Στην επίταξη δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη για ασθενείς με κορωνοϊό προχώρησε το υπουργείο Υγείας, μετά την άρνηση των κλινικαρχών στο χθεσινό τελεσίγραφο της κυβέρνησης για διάθεση 200 κλινών. Πρόκειται για την κλινική Λυσίμαχος του προέδρου των ιδιωτικών κλινικών Γρηγόρη Σαραφιανού και την Euromedica.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργέιου Υγείας, “Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ”.

Θυμίζουμε ότι χθες το βράδυ εξέπνευσε το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας για τη διάθεση από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης 200 κλίνες για ασθενείς COVID-19, με τους κλινικάρχες να απαντούν αρνητικά επικαλούμενοι λέγοντας ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Βράζει η Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, σε διαρκή εγρήγορση είναι κυβέρνηση και αρμόδιες αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία καταγράφονται 7 στα 10 νέα κρούσματα.

Τα περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν παρότι έχει περάσει το διάστημα των 10 με 14 ημέρων που απαιτείται σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει χθες το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στην Κρυσταλλοπηγή παράλληλα με την διεξαγωγή rapid tests για όσους εισέρχονται στη χώρα. Στα σχέδια της κυβέρνησης έιναι οι διακομιδές ασθενών στην Αττική, εφόσον χρειαστεί, είτε με αεροσκάφος C130 είτε ακόμα και με αμαξοστοιχία που βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη.