Σε εγρήγορση είναι κυβέρνηση και αρχές της χώρας για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για δεύτερο κύμα του ιού και να εστιάζουν στις συμπεριφορές που μπορεί να σηματοδοτήσουν ανησυχία στην εξέλιξη της πανδημίας, όπως τα πανηγύρια.

Δύο μέρες  μετά τη λήψη των μέτρων που ελήφθησαν στα σύνορα για την περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας, μετά την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, σήμερα Δευτέρα, 13 Ιούλη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί νέα σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Αντίστοιχα σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους θα έχει ο υπουργός Υγείας. Στις συσκέψεις θα συνεκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας αλλά και των άλλων χωρών, επίσης θα εκτιμηθούν και τα εγχώρια δεδομένα, καθώς επανέρχονται τα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ αναζωπύρωση έχουμε στη Δυτική Μακεδονία.

Τα καθημερινά κρούσματα από τις αρχές του Ιουλίου, παραμένουν σε διψήφιο αριθμό, με μεγάλη αύξηση τη βδομάδα που πέρασε. Κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν για τα εισαγόμενα κρούσματα, ειδικά από τα Βαλκάνια και τη Σερβία, με Σέρβους τουρίστες να έχουν εντοπιστεί θετικοί στον ιό στον Προμαχώνα και την Εύβοια αλλά και τα εγχώρια, την ώρα που τα φαινόμενα συνωστισμού σε πανηγύρια και εκδηλώσεις συνεχίζονται.

Πιο τσουχτερά πρόστιμα και κατάργηση των πανηγυριών!

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επενδύει στην αυστηροποίηση των προστίμων, μεταξύ άλλων – καθώς προσανατολίζεται αφενός στην εντατικοποίηση των ελέγχων και αφετέρου στην επιβολή ακόμη πιο «τσουχτερών» ποινών -, ώστε οι πολίτες να… πειστούν για την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων.

Παράλληλα και σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, εξετάζεται η κατάργηση των πανηγυριών, έπειτα από τις επίμονες εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» εάν η απαγόρευση των πανηγυριών θα είναι οριζόντια – να ανασταλούν δηλαδή οριστικά οι μαζικές συναθροίσεις σε όλη την Ελλάδα ιδίως τον ερχόμενο Αύγουστο που είναι παραδοσιακά ο μήνας των πανηγυριών – ή εάν το «απαγορευτικό» θα περιοριστεί σε αυστηρές συστάσεις σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται όταν διαπιστώνεται παράβαση.

Σε κάθε περίπτωση, η Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της πλέον κρίσιμης εβδομάδας έπειτα από την άρση του «lock- down», καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν νέα αυστηρά μέτρα, ώστε να μπει δυναμικό φρένο στην αυξητική τάση των κρουσμάτων – εγχώριων και εισαγόμενων.

Ηδη το πρώτο δείγμα δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν αποφασίστηκε ότι από μεθαύριο οι επισκέπτες που θα περνούν τα σύνορα της χώρας μέσω του Προμαχώνα θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν. Τα στοιχεία των 300 και πλέον ελέγχων που διενεργήθηκαν στο σύνολο της επικράτειας το περασμένο Σαββατοκύριακο και μάλιστα σε κομβικά σημεία – δηλαδή σε τουριστικές περιοχές, μπαρ, εστιατόρια και γενικότερα χώρους συναθροίσεων – σε συνδυασμό με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι η «πυξίδα» που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Στη σημερινή σύσκεψη των λοιμωξιωλόγων υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θα εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα με έμφαση στις τοπικές εξάρσεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα (π.χ. Κοζάνη) αλλά και στις πύλες εισόδου της Βόρειας Ελλάδας και η καταγραφή των σχετικών εισηγήσεων με τελικό αποδέκτη το Μέγαρο Μαξίμου.

Πλέουμε στο δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Απαράδεκτα χαρακτήρισε τέτοια φαινόμενα ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ενώ με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως πλέουμε ήδη πάνω στο 2ο κύμα κορωνοϊού. “Πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις”, τόνισε συμπληρώνοντας πως μια χρονιά μπορεί να κυλήσει και χωρίς πανηγύρια ή και εκδηλώσεις.

Παράλληλα, ανέφερε πως έχουμε ορφανά κρούσματα τα όποια αν τα ψάξουμε ίσως βρούμε εισαγόμενα κρούσματα στις επαφές τους και πως υπάρχουν ακόμα μικροεστιες σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αναφορικά με την περίπτωση της ανήλικης που βρέθηκε θετική στον κορωνοιό σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής ανέφερε μεταξύ άλλων πως τα παιδιά μεταδίδουν σε χαμηλότερο βαθμό ενώ έχουν τηρηθεί οι οδηγίες και θα σπάσει η μετάδοση σε αλλά παιδιά.

Επιπλέον, ο καθηγητής είπε πως βασικό πρόβλημα είναι οι συμπεριφορές μας, ενώ τόνισε πως δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα πχ μάσκες.

Ίσως απαγόρευση εισόδου τουριστών και από άλλες χώρες

Από την πλευρά του, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ είπε ότι «τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα σημειώνοντας ότι «το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά», ενώ δεν απέκλεισε αυτό να συμβεί και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ορφανά κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί. Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα τουριστών κι από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό δείχνε ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζει η χώρα μας λειτουργεί.

Αιφνίδια αύξηση κρουσμάτων στην Κοζάνη

Στο μεταξύ αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Από τα εννέα θετικά κρούσματα, ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι Σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός τον κορονοϊό. Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα, ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, 10 κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι Σερβικής καταγωγής.

Αναλυτικά τα κρούσματα

Σημειώνεται ότι χθες 12/7 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 31 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3803, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 12 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).