Στη μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων έφθασε σήμερα Σάββατο (13/12), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης της 82ης επετείου του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.
Στις τελετές συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δαβάκης, καθώς και μέλη της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.
Καλάβρυτα: Ο τόπος της θυσίας και ιστορικής μνήμης
Για όσους δεν γνωρίζουν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στην περιοχή της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων αναπτύχθηκε ισχυρό αντιστασιακό κίνημα ενάντια στους κατακτητές.
Από το καλοκαίρι του 1943, η περιοχή βίωσε εκτελέσεις, βομβαρδισμούς και καταστροφές χωριών, σηματοδοτώντας την κλιμάκωση της βίας.
- Ιούλιος 1943 (29/07): Βομβαρδισμός των χωριών Λαπάτα, Τρεχλό, Μάνεσι
- Αύγουστος 1943 (31/08): Πυρπόληση του χωριού Άνω Λουσοί
- Νοέμβριος 1943 (29/11): Βομβαρδισμός του χωριού Βυσωκά

Η κορύφωση της θηριωδίας
Οι εγκληματικές πράξεις των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 1943, με την οργανωμένη εκκαθαριστική επιχείρηση που έμεινε στην ιστορία ως Επιχείρηση Καλάβρυτα (5–15 Δεκεμβρίου 1943) και υπήρξε μία από τις σκληρότερες επιχειρήσεις της Βέρμαχτ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στις 9 Δεκεμβρίου 1943, οι γερμανικές δυνάμεις εισήλθαν στα Καλάβρυτα, έχοντας προηγουμένως σπείρει τον όλεθρο στα χωριά από τα οποία διήλθαν. Δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα διαφυγής.
Ο Γερμανός Διοικητής Ebersberger, επιχειρώντας να παραπλανήσει τους κατοίκους, τους διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν θα πάθει τίποτα, υποστηρίζοντας πως στόχος ήταν μόνο οι αντάρτες.
Στο κτίριο του σχολείου έγινε ο χωρισμός και ο αποχωρισμός. Τα γυναικόπαιδα κλείστηκαν στο σχολείο και οι άνδρες από 14 χρονών και πάνω οδηγήθηκαν σε φάλαγγες στην κοντινή Ράχη του Καππή (σήμερα Τόπος Θυσίας). Ο χώρος ήταν προσεκτικά επιλεγμένος. Η αμφιθεατρική του διαμόρφωση δεν θα επέτρεπε σε κανένα να γλιτώσει. Οι Καλαβρυτινοί ήταν αναγκασμένοι να βλέπουν τις περιουσίες τους, τα σπίτια και ολόκληρη την πόλη, να καίγονται και μαζί τους να παραδίδονται στη φωτιά οι γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους που ήταν έγκλειστα στο κτίριο του Σχολείου, το οποίο φρουρούσαν πάνοπλοι στρατιώτες.
Ο Γερμανός Διοικητής, για να καθησυχάσει και να παραπλανήσει τους συγκεντρωμένους, έδωσε το λόγο της στρατιωτικής του τιμής ότι δεν πρόκειται να τους σκοτώσουν. Ολόκληρη η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες. Στο δημοτικό σχολείο, τα γυναικόπαιδα έζησαν στιγμές τρόμου, καθώς οι φλόγες έζωναν το κτίριο του σχολείου. Σπάζοντας πόρτες και παράθυρα κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν τρέχοντας μακριά από τα σπίτια που φλέγονταν και άρχισαν να αναζητούν τους δικούς τους, ανηφορίζοντας προς το μέρος που είχαν οδηγήσει τους άνδρες και βρέθηκαν μπροστά στο πιο φρικιαστικό και απάνθρωπο θέαμα. Άνδρες, πατεράδες, γιοι και αδελφοί κείτονταν νεκροί.
Στα Καλάβρυτα ο ΠτΔ Κ. Τασούλας για την επέτειο του ολοκαυτώματος
Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων «συγκίνησε και συνένωσε τους Έλληνες και δυνάμωσε τον αγώνα τους κατά του κατακτητή», ομολογεί ο τότε Γενικός Στρατιωτικός Διοικητής των Γερμανών στην Ελλάδα.
Οι Καλαβρυτινές Γυναίκες, οι Καλαβρυτινές Μανάδες, μορφές ηρωικές, παλεύοντας κάτω από δύσκολες συνθήκες, κατάφεραν να αναθρέψουν τα παιδιά τους και να ξαναχτίσουν την πόλη μέσα από τα ερείπια.
Στον Τόπο της Εκτέλεσης, ο Λευκός Σταυρός και η Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών του κόσμου.