Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο Διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης για τη σημασία των κινήσεων του Ερντογάν και τη στάση της Ελλάδας απέναντι σε αυτές.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η τουρκική Navtex αποσύρθηκε επιδρώντας αρνητικά στην εικόνα της Τουρκίας, που θέλει να φαίνεται ως επικυρίαρχη δύναμη στην ευρύτερη περιοχή και διατυμπανίζει πως ό,τι λέει το κάνει και ό,τι κάνει το λέει.
Θεωρεί πως η εξέλιξη αυτή πιστώνεται στην Ελλάδα, τόσο στην επιχειρησιακή της ετοιμότητα όσο και στη διπλωματική της κινητικότητα.
Ως εκ τούτου, η αντίδραση της Δύσης είναι με το μέρος της Ελλάδας, καθώς οι ενέργειες της Τουρκίας δεν είναι δίκαιες ούτε αποδεκτές. Παράλληλα, υπάρχει μια θετική συγκυρία, καθώς την προεδρία την έχει η Γερμανία και η Γαλλία δεν μπορεί να δεχθεί την Τουρκία να ηγεμονεύει στην περιοχή της Μεσογείου.
Ακόμα, υποστήριξε ο κ. Φίλης, πως ένας επιπλέον λόγος που ο Ερντογάν απέσυρε τη Navtex οφείλεται και στην ανησυχία της Τουρκίας ότι μπορεί να της επιβληθούν μέτρα, κάτι που δεν τη συμφέρει σε μια περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης.
Οι ενέργειές της δείχνουν περισσότερο πίεση παρά ισχύ, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, είναι αντιφατικές και δείχνουν μία χώρα κι έναν ηγέτη, ο οποίος δεν είναι τόσο ισχυρός όσο θέλει να δείχνει. Ταυτόχρονα, επεσήμανε, η Τουρκία δε βρίσκεται σε απομόνωση, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν, όμως στο εσωτερικό της πιέζεται λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης.
«Αν η οικονομία γυρίσει μπούμερανγκ θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τη γειτονική χώρα», είπε σχετικά, ενώ υποστήριξε πως θα πάει και σε πρόωρες εκλογές.
Αναφέρθηκε και στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, για το οποίο είπε πως δεν είναι προϊόν διαπραγμάτευσης, αλλά προϊόν καταναγκασμού και επιβολής της μια πλευράς έναντι της άλλης.
Για την ενίσχυση των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων, υποστήριξε πως αυτή δε θα δώσει τη λύση, αλλά θα λειτουργήσει ενισχυτικά στη διαπραγμάτευση έναντι της Τουρκίας. Ωστόσο τόνισε, πως δεν είμαστε μπροστά σε μια διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή, αλλά σε μια ενδεχόμενη επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών.
Τέλος, επεσήμανε πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συζητήσει για ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.