«Μπορεί για λίγο να αψήφησες τα μέτρα προστασίας και να ξέχασες τον κορωνοϊό. Κάνε όμως έστω και τιάρα τη διαφορά: μη γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα. Μετά την επιστροφή, προσέχουμε διπλά και σταματάμε εδώ τη δια- σπορά: μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό» έγραψε χθες στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους νέους. Το πρωθυπουργικό μήνυμα συνοψίζει το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου.

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τον περιορισμό της διασποράς του ιού – διασποράς που οι ειδικοί φοβούνται πως θα αυξηθεί με την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα εφόσον δεν τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα – προκειμένου η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τον Σεπτέμβριο να επιτρέπει την εύρυθμη λειτουργία όλων των τομέων της καθημερινότητας, από την οικονομία μέχρι τα σχολεία.

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/601906470516112/

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τον COVID-19. Το νούμερο 1 θέμα στην ημερήσια διάταξή της είναι η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί – με τελευταία εκείνα της Παρασκευής -, η τήρηση των οποίων κρίνεται απαραίτητη για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος. Κυβερνητικοί επισημαίνουν και κάτι ακόμα.

«Πρέπει» λένε «να μπορούμε όχι μόνο να ανακοινώνουμε μέτρα αλλά να ελέγχουμε και την εφαρμογή τους». Με δυο λόγια, ψηλά στην ατζέντα τους βρίσκεται και η εντατικοποίηση των ελέγχων.

Στο μεταξύ ένα βήμα πριν από τη λήψη οριζόντιων μέτρων, όπως η επέκταση του μειωμένου ωραρίου σε εστιατόρια και μπαρ σε ολόκληρη τη χώρα, βρίσκονται οι ειδικοί. Η απόφαση θα ληφθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκτόξευση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ενώ στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η επιβολή ακόμα αυστηρότερων μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως η επαναφορά των SMS για την κυκλοφορία των πολιτών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί ανησυχία για την πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων – που επιβεβαιώνει την τάση των νέων να αγνοούν τις συστάσεις της Πολιτείας για τον ιό. Βέβαια, το βίντεο της καμπάνιας που τρέχει από χθες στα social media – και προώθησε κι ο ίδιος ο Μητσοτάκης -, παρότι έχει ως target group τους νέους, θα μπορούσε να αφορά όλους όσοι θα επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες από τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. Τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιες ημέρες να εισηγούνται δημόσια τα μέτρα που θεωρούν επιβεβλημένο να ληφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο κάποιοι μιλούν για παράταση δύο εβδομάδων στην περίπτωση που τα συνολικά επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερέψουν. Κυβερνητικοί κύκλοι τονίζουν όμως ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί στην παρούσα φάση, αφού είναι πολύ νωρίς – και χρειάζονται τουλάχιστον δυο εβδομάδες για να φανεί κατά πόσο τα υπάρχοντα μέτρα θα αποδώσουν καρπούς.

Στα μέτρα που αναμένεται να συζητηθούν μεταξύ Πολιτείας και ειδικών στο Μαξίμου μέσα στην εβδομάδα για τα σχολεία συμπεριλαμβάνονται η εκ περιτροπής λειτουργία τους και η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Οπως είπε μιλώντας στον Σκάι ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, πρόκειται για «τα βασικά όπλα που έχουμε». Ο ίδιος βέβαια παραδέχθηκε πως τίποτα δεν έχει κλειδώσει ακόμη, αφού τα σχετικά με τα σχολεία μέτρα θα πρέπει να ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα έχουν κυβέρνηση και επιστήμονες στα χέρια τους στις 20 Αυγούστου. Υπέρ της χρήσης μάσκας για τους μαθητές από 10 μέχρι 19 ετών έχει ταχθεί κι ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

1.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μια βδομάδα

Σχεδόν 1.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα στη χώρα μας. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ που ανησυχεί σοβαρά τους ειδικούς. Ολα δείχνουν πως η εξάπλωση του ιού είναι πλέον πολύ πιο ραγδαία από ό,τι ήταν την περασμένη άνοιξη, όταν η χώρα βρέθηκε σε lockdown. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου επιβεβαιώθηκαν 217 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου μέχρι χθες στα 1.489. Από την αρχή της πανδημίας 7.075 άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ο πραγματικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων υπολογίζεται από τους επιδημιολόγους ότι είναι ακόμα υψηλότερος, καθώς θεωρείται δεδομένη η αύξηση των συμπτωματικών ασθενών που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από προορισμούς διακοπών όπου επικρατούν συνθήκες συνωστισμού και διασπείρουν εν αγνοία τους τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό, χθες ειδικά κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ξεκίνησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Επιπλέον, δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους από τη νόσο COVID-19 και προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των θυμάτων που μετρά πλέον 228 απώλειες συνανθρώπων μας. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων μικραίνει διαρκώς έχοντας πλέον διαμορφωθεί στα 40 έτη, καθώς μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων προσβάλλεται από τον ιό. Τεράστια ανησυχία έχει άλλωστε προκαλέσει και η διασωλήνωση μιας κοπέλας 17 ετών στο ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 17χρονη δεν πάσχει από υποκείμενο νόσημα και οι γιατροί θεωρούν κρίσιμη την κατάσταση της υγείας της. Συνολικά 24 άνθρωποι νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με διάμεση ηλικία τα 63 έτη. Μόλις το 50% εξ αυτών έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, έξι μέλη του υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν θετικά στον ιό μετά το υποχρεωτικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκαν κατά την επιστροφή από τη θερινή τους άδεια. Αναστάτωση έχει προκληθεί επίσης στη Μυτιλήνη όπου διαπιστώθηκε ότι νοσούν από COV1D-19 ένας ιερέας στην πόλη της Μυτιλήνης και μία ηλικιωμένη τρόφιμος γεροκομείου του νησιού. Η γυναίκα έχει εισαχθεί για νοσηλεία, παρότι μέχρι χθες ήταν ασυμπτωματική, και έχει δοθεί εντολή να επανεξεταστεί.

Η Αττική παρέμεινε και χθες στην πρώτη θέση της λίστας με τον αριθμό κρουσμάτων, καθώς στο Λεκανοπέδιο διαπιστώθηκαν 73 νέα κρούσματα, τα 13 εκ των οποίων προέρχονται από ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 37 νέα κρούσματα, τα οκτώ εκ των οποίων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό και άλλα τρία με γνωστή συρροή, ενώ 18 ήταν χθες τα εισαγόμενα κρούσματα. Υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων κατεγράφη επίσης στην Κρήτη, με 14 περιστατικά στα Χανιά και 10 στο Ηράκλειο. Στον Εβρο σημειώθηκαν 11 νέα κρούσματα, τα οποία προέρχονται από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο ιός μεταδόθηκε σε δεκάδες ανθρώπους, ενώ οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν στην Πιερία και πέντε στις Κυκλάδες. Από τα συνολικά κρούσματα που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα 1.667 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 3.353 συνδέονται με ήδη επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Αρνητικό ρεκόρ οι 300.000 θετικοί σε 24 ώρες

Σχεδόν 300.000 άτομα βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η μεγαλύτερη αύξηση σε ημερήσια βάση από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται ταχύτατα σε πολλές χώρες, ενώ σε κάποιες, όπως η Ισπανία, αυξάνεται και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Στην Ιταλία καταγράφηκαν 629 κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες για τρίτη συνεχή ημέρα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς τα κρούσματα είναι τα περισσότερα μετά τον Μάιο. Η πλειοψηφία εκείνων που βρέθηκαν θετικοί έχουν επιστρέψει από διακοπές στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία και τη Μάλτα, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας. ΓΓ αυτό και όλοι όσοι επιστρέφουν από τις χώρες αυτές εφεξής θα υποβάλλονται σε τεστ. «Μία εβδομάδα τον Αύγουστο αρκεί για να χάσουμε όλα όσα έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα στην αντιμετώπιση του Covid-19», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα. Χθες αποφασίστηκε ότι οι πολίτες πρέπει να φορουν μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν είναι δυνατόν να τηρούνται αποστάσεις.

Η αύξηση των θετικών τεστ οδήγησε και την κυβέρνηση της Ισπανίας να λάβει νέα μέτρα, όπως η διακοπή της λειτουργίας νυχτερινών κέντρων και το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων στη 1 τη νύχτα, ενώ απαγορεύθηκε και το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους όταν δεν είναι δυνατόν να τηρούνται αποστάσεις. Ανησυχία επικρατεί και στη Γερμανία καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.415 περιπτώσεις μόλυνσης, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τα σχολεία σε όλα τα κρατίδια της Γερμανίας. Ξεκίνησαν ήδη την περασμένη εβδομάδα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο, εκείνο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, όπου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους μαθητές ακόμα και εν ώρα μαθήματος. Στις ΗΠΑ, η πανδημία δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης καθώς ακόμα 1.336 άτομα έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν 64.201 νεα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 5.313.055. Στις ΗΠΑ έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της πανδημίας 168.446 άτομα. Στο Τορόντο, στελέχη του υπουργείου Υγείας προειδοποίησαν ότι έως και 550 άτομα μπορεί να εκτέθηκαν στον κορωνοϊό σε στριπτιζάδικο στο κέντρο της πόλης, αφότου μια εργαζόμενη βρέθηκε θετική στον ιό. Οι Αρχές προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους πελάτες προκειμένου να τους προειδοποιήσουν να παραμείνουν σε καραντίνα, αλλά φοβούνται ότι πολλοί εξ αυτών δεν είχαν δώσει τα πραγματικά τους στοιχεία.

των Καρολίνας Παπακώστα και Νατάσας Μπαστέα από Τα Νέα