Η Επιτροπή συνεδριάζει πολύ συχνά αξιλογώντας τα μέτρα, τόνισε στην ΕΡΤ η ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας, Eλένη Γιαμαρέλλου, επισημαίνοντας: Ο ένας στους 10 είναι ασυμπτωματικός με την Όμικρον και δεν ισχύει ότι είναι πολύ λίγα τα κρούσματα. Ξέρουμε ότι κάθε 2-3 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα, ενώ με την μετάλλαξη «Δ» διπλασιάζονταν κάθε 15 -20 ημέρες.
Η τρίτη δόση προφυλάσσει από την «’Ομικρον» κατά 85% σύμφωνα με νέα στοιχεία, τόνισε η καθηγήτρια.
‘Ηδη είναι επιβεβαιωμένα 54 κρούσματα της Όμικρον και άλλα 154 περίμεναν επιβεβαίωση καθώς δεν είναι τόσο εύκολο να διαγνωστεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη, είπε επίσης η Ελένη Γιαμαρέλλου.
Μάς απασχολεί η λοιμογονικότητα. Φαίνεται ότι δεν είναι σοβαρή η κλινική εικόνα, χωρίς πυρετούς, μόνο με φτάρνισμα και καταρροή, πρόσθεσε.
Καλό νέο ότι η «Ο» δεν αναδιπλασιάζεται στους πνεύμονες
Η επώαση για την Όμικρον συνετελείται σε 2 1/2 ημέρες έναντι των 10 ημερών που ίσχυε για την «Δ» και άλλων παραλλαγών. Αν κάποιος «από την παρέα του ρεβεγιόν» μάθει ότι είναι θετικός, όλοι χρειάζονται καραντίνα 5 ημερών, και όχι 15 όπως σε προηγούμενες μεταλλάξεις.
Επίσης η κυρία Γιαμαρέλλου, τόνισε ότι η ‘Ομικρον αναδιπλασιάζεται 70 φορές περισσότερο από την προηγούμενη κυρίαρχη μετάλλαξη, αλλά είναι καλό νέο ότι παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό και στους βρόγχους με αποτέλεσμα να μην περιγράφονται πνευμονίες που ήταν ο τρόμος και ο φόβος καθώς ένας καταρράκτης ουσιών προκαλεί φλεγμονή σε όλο τον οργανισμό και συχνά στις ΜΕΘ πάνω από το 50% οδηγείται σε θάνατο.
Με συνάχι ή πονόλαιμο και rapid αρνητικό, θα πρέπει να γίνει μοριακό (PCR)
Απατηλό ότι ένα αρνητικό rapid σημαίνει ότι κάποιος ησυχάζει. Αλλά και αν βγει θετικό το rapid πρέπει να επιβεβαιωθεί με μοριακό. Μπορείς να το περάσεις τελείως ασυμπτωματικά, με χαμηλό ιικό φορτίο αλλά και πάλι φοράς μάσκα, τόνισε η καθηγήτρια.