Βρισκόμαστε λίγο πριν από την έκρηξη του ηφαιστείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εν προκειμένω οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε τους λόγους εκείνους για τους οποίους η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που ορισμένοι τα χαρακτηρίζουν υπερβολικά.
Του Χάρη Παυλίδη
Είναι προφανές ότι στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων γεγονός που θα κρίνει και τις αντοχές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, το οποίο έδειξε πέραν της αυταπάρνησης και των ικανοτήτων των γιατρών και των νοσηλευτών ότι βρίσκεται σε καλά χέρια όσον αφορά την πολιτική ηγεσία.
Η κυβέρνηση φρόντισε εγκαίρως να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και συγχρόνως να εφαρμόσει με επιτυχία ένα συγκροτημένο σχέδιο για τη διαχείριση της κρίσης, ενώ οι επιστήμονες αφέθηκαν να επιτελέσουν το έργο τους χωρίς τις συνήθεις παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη μείωση του πολιτικού κόστους.
Εφόσον δεν υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και επιπλέον λήψη νέων ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση η Ελλάδα θα σταθεί όρθια. Και αυτό θα αποτελέσει νίκη της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας με την οποία το πολιτικό σύστημα με προεξάρχουσα την κυβέρνηση αντιμετώπισε το πρόβλημα.
Είμαστε όμως στην αρχή και έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση μέχρι τον τελικό απολογισμό. Ας φροντίσουμε όλοι και ο καθένας και η καθεμία ξεχωριστά να δείξουμε ότι εκτός από το αυτονόητο ένστικτο επιβίωσης διαθέτουμε και κοινωνική συνείδηση. Κανένα σχέδιο όσο συγκροτημένο κι αν είναι δεν μπορεί να τελεσφορήσει εφόσον δεν συμβάλουμε ως ενεργοί πολίτες στην εφαρμογή του.
Ας καταλάβουμε ότι η Ελλάδα, όπως άλλωστε και ο πλανήτης, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και ως εκ τούτου οφείλουμε να σταθούμε ως πολίτες στο ύψος των περιστάσεων. Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα το κάνουν και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά ίσως μετά από μια δεκαετή κρίση όπου δοκιμάστηκαν οι θεσμοί και η συνοχή της κοινωνίας.
Πάντα λέγαμε ότι η κοινωνία είναι πιο μπροστά από τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς. Να, όμως, που μια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση, ένας συγκροτημένος και συνετός πρωθυπουργός όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχονται να ανατρέψουν αυτό το στερεότυπο με πρωτοβουλίες που αψηφούν το πολιτικό κόστος.
Κι αν σήμερα η αντιπολίτευση εμφανίζεται συναινετική, το εκλυτικό αίτιο εντοπίζεται στη συνετή στάση και συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη που δημιουργεί το πλαίσιο της συνεννόησης. Αυτό πρέπει ως κοινωνία να το αξιολογήσουμε και να το εκτιμήσουμε προκειμένου να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Γιατί στο βάθος του τούνελ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κυβέρνηση και λαό θα περιμένει η ευκαιρία να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη με τα διδάγματα που θα έχουμε συνάξει από αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που οι συνέπειες της θα επηρεάσουν την οικονομία.
Όπως είχε πει ο Τζον Κέννεντυ στα κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει «κίνδυνος» και το άλλο «ευκαιρία». Αντιμετωπίζοντας το πρώτο γράμμα με ψυχραιμία και ακολουθώντας με συνέπεια τα μέτρα που επιβάλλουν οι περιστάσεις, είναι βέβαιο ότι θα έρθει και το δεύτερο. Η ελπίδα φάνηκε στο χειροκρότημα κι αυτό αποτελεί θετικό δείγμα.