Κορωνοϊός: Η «καραμέλα» της Γεννηματά και οι χάρτες του πρωθυπουργού

156
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην αντεπίθεση με στοιχεία πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην κριτική της Φώφης Γεννηματά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.  Ο πρωθυπουργός παρουσίασε χάρτες του ECDC σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

«Αυτά, λοιπόν, είναι τα δεδομένα» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Για να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η «καραμέλα» και αυτή η άδικη κριτική, όχι στην Κυβέρνηση, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Πολιτική Προστασία, στους εθελοντές οι οποίοι υποστηρίζουν όλη αυτή τη σύνθετη διαδικασία, στα παιδιά της ιχνηλάτησης, τα οποία θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά διότι κάνουν μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά για να μπορούν να εντοπίζουν στενές επαφές κρουσμάτων, και όσο δυστυχώς αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται αυτή η δουλειά, στους επιστήμονες οι οποίοι μας βοήθησαν να αναπτύξουμε εξαιρετικά προχωρημένους αλγόριθμους, σε όλη την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, στο Σωτήρη τον Τσιόδρα.

Όλους αυτούς μέμφεστε, κα. Γεννηματά, όταν ασκείτε κριτική για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Μακριά από εμένα ότι τα έχουμε κάνει όλα σωστά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο δυναμική, που ναι, μας υποχρεώνει πολλές φορές να αναθεωρούμε αποφάσεις τις οποίες έχουμε πάρει και πριν από κάποιες μέρες, και καλά κάνουμε. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αντιδρούμε, διότι τα δεδομένα είναι δυναμικά και ευτυχώς σήμερα έχουμε τη δυνατότητα πια ως χώρα να ασκούμε εφαρμοσμένη πολιτική με βάση σύνθετα, πραγματικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να κάνουμε τι; Να παίρνουμε στοχευμένα, τοπικά μέτρα και όχι οριζόντια μέτρα τα οποία θα ήταν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία. Και αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Οι χάρτες που παρουσίασε ο πρωθυπουργός αποτυπώνουν την εικόνα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων δείχνοντας πως η Ελλάδα, μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Ο δεύτερος χάρτης, τον αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού. Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Αρκετές χώρες πολύ χειρότερες από την Ελλάδα. Ο τρίτος τον δείκτης θετικότητας, το ποσοστό θετικών στα τεστ τα οποία κάνουμε. Η Ελλάδα στο 3,6 «πράσινη», μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όλες στο «πορτοκαλί». Ίσως ο σημαντικότερος χάρτης απ’ όλους: ο χάρτης θνησιμότητας, case fatality rate λέγεται στη γλώσσα των επιδημιολόγων. Η Ελλάδα, η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη.

Δείτε τους χάρτες

«Έχω πει πολλές φορές ότι ο βασικός μας σκοπός είναι να αποφύγουμε ένα οριζόντιο lockdown. Θα έχει πολύ δραματικές συνέπειες συνολικά στην οικονομία. Για να μπορέσουμε, όμως, να το κάνουμε αυτό θα πρέπει -θα το ξανά πω ακόμα μία φορά- και σε αυτό ζητώ συνολικά τη στήριξη όλης της Αντιπολίτευσης, διότι δε μας χωρίζει πιστεύω κάτι ως προς τα μέτρα τα οποία πρέπει να εφαρμόζουμε, να τηρήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών. Όπως ξέρετε, προχωρήσαμε τις τελευταίες μέρες σε δύο πρόσθετα μέτρα για τις περιοχές επικινδυνότητας 3 και 4: Την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 μέχρι τις 5:00. Θέλω να σας πω επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, θα είναι αυστηρότατοι. Θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους για εκείνους τους ασυνείδητους επιχειρηματίες οι οποίοι επιμένουν, σε πείσμα των συστάσεων και των νομοθετικών ρυθμίσεων πια, να παραβιάζουν το νόμο και να προσφέρουν μία επικίνδυνη διασκέδαση έξω από τα πλαίσια που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Απαιτείται μία συλλογική συστράτευση. Έχουμε ακόμα δύσκολους μήνες μπροστά μας. Πρέπει να το πούμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Αχνοφαίνεται, όμως, στο βάθος του τούνελ η ελπίδα. Και η ελπίδα δεν είναι άλλη από ένα ή περισσότερα εμβόλια τα οποία δεν θα είναι απλά ασφαλή, αλλά θα είναι και αποτελεσματικά. Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και έχουμε ήδη δρομολογήσει με τον Υπουργό Υγείας και την Επιτροπή Εμβολιασμών το σχέδιο για τον ταχύτατο δυνατό εμβολιασμό, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες, όσων πρέπει να εμβολιαστούν κατά του COVID-19.

Θέλω, επίσης, να πω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμού κατά της γρίπης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία όσοι πρέπει να εμβολιαστούν ή όσοι θέλουν να εμβολιαστούν, να το κάνουν. Έχουμε μεριμνήσει να υπάρχουν παραπάνω από 4 εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης. Ήδη σχεδόν το 40% αυτών των εμβολίων έχουν γίνει 15 ημέρες νωρίτερα από αυτό το οποίο σχεδιάζαμε. Πρέπει, επιβάλλεται, να μην συμπέσει μία έξαρση της γρίπης με μία δεύτερη έξαρση του COVID-19. Διότι αν συνέβαινε αυτό, πράγματι θα είχαμε πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Θέλω, επίσης, να ξαναπώ ότι καταφέραμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να προσθέσουμε κλίνες εντατικής θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παραλάβαμε 557 κλίνες. Δεν προσθέσατε σχεδόν καμία, κύριε Τσίπρα, στο Εθνικό Σύστημα. Δεν προσθέσατε σχεδόν καμία. Σχεδόν καμία δεν προσθέσατε. Μας παραδώσατε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με το χαμηλότερο αριθμό κλινών Εντατικών στην Ευρώπη. Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας. Και σταματήστε να φωνάζετε. Ξέρουμε τα πεπραγμένα σας και οι πολίτες ξέρουν τα έργα σας. Θα τα ακούσετε όσες φορές χρειάζεται, οι δήθεν υπερασπιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυτή η Κυβέρνηση θα είναι συνεπής στη δέσμευσή της. Καταλαβαίνω την ενόχληση κάποιων για τα πεπραγμένα τους. Θα είναι συνεπής η Κυβέρνηση στη δέσμευσή της να έχει φέρει τον αριθμό εντατικών κλινών στο μέσο ευρωπαϊκό όρο μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Και θέλω, κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας να συγχαρώ τη Βουλή για την ταχύτητα με την οποία υλοποίησε τη δωρεά της. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό αυτό το οποίο έγινε. Κανονικά όλοι θα έπρεπε να χειροκροτείτε, δωρεά της Βουλής είναι, δεν είναι δική μας δωρεά. Σταματήστε επιτέλους αυτή τη μικρότητα. Να τα βλέπετε όλα μέσα από το πρίσμα το κομματικό.

Καταφέραμε και κατασκευάσαμε και σε αυτό, ναι, είχε συμμετοχή και το Υπουργείο Υγείας, είχαν συμμετοχή και οι «Κτιριακές Υποδομές», μια υποδειγματική καινούργια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε δύο μήνες. Κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Και επειδή πολλά έχουν ειπωθεί για τη στελέχωση θα θυμίσω ξανά: 6.812 νέοι νοσηλευτές και γιατροί στα νοσοκομεία μας. Πολλοί από αυτούς θα μονιμοποιηθούν. Θα ζητήσω, λοιπόν, ακόμη μια φορά και από το βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας συστράτευση και συμπόρευση όλων των πολιτών σε αυτή τη μεγάλη μάχη. Διότι, όπως έχω πει πολλές φορές, η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν προστατεύουμε μόνο τους εαυτούς μας φορώντας μάσκα.  Προστατεύουμε πρωτίστως αυτούς που αγαπάμε, τους γονείς μας, τους παππούδες μας, αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιον ο οποίος είναι ασυμπτωματικός αλλά μπορεί ταυτόχρονα, εκείνη την ώρα, να μεταδώσει τον ιό».

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr