Κόντρα ανάμεσα στον Μάκη Βορίδη και τον Νίκο Ανδρουλάκη ξέσπασε νωρίτερα στη Βουλή, με φόντο την αντικατάσταση του επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισε το πρόσωπο το οποίο προτείνεται. Ο λόγος για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν συναινεί, είναι διότι υπάρχει ανοικτή υπόθεση με το ναυάγιο της Πύλου, την οποία και μελετά ο Συνήγορος του Πολίτη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την ομιλία του στη Βουλή, είπε ότι «εδώ υπάρχει μια υπόθεση, η οποία ελέγχεται. Να έρθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ή ο Συνήγορος του Πολίτη, να μας πει που βρίσκεται αυτή η υπόθεση, να ολοκληρώσει σε ένα εύλογο διάστημα την έρευνα αυτή και να γίνει κανονικά η αλλαγή. Γιατί βιάζεστε απότομα; Δυόμισι χρόνια δε βιαζόσασταν και βιάζεστε τώρα;».
Ο Μάκης Βορίδης παίρνοντας τον λόγο, είπε στον Νίκο Ανδρουλάκη για τον Συνήγορο του Πολίτη: «πότε έχει λήξει η θητεία του, κύριε πρόεδρε; 26/7 του 2022. Είμαστε τώρα δυο χρόνια και τέσσερεις μήνες. Πότε ανακοινώθηκε κύριε πρόεδρε η πρόθεση του Προέδρου της Βουλής, να εκκινήσει τη διαδικασία αντικαταστάσεως - ορισμού νέου Συνηγόρου του Πολίτη, αφού έχει λήξει η θητεία. Πότε ανακοινώθηκε - καταχωρημένο στα πρακτικά αυτό; 9 του 2023. Πότε κύριε πρόεδρε ανετέθη στον Συνήγορο του Πολίτη η διερεύνηση της υποθέσεως της Πύλου; 11 του 2023. Δηλαδή, σε χρόνο μεταγενέστερο», καταδεικνύοντας σαφώς, ότι η αιχμή του Νίκου Ανδρουλάκη ότι η κυβέρνηση «βιάζεται απότομα», είναι από έωλη, έως «ΣΥΡΙΖΑϊκή».
Στη συνέχεια, ο κύριος Βορίδης είπε ότι για τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο -τον ανθρώπου που πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής για νέο επικεφαλής του Συνηγόρου του Πολίτη-, το ΠΑΣΟΚ δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση στα τυπικά του προσόντα. Παράλληλα, ο κύριος Βορίδης είπε ότι βάσει της βιβλιογραφίας του κυρίου Σωτηρόπουλου, φαίνεται ότι προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Συγκεκριμένα, ο κύριος Βορίδης είπε «η τελευταία του δημοσίευση, βιβλίο μαζί με τον Μουζέλη τον Νίκο: "Global Governance and Social Democracy: Between Neoliberal and Authoritarian Capitalism". Λες και ακούω ΠΑΣΟΚ. Λες και ακούω ΠΑΣΟΚ (...) και τι αποφασίσατε στα πλαίσια της υπεύθυνης στάσης που κρατάτε, της ώριμης, του διαλόγου, του σεβασμού των θεσμών να πείτε; "Θέλουμε να έρθει ο κύριος Ποττάκης -ο νυν Συνήγορος-, να μας ενημερώσει για το τι γίνεται με την υπόθεση της Πύλου" (...) και να ρωτήσω κάτι; Γιατί πρέπει να συνδέσετε την επιλογή του προσώπου του Συνηγόρου, με μια συγκεκριμένη υπόθεση, όποια κι αν είναι αυτή; Το έχετε ξανακάνει. Ακούστε τώρα. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Τι υπονοεί η στάση σας κύριε πρόεδρε; Ότι ο κύριος ΠτΒ -ο κύριος Τασούλας-, βρήκε τον κύριο Σωτηρόπουλο -αυτόν τον άνθρωπο-, συνεννοήθηκαν να συγκαλύψουν την υπόθεση της Πύλου (...) η στάση σας ποια είναι; Ότι αυτός ο άνθρωπος χειραγωγείται για να συγκαλύψει την Πύλο. Εγώ έχω μια βασική αρχή, για τις Ανεξάρτητες Αρχές: δεν επιλέγω τις υποθέσεις που μου αρέσουν, ούτε την έκβασή τους. Οι Ανεξάρτητες Αρχές έχουν να κάνουν τη δουλειά τους, θα κάνουν τη δουλειά τους όπως νομίζουν και όπως πρέπει και πρέπει να τις σεβόμαστε. Δε μου αρέσουν οι Ανεξάρτητες Αρχές, ανάλογα με το πόρισμά τους. Αν με βολεύουν πολιτικά, ή όχι, ούτε τοποθετούμαι ανάλογα με την έκβαση του πορίσματος, σε σχέση με τις ανεξάρτητες αρχές. Κάνετε κάτι βαθιά αντιθεσμικό και προσβλητικό για τον ρόλο των Ανεξαρτήτων Αρχών. Φανερώνει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνετε. Φανερώνει ότι όχι μόνο υπευθυνότητα δεν επιδεικνύετε -διάλογο, συναίνεση και συνεννόηση-, αντιθέτως βαδίζετε ολοταχώς, στο να γίνετε -και γίνεστε- ο πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».
Παίρνοντας ξανά τον λόγο ο κύριος Ανδρουλάκης είπε «εμείς έχουμε μια συνεπή στάση. Και τι είπαμε; Και στο θέμα της ΑΔΑΕ και στο θέμα του Συνηγόρου του Πολίτη; "Όταν υπάρχει εν εξελίξει μια σοβαρή υπόθεση, να τον καλέσουμε στην Επιτροπή Θεσμών, ή στη Διάσκεψη των Προέδρων, να μας ενημερώσει πού βρίσκεται η υπόθεση αυτή, πότε ολοκληρώνεται η έρευνα -σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα- και μετά, να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων και να αποφασίσουμε για την αλλαγή. Αυτό δεν είναι θεσμική συμπεριφορά;». Και αν στο μεταξύ -προτού ολοκληρωθεί η τρέχουσα έρευνα της εκάστοτε «σοβαρής υπόθεσης»- έρθει και άλλη «σοβαρή υπόθεση», την οποία θα πρέπει να χειριστεί ο εκάστοτε επικεφαλής μιας Ανεξάρτητης Αρχής, τι θα γίνει κύριε Ανδρουλάκη; Για πόσα χρόνια θα πρέπει να παραταθεί η ληγμένη θητεία; Διότι με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία που βαφτίζει το ΠΑΣΟΚ ως «θεσμική συμπεριφορά», οι επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Αρχών αναγκαστικά θα πρέπει να είναι ισόβιοι. Τώρα για το τι θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση θανάτου -λόγω γήρατος-, εν μέσω ερεύνης μιας «σοβαρής υποθέσεως», το ΠΑΣΟΚ δε μας το έχει πει ακόμη. Τελικά, μπορεί ο κύριος Ανδρουλάκης να αναβαπτίστηκε, αλλά συνεχίζει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, στην ίδια αντιπαραγωγική και αντιθεσμική του στάση. Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Κρίμα. Αναμενόμενο, αλλά πολύ κρίμα.
Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη
Το σχετικό απόσπασμα αρχίζει στο 16:12
Παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων https://t.co/4dr5OmXouO
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) October 31, 2024
Η απάντηση του Μάκη Βορίδη
#Live Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής. https://t.co/7WHs50V7CY
— Makis Voridis (@MakisVoridis) October 31, 2024
Η δευτερολογία του Νίκου Ανδρουλάκη
Παρέμβαση στη Βουλή των Ελλήνων https://t.co/XponAITfzM
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) October 31, 2024
Η δευτερολογία του Μάκη Βορίδη
#Live | Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής - Απάντηση στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκο Ανδρουλάκη. https://t.co/eOhZU4CPT7
— Makis Voridis (@MakisVoridis) October 31, 2024