Επανέρχεται η ανησυχία στον πλανήτη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους θανάτους και τα κρούσματα να αυξάνονται, διακυβεύοντας την ανάκαμψη των ήδη πληγεισών οικονομιών των χωρών ανά τον κόσμο αλλά και την αξιοπρέπεια των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι και με το μεγάλο φόβο – πραγματικότητα ήδη για πολλούς – της ανεργίας.

Κυβερνήσεις χωρών που είχαν καταφέρει να πάρουν μια ανάσα και να επανέλθουν σε μια σχετική κανονικότητα, επαναφέρουν μέτρα περιορισμού της νόσου, με την κρίση να χτυπά σημαντικούς κλάδους της οικονομίας.

Κορυφαία στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τονίζουν ότι η κρίση του κορωνοϊού θα μετασχηματίσει τις οικονομίες και οι υπεύθυνοι για την άσκηση της πολιτικής πρέπει να προετοιμαστούν γι’ αυτό. Σε σχετικό άρθρο τους με τίτλο: «Δημοσιονομικές πολιτικές για έναν μετασχηματισμένο κόσμο», τονίζουν ότι πολλές από τις θέσεις εργασίας που θα καταστραφούν από την κρίση πιθανόν δεν θα επανέλθουν. Καλούν μάλιστα σε μεταφορά πόρων από τομείς που είναι πιθανόν να συρρικνωθούν μόνιμα, όπως των αερομεταφορών, σε τομείς που θα αναπτυχθούν, όπως των ψηφιακών υπηρεσιών.

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός

Ο μέχρι σήμερα απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 550.910 θανάτους και περισσότερα από 12.123.290 διαγνωσμένα κρούσματα, σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας. Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων, καθώς ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Στο μεταξύ προπαρασκευαστική ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναχώρησε για την Κίνα για να διοργανώσει μια έρευνα για την πηγή προέλευσης του κορωνοϊού από τον οποίο προκλήθηκε η πανδημία της Covid-19. Οι δύο ειδικοί του ΠΟΥ που μεταβαίνουν στην Κίνα είναι εξειδικευμένοι στην επιστήμη και την επιδημιολογία των ζώων. Αυτοί θα συνεργαστούν με Κινέζους επιστήμονες για να καθορίσουν το πεδίο και την διαδρομή της έρευνας, σημείωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη.

Μόνο τιις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν σε όλον τον κόσμο 5.290 νέοι θάνατοι και 205.624 νέα κρούσματα. Οι χώρες όπου αναφέρθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι σε ένα 24ωρο είναι η Βραζιλία (1.223), οι ΗΠΑ (946), και το Μεξικό (782).

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε χθες Πέμπτη νέο θλιβερό ρεκόρ 65.500 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· στις 03:30 σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει πλέον ξεπεράσει τα 3,11 εκατομμύρια.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης σε νότιες και δυτικές πολιτείες της χώρας, που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς.

Ειδικοί φοβούνται ότι η καμπύλη των θανάτων σύντομα θα ακολουθήσει την ίδια τροχιά με τα κρούσματα μόλυνσης. 1.000 άνθρωποι υπέκυψα στην COVID-19 στην αμερικανική επικράτεια τις προηγούμενες 24 ώρες. Συνολικά, η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 133.195 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

«Θεωρώ ότι οι πολιτείες πρέπει να αναστείλουν τις διαδικασίες άρσης των μέτρων περιορισμού», έκρινε ακόμη ο ειδικός Δρ. Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την κρίση, αν και έσπευσε να συμπληρώσει πως «δεν πιστεύω ότι πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο πλήρες κλείσιμο» της οικονομίας.

Μεξικό   

Άλλοι 730 ασθενείς υπέκυψαν στο Μεξικό, όπου σημειώθηκε νέο θλιβερό ρεκόρ 7.280 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το μεξικανικό υπουργείο Υγείας χθες Πέμπτη.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πλέον φθάσει τους 33.526 νεκρούς επί συνόλου 282.283 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, με τον μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ να δηλώνει ότι ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε χθες Πέμπτη άλλους 1.220 θανάτους  και 42.619 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Συνολικά, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγραφεί ως εδώ 69.184 θάνατοι επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων μολύνσεων. Μεταξύ των μολύνσεων είναι και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος είναι «καλά» στην υγεία του, όπως ανακοινώθηκε.

Ινδία

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα έναν αριθμό ρεκόρ 26.506 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καθώς οι αρχές επέβαλαν εκ νέου καραντίνα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας και σε βιομηχανικό κέντρο με εργοστάσια αυτοκινήτων, φαρμάκων και ζυθοποιίες.

Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των προσβεβλημένων με SARS-CoV-2 πλησιάζει τους σχεδόν 800.000 στην τρίτη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων χώρα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Οι θάνατοι στην Ινδία ανέρχονται πλέον σε 21.000 από τον Ιανουάριο που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα νέου κορωνοϊού εκεί. Περίπου το 60% των κρουσμάτων εντοπίζονται στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, όπως και στο κρατίδιο Μαχαράστρα, όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Μουμπάι, και στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, η οποία αγωνιούσε να ξαναθέσει σε κίνηση την οικονομία της χώρας μετά το πλήγμα που υπέστη από την πανδημία, χαλάρωσε στις αρχές Ιουνίου μια πρώτη καραντίνα που είχε επιβάλει τον Μάρτιο στο 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους της. Ωστόσο μια έξαρση των κρουσμάτων αναγκάζει πόλεις που αποτελούν μεγάλα βιομηχανικά κέντρα και κρατίδια να επιβάλλουν περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας 9 ημερών επιβλήθηκε στην Αουρανγκαμπάντ, μια βιομηχανική πόλη στην Μαχαράστρα, για να περιοριστεί μια έξαρση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, η οποία έχει επηρεάσει τη λειτουργία αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η Bajaj Auto.

Το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Ινδίας, το Ουτάρ Πραντές, θα επιβάλει καραντίνα για δυο μέρες από αργά σήμερα το βράδυ, καθώς τα κρούσματα εκεί ξεπέρασαν τα 32.000, αναφέρει παράλληλα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση του κρατιδίου.

Φιλιππίνες

Το υπουργείο Υγείας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε σήμερα 42 νέους θανάτους, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση στον αριθμό των νεκρών εδώ και σχεδόν τρεις μήνες και 1.233 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις Φιλιππίνες ανέρχεται σε 1.360 και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 52.914.

Χονγκ κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε 38 νέα κρούσματα κορωνοϊού, λιγότερα σε σχέση με τα 42 που καταγράφηκαν χθες αλλά σε γενικές γραμμές συμβαδίζοντας με την σημαντική αύξηση που σημειώνεται στην πόλη τις τρεις τελευταίες ημέρες. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο από τα τέλη Ιανουαρίου φθάνει τα 1.404, ενώ 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η υπηρεσία Εκπαίδευσης του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανασταλεί η λειτουργία όλων των σχολείων στην πόλη από Δευτέρα μέχρι νεοτέρας, εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων στην κοινότητα, που προκαλεί φόβους πως η εξάπλωση της πανδημίας θα επιταχυνθεί στην αυτόνομη περιοχή της Κίνας.

Ινδονησία

Η Ινδονησία ανακοίνωσε 1.611 νέα κρούσματα, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 72.347. Οι θάνατοι που σχετίζονται με την COVID-19 αυξήθηκαν κατά 52 σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 3.469, ενώ 33.529 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Βιετνάμ

Αρνητικές επιπτώσεις έχει επιφέρει η πανδημία για περίπου 31 εκατομμύρια εργαζόμενους στο Βιετνάμ, από τους οποίους 900.000 έχουν μείνει άνεργοι ενώ έχει μειωθεί το εισόδημα σχεδόν 18 εκατομμυρίων.

Ακόμη πέντε εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μέχρι το τέλος του χρόνου, προειδοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Το Βιετνάμ έχει καταγράψει μόλις 369 κρούσματα του κορωνοϊού και κανέναν θάνατο. Ωστόσο η οικονομία της χώρας έχει πληγεί με την ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο να έχει βρεθεί στον χαμηλότερο ρυθμό εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια ως συνέπεια της πανδημίας, καθιστώντας εντελώς ανέφικτους τους οικονομικούς στόχους της κυβέρνησης για το 2020.

Ο τομέας υπηρεσιών του Βιετνάμ έχει πληγεί περισσότερο, με το 72% των υπαλλήλων του να έχουν υποστεί αρνητικές συνέπειες. Ακολουθούν ο βιομηχανικός και ο αγροτικός τομέας.

Ρωσία

Οι νεκροί από κορωνοϊό στη Ρωσία ξεπέρασαν σήμερα τους 11.000, καθώς η χώρα ανακοίνωσε 174 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο και 6.635 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό των κρουσμάτων σε 713.936, τον τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Βέλγιο

Το Βέλγιο, που μετρά 10.000 νεκρούς, θα υιοθετήσει σήμερα τη διεύρυνση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας, την οποία ήδη από αύριο Σάββατο θα πρέπει να φορούν οι καταναλωτές στα καταστήματα, τους κινηματογράφους και τους πολιτιστικούς χώρους ή ακόμη τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες, για την καλύτερη προστασία του πληθυσμού κατά του νέου κορονοϊού.

Η χρήση μάσκας ήταν ήδη υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή “κατά την άσκηση επαγγελμάτων με στενές επαφές”, όπως τα κομμωτήρια. Προβλέπεται η πιθανότητα κλεισίματος εγκαταστάσεων που παραβιάζουν τους ισχύοντες κανονισμούς επανειλημμένως.

Αυστραλία   

Οι αρχές στη Βικτόρια, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψε νέο ρεκόρ κρουσμάτων και συγκεκριμένα 288, τις προηγούμενες 24 ώρες, και συνέστησαν στους κατοίκους να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν από το σπίτι.

Μέχρι το πρόσφατο ξέσπασμα που οδήγησε στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Βικτόρια, η Αυστραλία θεωρείτο ότι συγκριτικά τα είχε πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροωοϊού: οι αρχές έχουν καταγράψει 106 θανάτους επί συνόλου περίπου 9.000 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ωστόσο με δεδομένη τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει στο μισό — σε περίπου 4.000 εβδομαδιαίως — τον αριθμό των πολιτών της Αυστραλίας στους οποίους θα δίνονται άδειες να επιστρέφουν από το εξωτερικό, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

Κόστα Ρίκα

Η Κόστα Ρίκα, που χαρακτηριζόταν ως τώρα υπόδειγμα μεταξύ των χωρών της κεντρικής Αμερικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας, είναι πλέον αντιμέτωπη με «πολύ ανησυχητική επιτάχυνση» των κρουσμάτων, προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο κοσταρικανός υπουργός Υγείας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίζονται αυξάνεται με εκθετικό τρόπο στη χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, ξεπερνώντας και τις πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις, γεγονός που ώθησε τις αρχές στο Σαν Χοσέ να ανακοινώσουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να λάβουν νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Χθες Πκαταγράφηκαν 649 νέα κρούσματα μόλυνσης, ο υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ως χθες ανερχόταν σε 6.485, εκ των οποίων 25 υπέκυψαν στην COVID-19.

Η κυβέρνηση θα εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων για να ανακόψει την προέλαση της πανδημίας, ενώ ο πρόεδρος Κάρλος Αλβαράδο απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να «τηρούν το μέτρο της κοινωνικής απόστασης» και «να προσέχουν πολύ» καθώς «βιώνουμε άνοδο» του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας.

Το ταμείο κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, που διαχειρίζεται τα δημόσια νοσοκομεία, ανακοίνωσε παράλληλα χθες Πέμπτη σχέδιο για να αυξηθούν οι κλίνες, ιδίως στις ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση ελπίζει παρ’ όλ’ αυτά ότι θα μπορέσει σύντομα να αρχίσει «με τρόπο σταδιακό και σίγουρο» να επιτρέψει ξανά να γίνονται διεθνείς πτήσεις, ώστε να τονωθεί η τουριστική δραστηριότητα. Τα αεροδρόμια στην Κόστα Ρίκα έκλεισαν όταν άρχισαν να εφαρμόζονται μέτρα περιορισμού, τον Μάρτιο.

Νότια Αφρική

Τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 129 θάνατοι και 13.674 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, αριθμός άνευ προηγουμένου αφότου η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα στις αρχές Μαρτίου.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο έφθασε έτσι τους 3.720 νεκρούς.

Η Χαουτένγκ ξεπέρασε το Δυτικό Ακρωτήριο και είναι πλέον η επαρχία όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης (81.546) Συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ανέρχονται σε 238.339.

Τ τεστ που έχουν διενεργηθεί στη χώρα ξεπέρασαν πλέον τα 2 εκατομμύρια, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο επίτευγμα».

Συρία

Ένα πρώτο κρούσμα νέου κορωνοϊού καταγράφηκε επισήμως χθες, Πέμπτη, στην βορειοδυτική Συρία, δήλωσε αξιωματούχος της αντιπολίτευσης, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για πρόκληση μεγάλης καταστροφής αν η επιδημία της Covid-19 φτάσει στους καταυλισμούς προσφύγων του προπυργίου των ανταρτών.

Η Συρία έχει καταγράψει επισήμως 372 κρούσματα και 14 θανάτους από Covid-19 στις ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση. Στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που είναι υπό κουρδικό έλεγχο, ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 6 κρούσματα και 1 θάνατο από Covid-19.