«Καλπάζουν» οι υποπαραλλαγές Ομικρον 4 και 5, ανοδικές τάσεις στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία
Την ανησυχία για νέο θερινό κύμα εκφράζουν ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, καθώς το τελευταίο εφταήμερο καταγράφτηκε αύξηση της τάξεως του 35,3% στα κρούσματα κορωνοϊού, με τους δείκτες να μαρτυρούν περαιτέρω άνοδο. Μόνο την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.288 νέες λοιμώξεις, με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 5,57%. Οι βασικοί ύποπτοι της νέας προδιαγεγραμμένης – όπως όλα δείχνουν – έξαρσης είναι οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που εμφανίζουν τάσεις επικράτησης, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς.
Όπως εκτιμά μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, η ΒΑ.4 και η ΒΑ.5 ευθύνονται σήμερα για το 60%-70% των κρουσμάτων. Και προσθέτει ότι όπως συνέβη και με τις προηγούμενες μεταλλάξεις, έτσι και οι νεότερες δεν γνωρίζουν από σύνορα, καθώς εξαπλώνονται με ταχείς ρυθμούς σε Αττική και Κρήτη, ενώ παράλληλα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε Αρτα, Αχαΐα, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα κ.α
Εν τω μεταξύ και ενόσω η καλή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας αρχίζει να «τσαλακώνεται», οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως οι νέες λοιμώξεις που προκαλεί ο πανδημικός ιός υποεκτιμώνται. Το παράδοξο δε είναι πως την ίδια ώρα οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καταγράφουν αύξηση στη ζήτηση των self tests που αγγίζει το 50%.
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί δεν δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα στον ΕΟΔΥ, ενώ άλλοι με ήπια συμπτώματα δεν υποβάλλονται καν σε έλεγχο.
Πάντως, η… βουβή εν μέρει εξάπλωση των νέων υποπαραλλαγών στην κοινότητα δεν ξεφεύγει από τα ραντάρ της επιδημιολογικής επιτήρησης. «Σε πολυπληθείς περιφερειακές ενότητες, όπως είναι ο Κεντρικός Τομέας της Αττικής, ο Πειραιάς, η Κρήτη και μεταξύ άλλων αρκετά νησιά, ο ρυθμός μεταδοτικότητας προσεγγίζει τη μεταδοτικότητα της Ομικρον 2.
Αναλυτικότερα, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται σε 1,10 με αυξητική τάση. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ορισμένες περιοχές φτάνει στο 1,20» προσθέτει ο καθηγητής Τζανάκης.
Επιπροσθέτως και παρότι στην Ομικρον και στα υπόλοιπα… πρόσωπά της «φαίνεται να έχει ξεθυμάνει η λοιμογόνος δύναμη τους», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, η έντονη κυκλοφορία τους δεν παύει να προκαλεί ελεγχόμενες (προς το παρόν) αναταράξεις στους «σκληρούς δείκτες». Ετσι, όπως ο ίδιος παρατηρεί, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας πλέον έχουν επιπεδωθεί αντί να πέφτουν και έχουν παγιωθεί στις 100, με διαφαινόμενες ανοδικές τάσεις. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί πως το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 126.
Παράλληλα, «έχει ανακοπεί η πτωτική τάση στις ΜΕΘ. Αντίθετα, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων, είναι ουδέτερο, γεγονός που αποτελεί σημάδι αντιστροφής των πραγμάτων» προσθέτει ο καθηγητής.
Η ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τις νεότερες εκδοχές της Ομικρον που φαίνεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτικές, σημαντικό ρόλο στην επιδεινούμενη επιδημιολογική εικόνα παίζει και η χαλάρωση των μέτρων. Για παράδειγμα, η μη χρήση μάσκας στα δημοτικά σχολεία είναι η αιτία που δημιουργούνται τις τελευταίες δύο εβδομάδες… αλυσίδες κρουσμάτων στις μαθητικές αίθουσες – και όχι μόνο.
Αντίστοιχα και όπως συμπληρώνει ο Νίκος Τζανάκης, το «άνοιγμα» στις κοινωνικές δραστηριότητες (π.χ. εκδρομές και εκδηλώσεις όπως γόμοι) αλλά και η χρονική απόσταση από τον τελευταίο εμβολιασμό είναι βέβαιο πως λειτουργούν επιβαρυντικά. Παρ’ όλα αυτά ο καθηγητής υποστηρίζει την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας εν μέσω καλοκαιριού.
«Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν οφείλουμε να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης όταν αισθανόμαστε ανασφαλείς, όπως στα ΜΜΜ και σε χώρους με συγχρωτισμό» υπογραμμίζει. Και παράλληλα, κάνει έκκληση στους πολίτες – ιδίως στους άνω των 65 ετών και όσους έχουν συνοδά νοσήματα – να δηλώνουν το θετικό τεστ στον ΕΟΔΥ, «καθώς αποτελεί προϋπόθεση για να τους συνταγογραφηθούν αντιικά φάρμακα, εφόσον κριθεί αναγκαίο».
Πηγή: Τα Νέα