Μεγαλώνουν οι φόβοι για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό, αγωνιώντας να μην υπάρξει θέμα ιατρικής επιλογής ασθενών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ, Γιώργου Παναγιωτακόπουλου στo MEGA, «αν συνεχίσουν να αυξάνονται έτσι οι διασωληνωμένοι, με 10-15 την ημέρα, κάποια στιγμή το σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν φτάσαμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιους θα βάλουμε στις ΜΕΘ. Αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε. Σκοπός του lockdown είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπάρχει χωρητικότητα στις ΜΕΘ κατά τόπους» τόνισε σχετικά.

Συνέχισε, λέγοντας, ότι ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων, οφείλεται, εν μέρει και στα πολλά –περί τις 25.000- τεστ που διενεργούνται καθημερινά.

Τόνισε ωστόσο πως «ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ανεξάρτητος και αδιάψευστος. Αν είχαμε περισσότερα θετικά κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους, οι αποφάσεις θα ήταν διαφορετικές. Ο δείκτης των διασωληνωμένων είναι πολύ ισχυρός για τη δείχνει την αντοχή του συστήματος Υγείας. Και προοιωνίζει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα».

Επιπλέον, έκανε λόγο ότι τα πράγματα στην Θεσσαλονίκη επιδημιολογικά είναι δύσκολα, ενώ ως περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο προέκρινε το κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, σχολιάζοντας την αξιοπιστία των rapid test, εξήγησε πως «το να βγει τη μια μέρα θετικό και την άλλη αρνητικό, σημαίνει ότι  μπορεί να επωάζει ακόμα ο ιός. Το αντίστροφο χρειάζεται κάποια συζήτηση».

Οριακή η κατάσταση

Για τη σκληρή πραγματικότητα των νοσοκομείων που δοκιμάζονται από την κατάσταση της πανδημίας μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ.

Έκανε λόγο οριακή κατάσταση, ενώ είπε ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα γίνεται αναγκαστική ιατρική επιλογή των ασθενών. Είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε, είπε. Συνήθως, όπως εξήγησε, η επιλογή των ασθενών για να διασωληνηθούν έχει βασικό κριτήριο ποιος το έχει μεγαλύτερη ανάγκη και αναλόγως την ηλικία, οι νεότεροι συνήθως βρίσκονται σε προτεραιότητα.

Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του για το επικείμενο καθολικό Lockdown. Όπως τόνισε, δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας προτείνοντας, καταρχάς μια αγωγή υγείας που δεν είχε ποτέ η χώρα μας ώστε να είναι καλά ενημερωμένος ο κόσμος. Tη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η απομόνωση των κρουσμάτων καθώς όπως υπογράμμισε, δεν αρκεί να εντοπίζονται απλώς.

Υπογράμμισε, την ανάγκη να γίνουν επιπλέον προσλήψεις σε υγειονομικό προσωπικό, θεωρώντας απαράδεκτο να έχουν κλείσει κλινικές λοιμωδών και να εξυπηρετούνται τα περιστατικά από κλινικές μαζί και με άλλες παθήσεις. Όπως είπε, χαρακτηριστικό παράδειγμα της σωστής διαχείρισης είναι η Κίνα όπου μέσα σε μικρό διάστημα έφτιαξε κλινικές ειδικά για τα περιστατικά COVID19.