«Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας, και ειδικά λίγο πριν βρεθεί στο 2ο μισό, αντιμετωπίζει δυσκολίες και, ίσως, αυτές αποτυπώνονται δημοσκοπικά. Σίγουρα, όμως, είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση μετά από έξι χρόνια περίπου, διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «Σκάι» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και πρόσθεσε:

«Προφανώς τα ποσοτικά στοιχεία έχουν την αξία τους, εμάς μας ενδιαφέρουν όμως και τα ποιοτικά στοιχεία, αυτά που προσδιορίζουν τα ζητήματα στα οποία οι πολίτες απαιτούν περισσότερα αποτελέσματα και δουλειά». Είναι θέματα, συνέχισε, που «προσδιορίζουν και την ένταση της δουλειάς στο επόμενο διάστημα. Εμείς θεωρούμε ότι όσο μπαίνει η κυβερνητική ατζέντα μπροστά, παράγονται αποτελέσματα, τα οποία θα δούμε και αυτά να αποτυπώνονται. Η τελική κρίση θα είναι στις εκλογές του 2027, εκεί οι πολίτες θα δουν πώς τα πήγαμε. Αν κάναμε αυτά που είπαμε το 2023 και υπάρχει προσδοκία για την επόμενη ημέρα, θα είναι προφανώς μια απόφαση συνέχισης της εμπιστοσύνης».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση επιλέγει ως αντίπαλο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Θανάσης Κοντογεώργης απάντησε ότι «όποιος κάνει εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση επιλέγει αντίπαλο, είναι επιπόλαιο. Η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει τέτοια επιλογή για το λόγο ότι υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στο εκλογικό σώμα».

Στο σημείο αυτό, όμως, προχώρησε και σε μια πολιτική παρατήρηση: «Μπορώ να πω μετά βεβαιότητας - και η Ιστορία το έχει αποδείξει - ότι όσο απομακρυνόμαστε από γεγονότα που έχουν μια ένταση, παράγουν πολιτικά αποτελέσματα, κινητοποιούν την κοινωνία, μετά έρχεται η ώρα του προγραμματικού λόγου. Δεν θα αρκεί να παίρνεις ένα φάκελο δικογραφίας υπό μάλης, να μπαίνεις στη Βουλή, να καταγγέλλεις και να φεύγεις. Έρχεται η ώρα που πρέπει να συζητήσεις ουσιαστικά τι θες να κάνεις για τη χώρα».

Και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση αυτό κάνει. Έχει ένα πρόγραμμα και κρίνεται για αυτό. Προχωρά πολιτικές και αξιολογείται. Από την κ. Κωνσταντοπούλου και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης με διαβαθμίσεις, αυτό δεν το έχουμε δει».

Ερωτηθείς για την «Ομάδα Αλήθειας», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέτρεξε στο πολιτικό κλίμα της περιόδου 2010 - 2012 και πως «με ευθύνη συγκεκριμένου πολιτικού χώρου υπήρχε συγκροτημένη προσπάθεια στοχοποίησης της αντίθετης άποψης, πολλές φορές και της ίδιας της χώρας, μέσα σε κλίμα εχθροπάθειας. Αυτό ευλόγως δημιούργησε μια αντίδραση σε κάποιους πολίτες και κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό γεννήθηκε και αυτή η ομάδα». Ενώ παρέπεμψε, τέλος, στις απαντήσεις που έδωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εκεί όπου «από τις 40 ερωτήσεις του μπρίφινγκ, οι 38 ήταν για την Ομάδα Αλήθειας».

Αλλάζοντας θέμα, για τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο σημείωσε πως «πηγαίνουμε μέρα μέρα», όμως, το σημαντικό είναι «να είσαι κατά το δυνατόν σε καλύτερη θέση. Η οικονομία μας δεν είναι φτερό στον άνεμο, όπως ήταν πριν από 15 χρόνια. Είναι πιο θωρακισμένη και αυτό αποτυπώνεται σε πολλούς δείκτες». Ενώ «με το περίσσευμα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο στεγαστικό, την υγεία, την παιδεία, την ενίσχυση της χώρας γεωπολιτικά, αμυντικά και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων».

Ειδικώς δε, για το στεγαστικό, «εμείς δεν θέλουμε η απόκτηση στέγης από τα νέα ζευγάρια να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για να κάνουν οικογένεια, συμβαίνει όμως», είπε ο Θ. Κοντογεώργης, αναγνωρίζοντας ότι στα ήδη υφιστάμενα μέτρα «προφανώς χρειάζονται και άλλες πολιτικές. Είναι το Νο1 πρόβλημα».

Ενώ, τέλος, για την εξωτερική πολιτική, αυτή «δεν φωνάζει, φέρνει αποτελέσματα εκεί που πρέπει», τόνισε και εξειδίκευσε: «Στις 11 Απριλίου υπεγράφη η απόφαση για τον ορισμό συντεταγμένων για τις έρευνες της Chevron. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασαν το 12ετές πλάνο, το Θόλο στο Αιγαίο. Αύριο θα γίνει συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ - υπάρχει και μια εισήγηση για την τέταρτη Belharra -έτσι έρχεται το αποτέλεσμα, όχι με κορώνες και τζάμπα μαγκιές».