Σχεδόν το 40% των Ευρωπαίων πολιτών νιώθουν ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που προκάλεσε ο κορωνοϊός, με τους Ούγγρους να πλήττονται περισσότερο ακόμα και πριν από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την Kantar από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 24.812 πολιτών και στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Αυτό έγινε πριν από το δεύτερο κύμα των μολύνσεων στην Ευρώπη που προκάλεσε νέα lockdowns σε όλη την ΕΕ και αναμένεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 39% των συμμετεχόντων σε όλη την ΕΕ απάντησαν ότι η πανδημία της COVID-19 έχει ήδη επηρεάσει το προσωπικό τους εισόδημα.
Η Ουγγαρία ήταν η χειρότερο πληγείσα με το 44% των πολιτών να αναφέρουν ότι έχουν υποστεί οικονομικό πλήγμα.
Για πρώτη φορά, περισσότεροι Ευρωπαίοι λένε τώρα ότι η οικονομική ζημιά που προκάλεσαν οι περιορισμοί αντισταθμίζουν τα οφέλη για την υγεία, τα οποία αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να πετύχουν.
Μια σταθερή πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν ότι η ΕΕ θα έπρεπε να έχει περισσότερες ικανότητες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και περισσότερα χρήματα για να το πετύχει αυτό.
Ωστόσο, το πακέτο της ΕΕ ύψους 1,8 τρισεκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας είναι τώρα στον ‘αέρα’ λόγω της αντίθεσης των εθνικιστικών κυβερνήσεων σε Πολωνία και Ουγγαρία, που τάσσονται κατά της σύνδεσης της αποδέσμευσης των πόρων με τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών.
Ωστόσο, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 77% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να παράσχει κεφάλαια μόνο σε κυβερνήσεις που σέβονται το κράτος δικαίου.
Αυτή είναι επίσης η κυρίαρχη αίσθηση στην Πολωνία και την Ουγγαρία, όπου οι πολίτες διαφωνούν με τις κυβερνήσεις τους. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 72% των πολιτών και στις δύο χώρες τάσσονται υπέρ της σύνδεσης μεταξύ πόρων και του σεβασμού του κράτους δικαίου.
Η Πολωνία αναμένεται να λάβει πάνω από 130 δισεκ. ευρώ από το πακέτο αυτό και η Ουγγαρία πάνω από 40 δισεκ. ευρώ, εάν οι κυβερνήσεις τους το ξεμπλοκάρουν.
Η πανδημία ενίσχυσε γενικά επίσης τα ποσοστά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη στάση των πολιτών να γίνεται θετικότερη κατά τη διάρκεια του 2020.
Το ποσοστό των συμμετεχόντων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ αυξάνεται σταθερά από το 31% τον Απρίλιο του 2020 στο 41% στις αρχές Οκτωβρίου.