Ανησυχία προκαλεί η «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, και την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει».

«Η μετάλλαξη Δ δεν παίζει, και η πιθανότητα είναι ότι ή κάποιος θα εμβολιαστεί ή κάποιος θα αρρωστήσει. Θα χρησιμοποιήσουμε μέσα που έχουμε στην διάθεση μας ώστε να πείσουμε τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηρισιτκά χθες, στη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιβεβαίωσε, μάλιστα ότι προς τα τέλη Αυγούστου θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την πολιτική, που θα ακολουθηθεί σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας. «Έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής επ’ αυτού, μην περιμένετε αλλαγές, είπε με νόημα.

Μιλώντας στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι «δεν είναι καλό σημάδι η πίεση στα νοσοκομεία και ο διψήφιος αριθμός θανάτων», ενώ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης, με δηλώσεις του σοτν ΣΚΑΪ, τόνισε ότι μετά την εβδομάδα του 15αύγουστου, ίσως έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών. «Είναι αδύνατο να μη γίνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επίσης, θα αυξηθούν και οι ΜΕΘ”, είπε.

«Πρέπει να προσέξουμε, ειδικά όσοι ταξιδεύουν. Να φορούν μάσκες, να κάνουν τεστ. Είναι καλό για τους ίδιους και τους γύρω τους. Στα νησιά οι μάσκες δεν υπάρχουν. Είναι πιο ελεύθερος ο κόσμος και έχει χαλαρώσει. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Είμαστε γύρω στο 55-57% στους εμβολιασμούς. Όσοι γυρίζουν από διακοπές και δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν, για να πάμε σε ένα διαφορετικό φθινόπωρο. Οι ΜΕΘ αρχίζουν και πιέζονται, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών, και έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα είναι δύσκολα», τόνισε η κ. Παγώνη.

«Το 97% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι»

«Το 97% όσων νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. Δεν είναι όλοι αρνητές. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτοί που προβληματίζονται και φοβούνται να πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Καλύπτουν τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Εμβολιαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι», ξεκαθάρισε η κ. Παγώνη.

«Οι άνθρωποι που θα νοσήσουν, δεν ξέρουν αν θα περάσουν τη νόσο με απλά συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι μεγάλες ηλικίες, είναι αυτοί που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία», προειδοποίησε η ίδια.

Τοπικά μέτρα αν πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ή επαναφοράς απαγορεύσεων, η κ. Παγώνη είπε ότι «Δεν πρέπει να πάμε σε lockdown. Το ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί βοηθάει. Αν τα κρούσματα φτάσουν στα επίπεδα που είχε προβλεφθεί, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει κάποια τοπικά μέτρα. Πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς για να πετύχουμε».

«Ο εμβολιασμός όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν ξεκίνησε τώρα, ενώ έπρεπε να αρχίσει πιο νωρίς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα 10% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι αρνητές είναι γύρω στο 7% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν αμφιβολίες. Αυτοί είναι που πρέπει να πειστούν», εξήγησε η ίδια.

«Από όσους έχουν νοσήσει, το 10% θα έχει προβλήματα για μία ζωή»

«Από τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν νοσήσει, ένα ποσοστό άνω του 10% έχει προβλήματα που θα τα έχει για μία ζωή. Θα πρέπει να παρακολουθούνται αυτοί οι άνθρωποι από γιατρούς συνεχώς. Πολλοί έχουν χάσει γεύση και όσφρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και μελέτες που αναφέρουν ότι επηρεάζεται η μνήμη. Η νόσος κάνει πολλές επιπλοκές σε πνεύμονες, καρδιά, εγκέφαλο, σε όλα τα όργανα. Υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν. Κάθε άρρωστος είναι μια ειδική περίπτωση. Βλέπουμε πράγματα που δεν περιμέναμε. Κάθε μέρα βλέπουμε κάτι καινούργιο», εξήγησε η κ. Παγώνη σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν.

«Πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους»

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στο επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και στον εμβολιασμό των παιδιών.

«Σε λίγο καιρό θα αντιμετωπίσουμε δασκάλους, καθηγητές και μαθητές, φοιτητές που δεν πρέπει να κλειστούν στα σπίτια τους, πρέπει να πάνε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Θα πρέπει οι γονείς να παροτρύνουν τα παιδιά τους από 12 έως 17 ετών, να πάνε να εμβολιαστούν, το ίδιο και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές. Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι όπως εμβολίασαν τα παιδιά τους από όταν ήταν μηνών, για να είναι ασφαλή, το ίδιο πρέπει να κάνουν και τώρα. Το εμβόλιο δε δημιουργεί πρόβλημα στα παιδιά. Για να είναι ασφαλή θα πρέπει να εμβολιαστούν. Νομίζω ότι μεγάλο ρόλο σε αυτό θα παίξουν οι παιδίατροι, που θα μπορούν να συζητήσουν με τους γονείς. Ο εμβολιασμός στα σχολεία θα βοηθούσε πολύ. Το έχουμε προτείνει εδώ και δύο μήνες», είπε χαρακτηριστικά.

Τι ισχύει για τα εισπνεόμενα εμβόλια

Σχετικά με το τι ισχύει για τα εισπνεόμενα εμβόλια η κ. Παγώνη είπε ότι «Αυτό το εμβόλιο είναι από το Ισραήλ, η μελέτη είναι στην τρίτη φάση. Έχει προχωρήσει, είναι πολύ καλό από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε και νομίζω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ. Μερικές φορές ακόμα και η ένεση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για κάποιον. Πιστεύω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε στα χέρια μας αυτό το εμβόλιο. Για το θέμα του φαρμάκου δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Δεκέμβρη θα έχουμε τα αντιιικά στα χέρια μας».

«Η μετάλλαξη Δέλτα αποτελεί σοβαρό λόγο για να εμβολιαστεί κάποιος»

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική σε όλες τις ηλικίες. Θα μας απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Χρειάζεται προσοχή, και η μετάλλαξη αυτή αποτελεί ένα σοβαρό λόγο για να εμβολιαστεί κάποιος», εξήγησε η κ. Παγώνη.

«Ένας εμβολιασμένος που νοσεί και ένας ανεμβολίαστος είναι δύο διαφορετικοί ασθενείς. Ο ανεμβολίαστος θα φτάσει στη ΜΕΘ και ο εμβολιασμένος δε θα φτάσει ποτέ. Είχαμε μόνο έναν εμβολιασμένο που έφτασε στη ΜΕΘ, πήγε τελικά καλά, και πρόκειται για πιθανότητα μία στο εκατομμύριο», συνέχισε η ίδια.

Τι θα γίνει με την τρίτη δόση του εμβολίου

Η κ. Παγώνη, τέλος, αναφέρθηκε και στο τι ισχύει για την τρίτη δόση του εμβολίου.

«Τα εμβόλια, σύμφωνα με τις μελέτες, μας καλύπτουν από 9 έως 12 μήνες. Ήδη στο εξωτερικό έχουν προχωρήσει και έχουν μιλήσει για την τρίτη δόση. Και εμείς θα την ξεκινήσουμε, θα αποφασιστεί μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη, γιατί πρέπει να καλύψουμε όσους εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Για τα παιδιά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα για τρίτη δόση, είναι ακόμα πολύ νωρίς. Για τους ενήλικες θα γίνει», είπε η κ. Παγώνη.

Αύξηση στις ΜΕΘ

Για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού γίνονται ακόμα συζητήσεις, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης.

Ο κ. Λουκίδης επεσήμανε ότι τέλη Σεπτεμβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα εθελοντών, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, που συμμετείχαν σε μελέτες και θα ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί που νόσησαν. Πάντως, όπως είπε οι πρώτοι που θα κάνουν τρίτη δόση είναι οι υγειονομικοί.

Σχετικά με την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων, ο καθηγητής είπε πως σίγουρα το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για αυξημένα μέτρα προστασίας. Επομένως, σε οποιοδήποτε σύμπτωμα ή ακόμα και προληπτικά πρέπει να έχουμε μια παρατήρηση 4-5 ημερών, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μετά την εβδομάδα του 15αύγουστου, ίσως έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών. «Είναι αδύνατο να μη γίνουν εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επίσης, θα αυξηθούν και οι ΜΕΘ», σημείωσε ο κ. Λουκίδης.

«Χθες, είχαμε την ανακοίνωση της Παιδιατρικής Εταιρείας και την έρευνα της ανοσογονικότητας και της ασφάλειας σε παιδιά 12-17 ετών», που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ανήλικους.

Τέλος, ανέφερε ότι έχουμε χάσει πάνω από 13.000 ανθρώπους.

Όσο για το αν θα ξαναγίνει Lockdown, απάντησε πως θα έχουμε ένα φθινόπωρο με όλες τις δραστηριότητες ανοιχτές, εκτός αν ξεφύγει το γεγονός σε μεγάλο βαθμό.