Σε υψηλά επίπεδα και με διασπορά σε όλη τη χώρα παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες ενόψει και της επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η πίεση είναι ιδιαίτερη στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, εφιστώντας εκ νέου την προσοχή, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης που αντικατέστησε χθες, στην τακτική ενημέρωση, τον Σωτήρη Τσιόδρα, σημείωσε ότι η χρήση μάσκας είναι η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή. Έκανε δε λόγο για δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο αν και φαίνεται να είναι ηπιότερο, η επιδημία δείχνει σημάδια αυξητικής τάσης και ο ιός δεν μεταδίδεται ομοιόμορφα, αλλά με το φαινόμενο της υπερμετάδοσης.
Την κρισιμότητα των επόμενων ημερών υπογράμμισε και ο Νίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό. “Ο κορωνοϊός έχει διαψεύσει πολλά μαθηματικά μοντέλα. Σημασία έχει τι έγινε πριν 15 μέρες, γιατί θα το δούμε μετά από δεκαπέντε μέρες. Υπήρξαν μετακινήσεις τον Δεκαπεντάγουστο, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα, που συνήθως συνοδεύεται με διασπορά. Αυτό μας ανησυχεί”, είπε χαρακτηριστικά.
Κικίλιας: Σοβαρότητα μέχρι να έχουμε το εμβόλιο
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το ζητούμενο των επομένων ημερών, είναι αυτοί που γυρνούν από τις διακοπές τους να προσέχουν, να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκες και να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Όπως εξήγησε, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, πιεζόμαστε ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι στα τέλη του 2020 θα λάβει η χωρά μας τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ πρόσθεσε ότι η PFIZER με την BioNTech προσχωρούν και βρίσκονται στην διαδικασία για την δημιουργία εμβολίου και η Κομισιόν διαπραγματεύεται μαζί. Πρόσθεσε ότι στους λίγους μήνες που απομένουν μέχρι και τα τέλη του 2020 οπότε αναμένεται να φτάσουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα «πρέπει να είμαστε σοβαροί».
Στο μεταξύ εξαπέλυσε σκληρή απάντηση σε όσους επικρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας, πως θα πρέπει να μας εξηγήσουν αν θέλουν να πάμε καλά σε αυτή την κρίση της δημόσιας υγείας ή δεν θέλουν και κινούνται με άλλα μικροπολιτικά συμφέροντα.
Σύψας: Δεν υπάρχει μακροχρόνια ανοσία
«Το πιο σημαντικό είναι να μην έχουμε εκθετική φάση, δηλαδή διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα. Όμως περιμένουμε ανησυχία μέχρι το τέλος του μηνός για να δούμε την επήρεια του 15 Αύγουστου στην επιδημία» σημείωσε σε δηλώσεις του στο MEGA o Nίκος Σύψας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό.
Έτσι, ως κρίσιμη ημερομηνία για την πορεία της επιδημίας στην χώρα, έδειξε την πρώτη ή τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μετά την επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα, οπου θα φανεί «η διασπορά στην κοινότητα».
Για το γεγονός ότι νοσούν πλέον περισσότεροι οι νέοι σημείωσε «20-30 ετών είναι η ηλικιακή ομάδα που καθοδηγεί πλέον την πανδημία. Αυτοί νοσούν λιγότερο, γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλές διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία». Συνέχισε ωστόσο, λέγοντας πως αν και οι νέοι δεν κινδυνεύουν πολύ, διασπείρουν τη νόσο. «Και όταν τη διασπείρουν αργά η γρήγορα η νόσος θα φτάσει και στους ευάλωτους».
Σε ότι αφορά στα παιδιά υπογράμμισε, ότι οι ηλικίες μέχρι και 12 ετών δεν μολύνονται και δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορωνοϊό. «Τα παιδιά κινδυνεύουν να μολυνθούν σπίτι παρά στο σχολείο. Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τα δημοτικά. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα γυμνάσια και λύκεια» ανέφερε σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων, καλώντας τους γονείς να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να υπάρχει μια εβδομάδα απόσταση μέχρι τα παιδιά να πάνε στα σχολεία, και να γίνει αντιληπτό αν κάποιο νοσεί.
«Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι τεράστιες οι συνέπειες στην υγεία ενός παιδιού, και ψυχικές, όταν μένει σπίτι. Θα κλείσουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα, εάν χρειαστεί, και μετά τα σχολεία» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν με σχετική ασφάλεια.
Παράλληλα, εξήγησε, πώς ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στα πολλά τεστ που διενεργούνται καθημερινά. «Στην περίοδο του lockdown δεν γινόντουσαν πολλά τεστ. Δεν κάναμε τεστ σε ασυμπτωματικούς και σε όσους δεν έπασχαν βαριά. Δεν κάναμε ούτε χίλια την ημέρα. Πλέον γίνονται περίπου 15.000 τεστ την ημέρα. Γι αυτό φαίνονται μεγαλύτερα τα νούμερα» είπε.
Τέλος, ανέφερε πως ο κορωνοϊός δεν αφήνει μακροχρόνια ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που νόσησε, ενδέχεται μετά από έξι μήνες να νοσήσει εκ νέου. Και πέραν αυτού, όπως κατέληξε, αυτό σημαίνει, ότι δεν θα αρκεί μόνο μια δόση εμβολιασμού αλλά «θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε ξανά και ξανά».