Η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί κρίσεις υψηλών απαιτήσεων και οφείλει να επιδείξει κύρος και σταθερότητα. Οι πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, θα δουν τα αποτελέσματα των ενεργειών και θα αποφασίσουν.
Η ακρίβεια στα ύψη, η ανεργία καλπάζει και η απαίτηση για ειρήνη κλυδωνίζεται. Δυστυχώς οι ηγεσίες της ΕΕ δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο έντονες καταστάσεις και δείχνουν ατολμία και έλλειψη συνοχής.
Αναζητούνται σύγχρονοι ηγέτες στα υψηλά αξιώματα της ΕΕ και ευρωβουλευτές απο τα κράτη-μέλη που θα μπορούν να εμπνεύσουν και να προχωρήσουν αποφασιστικά.
Συνεδρίασε το συμβούλιο εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ συνάντησαν ξεχωριστά τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών κ. Ίσραελ Κατς και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Ριάντ αλ-Μάλικι.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αυτή τη στιγμή πολιορκείται από το Ισραήλ που διεξάγει πόλεμο εναντίον της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, «δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη», δήλωσε ο επικεφαλής τις διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 υποδέχθηκαν χωριστά τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης.
«Από τώρα και στο εξής δεν θα μιλάω για ειρηνευτική διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία για λύση δύο κρατών», δήλωσε ο κ. Μπορέλ πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Το Ισραήλ δεν μπορεί να οικοδομήσει την ειρήνη «μόνο με στρατιωτικά μέσα», επεσήμανε ο κ.Μπορέλ, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών.
«Αυτό που θέλουμε είναι να οικοδομήσουμε μια λύση δύο κρατών. Ας μιλήσουμε γι' αυτό», είπε ο κ. Μπορέλ, την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κ. Νετανιάχου επαναλαμβάνει την αντίθεσή του σε μια «παλαιστινιακή κυριαρχία.»
«Ποιές είναι οι άλλες λύσεις τις οποίες σκέπτονται;», είπε ο κ.Μπορέλ στις Βρυξέλλες. «Να κάνουν όλους τους Παλαιστινίους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;», πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας παρουσίασε στους υπουργούς Εξωτερικών
των 27 «μια συνολική προσέγγιση» προς μια βιώσιμη ειρήνη.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν, σε γεύμα εργασίας, με τους ομολόγους τους της Αιγύπτου κ. Σάμεχ Σούκρι, της Σαουδικής Αραβίας κ. Φαϊζάλ μπεν Φαρχάν και της Ιορδανίας κ. Αϊμάν Σαφάντι, καθώς και με το Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου κ. Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ.
Την άμεση εκεχειρία στη Μέση Ανατολή και την απελευθέρωση των ομήρων ζήτησε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, το οποίο έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου.
Η κα Λαχμπίμπ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, σημείωσε ότι «η Γάζα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει κίνδυνος πείνας, επιδημιών. Η βία πρέπει να σταματήσει.»
«Το μήνυμα εκ μέρους της Βελγικής προεδρίας είναι ξεκάθαρο: Ζητούμε άμεση εκεχειρία, την απελευθέρωση των ομήρων, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, την επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία η οποία πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία δύο κρατών που θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα», επεσήμανε η κα Λαχμπίμπ.
Η λύση των δύο κρατών -ενός παλαιστινιακού δίπλα στο Ισραήλ- θα επιτρέψει την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και είναι «η μόνη λύση» στην τρέχουσα σύγκρουση, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κα Μπέρμποκ.
«Όλοι όσοι λένε ότι δεν επιθυμούν να ακούνε για αυτή τη λύση, δεν έχουν παρουσιάσει καμία εναλλακτική», πρόσθεσε η κα Μπέρμποκ ενώ παράλληλα ζήτησε άμεση «ανθρωπιστική παύση» στη Λωρίδα της Γάζας.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κ. Στεφάν Σεζουρνέ φάνηκε αισιόδοξος ότι η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στους Εβραίους εποίκους που επιδίδονται σε βίαιες ενέργειες εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το παιχνίδι των ισορροπιών έχει τελειώσει. Είναι η ώρα των ηγετών που θα δράσουν δυναμικά και θα επιβάλλουν ειρήνη παντού!
* Κων/νος Σ. Μαργαρίτης, Δημοσιογράφος