Κορωνοδόσεις στην εφορία: Τι σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

40
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ώρα του λογαριασμού της Εφορίας (δηλαδή το φορολογικά βαρύ δεύτερο εξάμηνο) έρχεται και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να παρατείνει τις δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και να δώσει τη δυνατότητα 10μηνης ρύθμισης των συσσωρευμένων οφειλών που αφήνει πίσω του το lockdown του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εφ. «Δημοκρατία», στο τραπέζι του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα βρίσκεται μια σειρά από παρεμβάσεις, που έχουν ως στόχο να «μοιράσουν» σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις που θα κληθούν να εκπληρώσουν οι φορολογούμενοι από τον ερχόμενο Ιούλιο και μετά. Προκειμένου, λοιπόν, να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται… ευκολίες πληρωμής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σχέδιο για την αποπληρωμή των οφειλών αυτών προβλέπει τα εξής:

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Ο φόρος, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε έως οκτώ μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021. Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 1.139.022 δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 8.000.000. Η χαμηλή ροή ενδεχομένως να αναγκάσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κρατήσει ανοιχτό το σύστημα και μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε με βάση τη νομοθεσία ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Φόροι σε αναστολή λόγω κορωνοϊού: Πρόκειται για τις φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου που ανεστάλησαν για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Οι υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να εξοφληθούν το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. Ειδικά για αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να θεσπιστεί έκτακτη ρύθμιση που θα επιτρέπει την εξόφλησή τους σε έως και 10 μηνιαίες δόσεις, προφανώς… άτοκα! Οι παλαιότερες οφειλές θα εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝ- ΦΙΑ κ.λπ.) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς κλπ.), με υψηλότερα όμως επιτόκια.

ΕΝΦΙΑ: Ο φετινός φόρος ακινήτων εξετάζεται να εξοφληθεί σε έως και πέντε μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2021. Βέβαια, η προγραμματισμένη, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μπαίνει στο συρτάρι. Προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου ακινήτων ήταν να επικαιροποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και να εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια. Από αυτές τις αλλαγές θα προέκυπτε δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα χρηματοδοτούσε τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%. Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών έχει παγώσει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιανουάριου.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr