδη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν όπως η αξιοποίηση περιπάτων, κάποιων ημερών που θα μπορούσε να γίνει γιορτή, υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέρες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και μπορεί να γίνει και από το σύλλογο διδασκόντων μία αναδιατύπωση του προγράμματος.

Παρόλα αυτά το υπουργείο Παιδείας κάνει όλα τα σενάρια είπε η κ. Ζαχαράκη σε περίπτωση της χρήσης περισσότερων ημερών από τα σχολεία για αναβολή λειτουργίας και έχουν συζητηθεί όλες οι πιθανότητες.

Επιπλέον, με ανακοίνωσή του το υπουργείο αναστέλλει όλους τους σχολικούς αθλητικούς αγώνες από τις 10 Μαρτίου έως και τις 22 Μαρτίου ενώ εξέδωσε οδηγίες για την ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων μαθητών Δημοτικών σχολείων σχετικά με την βαθμολογία του β’ τριμήνου.

Με δεδομένες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους το υπουργείο ενημέρωσε ότι προβλέπονται τα εξής:

α) Οι γονείς και οι κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στην Α’ και Β ́ τάξη Δημοτικού θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους.

Αυξάνονται τα κρούσματα

Θετική διαγνώστηκε στον κορωνοϊό εκπαιδευτικός που εργάζεται σε σχολεία του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, όπως ενημέρωσε η ίδια τη Δημοτική Αρχή καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, σε εξέταση που έκανε με δική της πρωτοβουλία, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, μετά από ταξίδι στο εξωτερικό.

Η εκπαιδευτικός, 90στό κρούσμα, μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα στις 24 Φεβρουαρίου, ενημέρωσε τη διεύθυνση του σχολείου που διδάσκει για το ταξίδι της και στη συνέχεια ενημερώθηκε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και ο ΕΟΔΥ. Η γυναίκα δεν έχει εμφανίσει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα. Η απάντηση που έλαβε από τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που ίσχυε τότε, ήταν πως αφού είναι ασυμπτωματική να προσέλθει κανονικά στην υπηρεσία της.

Εδώ και 13 ημέρες, ο κορωνοϊός έχει εμφανιστεί την Ελλάδα με τον απολογισμό της πορείας του να απαριθμεί: Έξι νομούς, 5 νοσοκομεία, 90 κρούσματα, 27 νοσηλείες και 57 απομονώσεις κατ’ οίκον. Η συντριπτική πλειονότητα των επιβεβαιωμένων περιστατικών εκδηλώνει ήπια συμπτώματα είτε νοσηλεύονται είτε βρίσκονται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Ανάμεσα στα 89 περιστατικά, είναι και δύο ανήλικοι, ο 9χρονος γιος της «ασθενούς μηδέν» στη Θεσσαλονίκη και ακόμη ένα παιδί. Την Τρίτη και ο γνωστός επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης ανακοίνωσε πως διαγνώσθηκε με κορωνοϊό. 

Η αυξημένη δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες έξι ημέρες, και η οποία είχε ως επίκεντρο τη Δυτική Ελλάδα και τα «εισαγόμενα» κρούσματα από το Ισραήλ, σημείωσε μια καμπή, μία κομβική μετάβαση, την οποία επισήμανε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας: εντοπίστηκαν τα πρώτα τέσσερα κρούσματα της νόσου Covid-19, για τα οποία δεν έχει καταστεί γνωστή η πηγή μετάδοσης, δηλαδή δεν έχει τεκμηριωθεί ιστορικό έκθεσης αυτών των ατόμων στον ιό είτε μέσω ταξιδιού σε ενδημική χώρα είτε μέσω επαφής με πρόσωπο που έχει ταξιδέψει ή που έχει νοσήσει.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους συνεχίζεται από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο όπως έχει υπογραμμίσει και άλλες φορές ο ειδικός, ο εντοπισμός κρουσμάτων χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης της νόσου σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη φάση της διασποράς του ιού. Τέτοια κρούσματα έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οπότε ήταν αναμενόμενο να εντοπιστούν και στην Ελλάδα. Είναι μια απόδειξη ότι «ο ιός κινείται κάτω από τη μύτη μας» όπως έχει αναφέρει ο κ. Τσιόδρας, και ότι μπορεί να μεταδίδεται και από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα, που αποτελούν δηλαδή εστίες μετάδοσης χωρίς να το γνωρίζουν.

Αυτοί οι τέσσερις «αχαρτογράφητοι» ασθενείς βρίσκονται στην Αττική, όπου υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και νοσηλεύονται με πνευμονία. Η διαπίστωση ότι έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό έγινε στο πλαίσιο του επιδημιολογικού ελέγχου που διεξάγεται πλέον σε περιστατικά που νοσηλεύονται με πνευμονία και για την οποία δεν προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο άλλη αιτία, όπως πχ η γρίπη.

Επίσης, στην Αττική εντοπίστηκαν και οι πρώτοι τρεις αλλοδαποί προσβληθέντες από τον κορωνοϊό. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για εργαζόμενους της Ισραηλινής πρεσβείας στη χώρα μας.

Από τους 27 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία αναφοράς, οι οκτώ νοσηλεύονται στην Αττική, οι έξι στο Σωτηρία και οι δύο στο Αττικόν. Μία ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται άλλα τέσσερα άτομα – ήταν το πρώτο νοσοκομείο που είχε νοσηλεύσει ασθενή που είχε προσβληθεί από κορωνοιό. Υπάρχει και ένας ασθενής που δεν νοσηλεύεται, με την επιβεβαίωση αυτού του κρούσματος όμως τέθηκε στον χάρτη με τις περιοχές όπου εντοπίστηκε κορωνοϊός και η Εύβοια.

Από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσουν πιθανόν να δίδονται και τα πρώτα εξιτήρια καθώς συμπληρώνονται για κάποιους ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα
το διάστημα των 14 ημερών που κατά τους επιδημιολόγους μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το ιικό φορτίο των ασθενών ελέγχεται με δύο διαδοχικές εξετάσεις οι οποίες πρέπει να είναι αρνητικές, ενώ η παρακολούθηση τους θα συνεχιστεί και μετά το εξιτήριο.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο βάρος σε ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα το έχει σηκώσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου όπου νοσηλεύονται 14 ασθενείς, οι δύο εκ των οποίων σε πιο σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης. Από τους συνολικά 90 ασθενείς που νοσούν με νόσο Covid-19, οι 56 προέρχονται από την ομάδα των ταξιδιωτών της Ηλείας στο Ισραήλ, είναι είτε οι ίδιοι είτε επαφές τους.

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε και έλαβε επιπλέον μέτρα, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ευπαθών ομάδων, και έκανε ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.

Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.

Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.

Οικονομικά μέτρα λόγω κορωνοϊού

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που εδράζονται πάνω σε 4 πυλώνες».

1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών.

Έχει τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό.

Έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό.

Και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας.

Υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία.

Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.

Από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, παρουσιάζουμε την πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων.

Μέτρα όπως είναι:

  • Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
  • Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να γίνονται έγκαιρα παρεμβάσεις, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις.

Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.

Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.

Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού και με δεδομένο πλέον ότι στην Ιταλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε 9.172, η  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεων από κάθε ελληνικό αεροδρόμιο έως και τις 23 Μαρτίου, από και προς τη Βόρεια Ιταλία.

Μέτρα και από το υπουργείο Εργασίας

Τα πρώτα μέτρα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την ανάσχεση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεών του ανακοίνωσε ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά ανακοινώθηκαν τα εξής:

Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να οργανώνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το χρόνο εργασίας στις επιχειρήσεις τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που θέτει το φαινόμενο της διάδοσης του κορονοϊού και στη χώρα μας.

Ενδεικτικά, με τον τρόπο αυτό, διευκολύνουμε εργαζόμενους και εργοδότες να προκρίνουν σχήματα σταδιακής πρόσβασης και προσέλευσης στους χώρους εργασίας (για την αποφυγή συνωστισμού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας), υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν την ενδεχόμενη απουσία εργαζομένων (λόγω προληπτικών μέτρων ή για λόγους φροντίδας παιδιών σε περιπτώσεις διακοπής λειτουργίας εκπαιδευτικών μονάδων) κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, ο προβλεπόμενος ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, κ.λπ.

Για όσο χρόνο εφαρμόζεται το ανωτέρω μέτρο, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας.

Με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους, αλλά και στο πλαίσιο της ούτως ή άλλως θεσμοθετημένης υποχρέωσης των εργοδοτών να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων τους, παρέχεται η δυνατότητα να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας (τηλεργασίας), στο βαθμό βέβαια που αυτό είναι οργανωτικά και τεχνικά εφικτό (π.χ. με χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, κ.λπ.). Και σε αυτή την περίπτωση, διευκολύνονται οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα φροντίδας παιδιών.

Αναστέλλεται για 3 μήνες (έως την 30η Ιουνίου του 2020) η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα συμπτώματα

Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, παραμένουν κατά μέσο όρο χωρίς συμπτώματα πέντε μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η επώαση του ιού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που αξιολόγησε τα έως τώρα δεδομένα από την Κίνα.

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες. Όμως, περίπου ένας στους χίλιους -σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις- θα ξεφύγει από το «δίχτυ ασφαλείας», καθώς θα εμφανίσει συμπτώματα αφότου έχει βγει από την 14ήμερη καραντίνα. Υπολογίστηκε ότι για κάθε 10.000 άτομα που μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, τουλάχιστον τα 101 θα εκδηλώσουν συμπτώματα μετά τη λήξη της απομόνωσης τους.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζάστιν Λέσλερ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Annals of Internal Medicine”, δήλωσαν ότι «με βάση και τη νέα ανάλυση όλων των δημόσια διαθέσιμων δεδομένων, η τωρινή σύσταση για ενεργή επιτήρηση ή καραντίνα επί 14 μέρες είναι εύλογη, αν και μερικές περιπτώσεις θα ξεφύγουν».

Η μέση περίοδος επώασης επί 5,1 μέρες του νέου ιού είναι παρόμοια με εκείνη του προηγούμενου συγγενικού κορωνοϊού που προκάλεσε τη νόσο SARS, αλλά και του ιού MERS-CoV που έχει επώαση επί πέντε έως επτά μέρες. Οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί που προκαλούν τα κοινά κρυολογήματα, έχουν μέση περίοδο επώασης περίπου τριών ημερών.

Εγκύκλιος και από το Υπουργείο Εσωτερικών

Εγκύκλιο που αφορά την εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΟΤΑ έχει έτοιμη το Υπουργείο Εσωτερικών και αναμένει τη διευκρίνιση των λεπτομερειών για την έκταση των προληπτικών μέτρων στη χώρα, ώστε να την αποστείλει στις υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι τηρείται με απόλυτη αυστηρότητα το μέτρο για κλείσιμο των ΚΑΠΗ για ένα μήνα.

Συστάσεις από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Στην έκδοση οκτώ χρήσιμων οδηγιών προς τις ευπαθείς ομάδες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID-19 (κορωνοϊό), προχώρησε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας, που εντάσσεται στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει η ΓΓΠΠ για τον κορωνοϊό με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας».

Προβολή εικόνας στο Twitter

Όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.

Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

* Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

* Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

* Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

* Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

* Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.

* Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.

* Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

* Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.