Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά στοιχεία, κυβέρνηση και ειδικοί περιμένουν την επιστροφή του κύριου όγκου των εκδρομέων προκειμένου να δουν αν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις για νέα έκρηξη των κρουσμάτων.

Η σταθεροποίηση στον καθημερινό αριθμό των κρουσμάτων με πάνω από 3.000 νέες μολύνσεις, η σταδιακή επιβάρυνση του ΕΣΥ με τις απλές κλίνες να καταλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο από ασθενείς με κοροναϊό, αλλά και την πληρότητα στις ΜΕΘ να αυξάνεται καθημερινά, είναι τρεις από τους λόγους που οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ένας επιπλέον λόγος, είναι η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα καθώς και το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών.

Όλες οι προβλέψεις μιλούν για επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στις μεγάλες πόλεις, όταν θα αδειάσουν τα νησιά από τουρίστες, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ.

Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας (γηροκομεία) τις οποίες συζητά ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση, μίλησε σχετικά,  στο «Mega Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε ερωτηθείς για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.

«Είναι κάτι που έμεινε ανοιχτό, μας απασχολεί, κι απασχολεί και την Αγορά πολύ καιρό πριν. Η ίδια η αγορά θα το ρυθμίσει. Πιστεύουμε ότι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι άνθρωποι της εστίασης», σημείωσε σχετικά με το αν θα αντικατασταθούν τα δύο rapid tests με υποχρεωτικό εμβόλιο.

«Οι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κι ελπίζω σε περαιτέρω αύξηση. Στα Πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα ο νεώτερος πληθυσμός που νιώθει άτρωτος. Να επιταχύνουμε ξανά τον εμβολιασμό», τόνισε για τον τομέα της Εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή αντίστροφα μετράμε για τις πρώτες αναστολές εργασίας στον Τομέα της Υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα πιθανότατα στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση με αφορμή το σχέδιό της για επ’ αόριστο αναστολή εργασίας χωρίς μισθό και ασφαλιστική κάλυψη για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ανοίγει πόλεμο με το προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Τον Μάρτη του 2020 υπήρχε μεγάλη αγωνία αν θα έχουμε γιατρούς στην πρώτη γραμμή, έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ με πολλές προσλήψεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τώρα. Δεν ανησυχώ, ανησυχώ για την υγεία των ανθρώπων αυτών για να προστατέψουν πρώτα και κύρια τον εαυτό τους.», ανέφερε ο κ.Πέτσας.

Η κυρία Φωτεινάκη Καρυστινάκη νοσηλεύτρια στον «Ευαγγελισμό» μιλώντας στην εκπομπή εξέφρασε τις αντιδράσεις των υγειονομικών ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την στοχοποίηση των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.

«Το υγειονομικό προσωπικό είναι κατά 90% εμβολιασμένο όπως είπε και ο κ. Κικίλιας. Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα, πάλι ο ίδιος ο Υπουργός έλεγε ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικό γιατί το απαγορεύει το Σύνταγμα. Υπάρχει μια σφοδρή στοχοποίηση των υγειονομικών. Δεν φοβόμαστε το εμβόλιο, αλλά δεν είναι πανάκεια. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να μπει στις μάσκες.»,τόνισε.

«Η ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν και από ιατρικό και νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ότι πουν οι ειδικοί θα γίνει για τη μάσκα», απάντησε ο κ. Πέτσας.

«Ένα εισόδημα ελάχιστο θα υπάρχει για τους ανθρώπους αυτούς.», ξεκαθάρισε αναφορικά στις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

«Θα απολυθούν, δεν θα βγουν σε αναστολή εργασίας», είπε από πλευράςτης η κυρία Καρυστινάκη προσθέτοντας σε έντονο ύφος πως: «Τα 13,5 χιλιάδες φέρετρα βαραίνουν τη δική σας πλάτη κι όχι στους υγειονομικούς και οι 10 χιλ. απολύσεις στη δική σας πλάτη και όχι στων συναδέλφων μας.»

 

 

Νέες κατηγορίες για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Η επιβάρυνση των σκληρών δεικτών φέρνουν στο προσκήνιο την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων πέραν από αυτών που εντάσσονται στο ΕΣΥ αλλά και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές από τα κυβερνητικά στελέχη που αφήνουν «παράθυρο» για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, προκειμένου να υψωθεί περαιτέρω το τείχος ανοσίας.

Σε ότι αφορά τα πεδία για τα οποία συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία, τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η εκπαίδευση και κάποιοι τομείς του λιανικού εμπορίου.

Το ζήτημα πάντως της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έθεσαν ανοιχτά χθες, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η επέκταση της υποχρεωτικότητας είναι στο τραπέζι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι «θα προχωρήσουμε σε ό,τι πρέπει να προχωρήσουμε», ενώ ειδικότερα για τους εκπαιδευτικούς ανέφερε ότι ήδη έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ο κ. Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία λέγοντας ότι «είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων.

Όπως άφησε να διαφανεί η επιδημιολογική κατάσταση θα κρίνει και το αν θα τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικότητας. «Βεβαίως αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει μειούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης στο δημόσιο τομέα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ειδικότερα για υπηρεσίες πρώτης γραμμής που έχουν καθημερινή επαφή με πολίτες.

Εφιαλτικές προβλέψεις για 10.000 κρούσματα τον Οκτώβρη
Όλα αυτά, τη στιγμή που δεν λείπουν οι εφιαλτικές προβλέψεις ακόμα και για 10.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο MEGA, ο οποίος έκανε λόγο για 10.000 κρούσματα.

«Θα είμαστε σε μία αυξητική πορεία όλο τον Σεπτέμβρη η οποία θα μπορούσε να μας φέρει στα περίπου 10.000 κρούσματα στις αρχές Οκτωβρίου για μία ή δύο ημέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Προκειμένου να μην επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη, θα πρέπει να εμβολιαστούμε άμεσα κατέληξε ο καθηγητής.

 

ΠΗΓΗ:ingr