Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 σε φυσικούς χώρους και online. Στο 64ο ΦΚΘ θα προβληθούν 270 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα να δούμε 79 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

• Τo Φεστιβάλ υποδέχεται την λαμπερή σταρ του παγκόσμιου σινεμά, Μόνικα Μπελούτσι, στην οποία θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος.

• Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Αλεξάντερ Πέιν, για την παρουσίαση της νέας του ταινίας «Τα Παιδιά του Χειμώνα / The Holdovers.»

• Ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών παγκοσμίως (Six Feet Under, Game of Thrones, True Detective κ.ά), Τζέρεμι Ποντέσουα, θα δώσει ένα συναρπαστικό masterclass.

• Η σπουδαία ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου θα είναι φέτος ambassador της Αγοράς του Φεστιβάλ.

• Το Φεστιβάλ διοργανώνει αφιέρωμα και απονέμει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στον Νίκο Περάκη.

• Το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις.

• Μετονομάζει τον Χρυσό Αλέξανδρο του ενισχυμένου και διευρυμένου τμήματος Meet the Neighbors+ σε «Χρυσός Αλέξανδρος - Μισέλ Δημόπουλος».

• Διοργανώνει ειδική προβολή της ταινίας «Το πνεύμα του Μελισσιού», του Βίκτορ Ερίθε στη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου.

• Αφιερώνει το τεύχος του περιοδικού του Φεστιβάλ, «Πρώτο Πλάνο», στον ίδιο και στα κείμενά του.

• Στο 64ο ΦΚΘ 35 μεγάλου μήκους και 22 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες.

• Είκοσι τρεις ταινίες σε πρώτη προβολή, στην «Επίσημη πρώτη» και στο «Ξεπερνώντας τα σύνορα»

• Ειδική προβολή από το Φεστιβάλ και τη Finos Film στη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου.

• Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Τολμηροί και πολυδιάστατοι ρόλοι σε μια σπουδαία κινηματογραφική καριέρα τόσο στο Χόλιγουντ όσο και στο ευρωπαϊκό σινεμά, σημείο αναφοράς στον κόσμο της μόδας, διαχρονικό σύμβολο ομορφιάς και γοητείας. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται την εκθαμβωτική Μόνικα Μπελούτσι, μία από τις πιο λαμπερές και επιδραστικές παρουσίες στον χώρο του σινεμά παγκοσμίως, η οποία θα παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο και θα παρευρεθεί σε δύο προβολές της 64ης διοργάνωσης.

Το 2019, η Μόνικα Μπελούτσι πραγματοποίησε το θεατρικό της ντεμπούτο στην παράσταση «Maria Callas: Letters and Memoirs», όπου ερμήνευσε σε μονόλογο αποσπάσματα από επιστολές της Μαρίας Κάλλας. Η προβολή του υβριδικού φιλμ Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις των Τομ Βολφ και Γιάννη Δημολίτσα, στο Ολύμπιον, μας ταξιδεύει στους αθέατους διαδρόμους της δημιουργικής συνάντησης του σινεμά, του θεάτρου και της όπερας, αλλά και της συνομιλίας ανάμεσα σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της τέχνης. Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για το έτος Μαρία Κάλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση της κορυφαίας σοπράνο.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας την εμπειρία του Evia Film Project, έχει στόχο να γίνεται κάθε χρόνο πιο βιώσιμο, ελαττώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη για τον στόχο της βιωσιμότητας. Φέτος, σε μία περίοδο έντονων κλιματικών αλλαγών και πρωτοφανών φαινομένων που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας και με σκοπό να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για να γίνει όσο πιο «πράσινο» γίνεται, το Φεστιβάλ καθιερώνει για τους διαπιστευμένους περιβαλλοντικό τέλος (green fee) 10 ευρώ και δεσμεύεται να διοχετεύσει το ποσό που θα συγκεντρωθεί σε δράσεις βιωσιμότητας που ήδη υλοποιεί.

Το 64ο ΦΚΘ αφουγκράζεται τις φωνές των νέων μέσα από το τμήμα NextGen.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο επικεφαλής προγράμματος του ΦΚΘ Γιώργος Κρασσακόπουλος, τόνισαν οτι το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει πολλές εκπλήξεις και θα αφήσει έντονα το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχθεί υψηλές προσωπικότητες της τέχνης και καλό είναι να εκμεταλλευθεί τη δυναμική που θα προκύψει από ένα τόσο σημαντικό θεσμό, όπως είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι προκλήσεις είναι μπροστά της.

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος