Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει, τονίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Συνολάκης αναφορικά με την σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη.

Ειδικότερα στις εξελίξεις στο θέμα των σεισμών στην περιοχή της Σαντορίνης, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Συνολάκης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή PRIME (Η. Σιακαντάρης).

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ροή ρευστών υγρών τα οποία ανεβαίνουν σιγά – σιγά σε μεγάλο βάθος προς την επιφάνεια και πηγαίνουν προς την Άνυδρο. Και αν αυτό ισχύσει και αν το δούμε, τότε θα βλέπουμε για πρώτη φορά στον κόσμο, θα βλέπουμε την γένεση ενός καινούργιου ηφαιστείου. Αν αυτό το πράγμα συμβαίνει.

Θα μας πάρει πολύ καιρό να κοιτάξουμε με σεισμικές μελέτες, να δούμε αρκετά σε αρκετό βάθος, να δούμε που βρίσκεται, αν υπάρχει, που βρίσκεται, αν βρίσκεται υγρό, που βρίσκεται μάγμα ή σε ποιο βάθος είναι.

Αλλά μιλώντας με ηφαιστειολόγους, υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι μπορεί να σημαίνει. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια που συμβαίνει. Δεν σημαίνει αυτό ότι θα γίνει έκρηξη, ούτε τίποτε τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να μεγαλώνει και ξαφνικά να έχουμε εκεί όπου είχαμε τη Σαντορίνη, είχαμε το Κολόμπο, είχαμε μερικούς άλλους κρατήρες».

Επίσκεψη στη Σαντορίνη

Αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψή του στη Σαντορίνη, μαζί με τον πρωθυπουργό, είπε ότι: «Θα δούμε την Πολιτική προστασία, δεν ξέρω τι έχει ο πρωθυπουργός στο μυαλό του, για μένα είναι πολύ σημαντικό, πέραν αυτής της αποστολής, θέλω να δω που θα βάλουμε παλιρριογράφους, γιατί ένα πράγμα το οποίο καταλάβαμε ότι έλειπε από την περιοχή δεν υπήρχε ο παλιρροιογράφος, είναι ένα επιστημονικό όργανο που μετράει τη στάθμη της θάλασσας.

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλούς παλιρριογράφους, παρ όλο που έχουμε πάρα πολλά νησιά. Κανονικά σε κάθε νησί θα έπρεπε να έχουμε έναν παλιρριογράφο, γιατί αυτός όχι μονάχα μας χρησιμεύει σε περίπτωση που έχουμε ένα παλιρροιακό κύμα να ξέρουμε ποιο είναι το ύψος του, αλλά επίσης είναι ένα επιστημονικό όργανο το οποίο το χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, οι οποίες σε ένα μεγάλο βαθμό τις εισπράττουμε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Και επαναλαμβάνω ότι αυτό δεν είναι, αν φανταστείτε όλο το Αιγαίο, η στάθμη της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν θα ανέβει σαν να είσαστε μέσα σε μια μπανιέρα, παντού είμαστε όλοι μαζί, αλλά εξαρτάται σε σημεία που τα θαλάσσια ρεύματα τη θερμοκρασία.

Στην Ελλάδα έχουμε μια τόσο έχουμε τόση τόσες διαφορετικές συνθήκες. Ένα πράγμα το οποίο για μένα είναι φοβερά σημαντικό να δούμε είναι τι γίνεται με την Άνυδρο.

Δηλαδή βλέπετε σε διάφορα πλάνα ένα κομμάτι της φαίνεται σαν να υπάρχει ανύψωση γιατί φαίνεται ένα κομμάτι σαν να έχει πέσει η στάθμη. Αυτό τι είναι, χωρίς έναν, παλιρριογράφο, δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Μαζί με τον συνεργάτη μου τον Νίκο Καλογέρη από το Αστεροσκοπείο, κάναμε έναν αγώνα δρόμου να βρούμε στην Ελλάδα παλιρριογράφους. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα είναι ένας έτοιμος την Παρασκευή αύριο. Βέβαια χρειάζεται να πάει να εγκατασταθεί, αλλά και επίσης άλλος ένας την επόμενη εβδομάδα.

Όπως σας είπα, λειτουργούν αυτή τη στιγμή 10 σε όλο το Αιγαίο μάλιστα, αλλά θέλουμε τέσσερις στην περιοχή για να μπορέσουμε να κοιτάξουμε τις αλλαγές και τις αλλαγές της στάθμης σε περίπτωση που γίνει ένα ένα τσουνάμι, αλλά επίσης αυτά βοηθούν πάρα πολύ στη βαθμονόμηση του GPS για να μπορέσεις να μετρήσεις πάρα πολύ μικρές αλλαγές, πάντα σε σχέση με την στάθμη της θάλασσας, δηλαδή την ανύψωση θέλεις να τη δεις σε σχέση με την στάθμη. Οπότε η μέτρηση στάθμης της θάλασσας είναι απαραίτητη».

«Να γίνουμε λίγο πιο Γιαπωνέζοι»

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Δεν θα έλεγα ότι αποκτάει ιαπωνικά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση σαν κοινωνία, σαν ελληνική κοινωνία, πώς να αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς. Δηλαδή μέχρι τώρα υπήρχε μια τρομολαγνεία. Ένας σεισμός 4 – 5 γινόταν σεισμός 5, Ξαφνικά όλοι σηκώνονταν. Πω – πω ένας σεισμός 5. Βγαίνανε διάφοροι σεισμολόγοι. Θα δούμε, να πάμε να βάλουμε ένα δίκτυο μπλα, μπλα, μπλα, γινόντουσαν χρηματοδοτήσεις χίλια δυο πράγματα για να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά κάτι το οποίο είναι σχετικά φυσιολογικό.

Υπάρχουν τώρα μετρητές σεισμών, σεισμογράφοι, μπορούν να μπουν με εφαρμογές στο τηλέφωνο και πραγματικά πιστεύω ότι είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα ελεύθερα να βλέπουν το σεισμό και να παίρνουν ένα SMS την ώρα που έρχεται, πού υπάρχει ένας σεισμός, κάπου στην Ελλάδα ή κάπου στον κόσμο για να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι είναι και παγκόσμιο, ένα συνηθισμένο φαινόμενο δεν σημαίνει ότι δεν παίρνουμε τα μέτρα μας και πάρα πολύ καλά κάνει η κυβέρνηση και παίρνει τα μέτρα που παίρνει.

Αλλά σαν κοινωνία πρέπει να γίνουμε λίγο πιο Γιαπωνέζοι, με την έννοια του ότι να συνηθίσουμε ότι αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Να σας πω τι μου έχει κάνει έκπληξη για την Σαντορίνη. Από τη μία πλευρά καταλαβαίνω την ανθρώπινη φύση. Άλλοι άνθρωποι, όπως με το Covid, κλείνονται σπίτι τους, δεν έβγαιναν έξω, φορούσαν μάσκες ακόμα και στο σπίτι τους.

Άλλοι άνθρωποι βγαίναν έξω. Όλοι αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο με διαφορετικό τρόπο. Από την άλλη πλευρά, όταν μένεις σε ένα τέτοιο νησί σαν τη Σαντορίνη, είναι ένα κομμάτι της ζωής, δηλαδή η σεισμικότητα, πρέπει να ξέρεις την ιστορία του τόπου σου, χρειάζεται μια ευαισθητοποίηση η οποία όμως θα μας βοηθήσει επίσης να αντιμετωπίζουμε πιο ψύχραιμα και να κάνουμε τις κατασκευές μας πιο ανθεκτικές».