«Πράγματι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια του. Συνεχίζουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες Υγείας που είναι απαραίτητες στους συμπολίτες μας και όλοι βλέπουμε μια τεράστια πίεση κυρίως σε ότι αφορά τα κρούσματα του κορoνοϊού. Αυτό προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι φτάνουμε στην κορύφωση, τουλάχιστον απ΄ ότι φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελπίζουμε σύντομα να δούμε μια κάμψη στις επιδημιολογικές καμπύλες. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση παραμένει δύσκολη και αρκετά πιεστική.» Mε αυτόν τον τρόπο περιέγραψε την κατάσταση ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, «από την αρχή της πανδημίας έχουμε ξεπεράσει τις 1.400 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού το 2020 και πριν λίγο καιρό προκηρύξαμε επιπλέον 935 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Υπάρχει η συνταξιοδότηση αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει και η δεξαμενή των επικουρικών ιατρών και υπάρχουν οι δυνατότητες να ενδυναμώσουμε το σύστημα Υγείας, όπως και το κάναμε. Ανοίξαμε και συνεχίζουμε να ανοίγουμε ΜΕΘ. Οι μονάδες αυτές όταν πρωτολειτουργούν είναι έτοιμες και από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, τόσο ιατρικού όσο και νοσηλευτικού. Τον περασμένο Σεπτέμβρη προσλάβαμε 200 ιατρούς για αυτές τις μονάδες και πήραμε και 89 επιπλέον από τις λίστες των επιλαχόντων. Έχουμε κάνει ότι είναι δυνατό, εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες και συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα Υγείας.»
Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη σε συγκεκριμένες ειδικότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Είχαμε κάνει έκκληση, είχε γίνει πρόσκληση και από ιατρικούς συλλόγους. Είχε μαζευτεί ένας αριθμός ιατρών που ήθελαν να προσφέρουν, τελικά όμως αυτοί που συμβάλλονται με το ΕΣΥ είναι λιγότεροι από αυτούς που αρχικά δήλωσαν.»
«Αυτή είναι η Μητέρα των Μαχών και όλοι χρειάζονται. Σε αυτή την χρονική στιγμή οι 2335 θέσεις ιατρών που προκηρύξαμε είναι ένα νούμερο ασύλληπτο για το ΕΣΥ.» επεσήμανε
«Εμείς από την αρχή κάναμε έκκληση στην ιατρική κοινότητα, στους ιδιώτες ιατρούς να έρθουν να βοηθήσουν. Μάλιστα από την πρώτη ημέρα της πανδημίας είχαμε προβλέψει το “εργαλείο” της επίταξης. Μας λένε γιατροί ότι δεν επιτάξαμε δομές. Έχουμε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και επιτάξαμε δομές στη Βόρεια Ελλάδα. Δώσαμε κίνητρα σε ιδιώτες ιατρούς, 2.000 ευρώ το μήνα αφορολόγητα, να βοηθήσουν στη μάχη αυτή, δώσαμε και άλλα κίνητρα. Μόρια ώστε να προσμετράται ο χρόνος εάν θέλουν να πάρουν μια μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Όμως δεν μπορείς από την αρχή να τον υποχρεώσεις. Κάναμε μια έκκληση, αλλά η έκκληση δεν είχε το αποτέλεσμα που περιμέναμε. Όποτε φτάνουμε στο σημείο το σημερινό να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο της επίταξης ώστε αυτοί οι ιατροί να ενισχύσουν το σύστημα Υγείας, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.» πρόσθεσε.
«Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανείς, είμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή. Το ΕΣΥ είναι ένα στη χώρα, ο Δημόσιος και ο Ιδιωτικός τομέας μαζί. Είναι ακόμη οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη αυτή και τα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής. Στεκόμαστε όρθιοι και θα τα καταφέρουμε.» συμπλήρωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και συνέχισε:
«Η διαδικασία των προσλήψεων τρέχει. Αλλάξαμε τη νομοθεσία ώστε σε έξι μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις των ιατρών. Παλαιότερα έπαιρνε έως και δύο χρόνια προκειμένου να μπουν οι στο ΕΣΥ. Όταν προκηρύξαμε το Σεπτέμβρη τις θέσεις για τις ΜΕΘ, μέσα σε δύο μήνες (η διαδικασία) είχε ολοκληρωθεί. Και όταν άνοιξαν οι μονάδες αυτές, ήταν το προσωπικό στις θέσεις τους. Δεν ανοίξαμε άδεια κτίρια, ανοίξαμε κτίρια εξοπλισμένα και με το προσωπικό τους.
Έχουμε ξεπεράσει τις οκτώ με 9.000 προσλήψεις σε επικουρικό προσωπικό, όταν στην αρχή της πανδημίας ο σχεδιασμός ήταν να πάρουμε 2.000.»
Επιπλέον, «υπάρχει ένα κύμα συνταξιοδότησης γιατί το ΕΣΥ έχει συμπληρώσει την 35ετία. Κρατήσαμε τους ιατρούς που ήταν να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του έτους για έξι μήνες επιπλέον, δώσαμε τη δυνατότητα σε συνταξιούχους ιατρούς να έρθουν να βοηθήσουν με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Έχουμε εξαιρέσει συγκεκριμένες ειδικότητες κυρίως παθολόγων, πνευμονολόγων και αναισθησιολόγων μέχρι το τέλος του έτους από το να δίνουν εξετάσεις και από την υποχρέωση της υπηρεσίας υπαίθρου και έχουμε εξαιρέσει εντελώς τους αναισθησιολόγους από την υποχρέωση αυτή.»
«Έχει γίνει πραγματικά υπερπροσπάθεια σε ότι αφορά την στελέχωση του συστήματος και εάν δεν υπήρχε αυτό το προσωπικό φανταστείτε πως θα ήταν οι κατάσταση. Το ισοζύγιο είναι θετικό, είναι περισσότερες οι προσλήψεις από τις αποχωρήσεις.» τόνισε.
«Βλέπουμε σε άλλες χώρες, πιο πλούσια, πιο σύγχρονα συστήματα Υγείας να καταρρέουν. Βλέπουμε διακομιδές ασθενών από τη μία χώρα στην άλλη. Στο Παρίσι διακομίζουν ασθενείς εκτός Παρισιού. Κι εμείς είμαστε στα όρια μας, τα έχουμε ξεπεράσει, επιτρέψτε μου να πω, αλλά στεκόμαστε όρθιοι και συνεχίζουμε να παρέχουμε υπηρεσίας Υγείας. Μέσα σε ένα χρόνο καταφέραμε και ενισχύσαμε το σύστημα Υγείας, αυξήσαμε τις υποδομές του, έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ. Στην Αθήνα τον τελευταίο μήνα αυξήσαμε κατά 1.000 τις κλίνες για τον κορoνοϊό και 500 τις τελευταίες ημέρες γιατί μπήκε και ο ιδιωτικός τομέας και ο στρατός με το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ και 251 Γ.Ν.Α. «Οι συνθήκες είναι πραγματικά πολεμικές και χρειαζόμαστε χέρια βοήθειας. Είναι θέμα ο κάθε ιατρός να αντιληφθεί το ρόλο του, το λειτούργημα του και τον όρκο που έχει δώσει του Ιπποκράτη. Και όλοι τη δύσκολη αυτή στιγμή να βάλουμε πλάτη προκειμένου προκειμένου να την ξεπεράσουμε.» κατέληξε.