Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που στηρίζουν την πραγματική οικονομία. Τα επιμελητήρια θα έπρεπε να ήταν οι σύμβουλοι της κάθε κυβέρνησης και να συναποφασίζονται τα θέματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν επιτακτική ανάγκη, αλλά θα πρέπει να συνδυαστεί και με την προστασία των επαγγελματιών.

 

 Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

 

«Θα έπρεπε η αύξηση του μισθού να συνοδευτεί με μείωση των τριών μνημονιακών  φόρων οι οποίοι βαραίνουν σε τέτοιο βαθμό την επιχείρηση, που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού αρκεί η κυβέρνηση να εξετάσει και τους φόρους που σηκώνουν οι επιχειρήσεις.

Εμείς πάντα θέλουμε αξιοπρεπείς μισθούς, συμπληρώνει ο πρόεδρος  και έχω πει πολλές φορές ότι αν θέλουμε η αγορά να πάει καλά, θα πρέπει και οι μισθοί να είναι ευρωπαϊκοί.

«Έχουμε  την προκαταβολή φόρου, δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης, όπως υπάρχει στη χώρα μας, που σημαίνει δανεικά στο κράτος χωρίς επιτόκιο. Έχουμε το φόρο επιτηδεύματος, ο πιο άδικος φόρος. Και τέλος έχουμε το μη μισθολογικό κόστος, ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή σε έναν μισθό όταν λέμε 1000 ευρώ καθαρά στο χέρι, το μη μισθολογικό κόστος είναι 1100 ευρώ, επίσης το υψηλότερο της Ευρώπης», επισημαίνει  ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μία κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση καθώς ενισχύει το εισόδημα των χαμηλόμισθων και ταυτόχρονα μπορεί να δώσει «ανάσα» στην αγορά. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που οι τζίροι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά πολύ εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και των συνεχών ανατιμήσεων, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει δυνατότητα κατανάλωσης από τους πολίτες» σημειώνει ο πρόεδρος του επιμελητηρίου.

«Αυτή είναι όμως η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς υπάρχει και μία δεύτερη που αφορά στα επιπλέον βάρη που επωμίζονται οι επιχειρήσεις», συμπληρώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Όπως επισημαίνει, «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει τονίσει ότι η οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συνδυάζεται με ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Επίσης, ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση των επιτοκίων κάτι που όπως είπε συνεπάγεται νέα βάρη για δανειακές υποχρεώσεις.

«Συνολικά η αύξηση των επιτοκίων τον τελευταίο χρόνο είναι 27% , είναι τόσο μεγάλη η αύξηση που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα όσοι χρωστούν από το παρελθόν είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην καταφέρουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και θα έρθει μπαράζ νέων πλειστηριασμών», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΕΑ.

Το κράτος οφείλει να στηρίξει τους επαγγελματίες. Τα πολιτικά κόμματα, ενόψει εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου, να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο που θα προστατεύει την αγορά και θα ενισχύει τους εργαζομένους. Η ακρίβεια θα είναι το μεγάλο στοίχημα της προεκλογικής περιόδου και εκεί θα κριθούν πολιτικές και συμπεριφορές.

 

* Ο Κωνσταντίνος  Σ. Μαργαρίτης είναι Δημοσιογράφος