Και σε αυτές τις εκλογές οι επιλογές στην κάλπη για όσους επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως κομμουνιστές δεν περιλαμβάνουν μόνο το ΚΚΕ, το οποίο έχει κατοχυρώσει τον ζωτικό του χώρο στο πολιτικό σύστημα, αλλά και τα κόμματα της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Και μπορεί η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των εν λόγω κομμάτων να μην αποτελεί αυτοσκοπό, καθώς η δράση τους επικεντρώνεται στον συνδικαλιστικό και κινηματικό τομέα, ωστόσο διαχρονικά αναπτύσσονται διεργασίες που καταλήγουν σε διασπάσεις ή συνεργασίες που ενίοτε εκφράζονται και σε κοινή ή αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Ξεκινώντας από ιδεολογικές συγκλίσεις για τον στόχο του σοσιαλισμού και με διαφορές που οδηγούν σε μια βαβέλ μαοϊκών, τροτσκιστών, διεθνιστών και αντικαπιταλιστών, στις εκλογές της Κυριακής, οι «κόκκινοι» ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας), ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΑΚΚΕ (Οργάνωση για την ανασυγκρότηση του ΚΚΕ), Μ-Λ ΚΚΕ.
Επιλογή που εξαντλείται σε μια ψήφο διαμαρτυρίας, καθώς οι σχηματισμοί του χώρου δεν έχουν να καταθέσουν πρόταση για άσκηση εξουσίας, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον. Συνοδεύεται δε από το ανάλογο καταγγελτικό μήνυμα, κυρίως κατά των δύο διεκδικητών της εξουσίας, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα με κορόνες για την οργάνωση της πάλης του λαού που θα ανατρέψει τον «βάρβαρο» καπιταλισμό και θα οικοδομήσει τον σοσιαλισμό. Τότε, προφανώς, και θα τους απασχολήσει το ζήτημα της εξουσίας.
Στον δρόμο αυτόν, ο ψηφοφόρος… χάνεται στη μετάφραση, αφού θα πρέπει να διακρίνει τις διαφορές τους, αλλά και τον σκοπό των συνεχών «πέρα-δώθε» των διαφόρων σχηματισμών και συσπειρώσεων και ομάδων του χώρου σε συνεργασίες και διασπάσεις. Και αναρωτιέται πώς μπορεί να οργανωθεί, τέλος πάντων, αυτή η πάλη, όταν η λεγόμενη ενότητα της Αριστεράς καταλήγει να αποτελεί υπόθεση οργανώσεων που λειτουργούν με τη λογική του «μαγαζιού», το οποίο θέλει, ντε και καλά, να παραμείνει ανοιχτό.
Το ΚΚΕ ο κυρίαρχος
Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΚΕ, το οποίο συγκεντρώνει τα «πυρά» των ομοϊδεατών του για διασπαστική πολιτική έως τραμπούκικη συμπεριφορά, παραμένει η «κυρίαρχη» επιλογή των ψηφοφόρων του κομμουνιστικού χώρου. Με στρατηγικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού και έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας, προβάλλει το σύνθημα «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Μάλιστα, ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την προεκλογική περίοδο έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «μούφα» την πρότασή του για «προοδευτική κυβέρνηση».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, τα κόμματα που θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση πρέπει να βρεθούν όσο πιο αδύναμα γίνεται. «Θα φτιάξουν κυβέρνηση όπως έκαναν και στο παρελθόν, όταν το ΠΑΣΟΚ πήγε με τη ΝΔ και όλοι μαζί πρώτα με το ΛΑΟΣ και μετά με τη ΔΗΜΑΡ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μάς φόρτωσαν ένα τρίτο βάρβαρο μνημόνιο. Αυτοί θα κάνουν τη δουλειά τους, θα σχηματίσουν κυβέρνηση. Κι εμείς θα κάνουμε τη δική μας! Θα δυναμώσουμε τη σταθερή, τη σίγουρη, τη μαχητική αντιπολίτευση, το ΚΚΕ! Αυτοί μόνοι τους κι εμείς όλοι μας!» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ. Ως αποτελέσματα αυτής της δουλειάς, υπογράμμισε δράσεις του κόμματος σε εργασιακούς χώρους που είχαν αποτέλεσμα. Το ΚΚΕ καλεί σε σκληρό ταξικό ανυποχώρητο αγώνα γιατί «για να κερδίσουν οι εργάτες πρέπει να χάσει το κεφάλαιο». Στις εκλογές του 2019 έλαβε 5,30%, δηλαδή 299.621 ψήφους.
Οι άλλοι
Ξεχωριστά κατεβαίνουν σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ, που είχαν συμπράξει το 2015, οπότε και έλαβαν το 0,16% των ψήφων.
Έχοντας ως σύνθημα «Προλετάριοι, όλων των χωρών, καταπιεζόμενα έθνη και λαοί, ενωθείτε», το ΚΚΕ (μ-λ) καλεί τον λαό στις εκλογές να γυρίσει την πλάτη στους κυρίαρχους, να απορρίψει τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα και να στηρίξει τη γραμμή της αντίστασης, της οργάνωσης και της διεκδίκησης, όπως θεωρεί ότι υπηρετεί το ίδιο με συνεπή και αποφασιστικό τρόπο. Παρά την κάθοδό του στις εκλογές, κάνει λόγο για «κοινοβουλευτικές αυταπάτες» και καλεί σε οργανωμένη πάλη, αντίσταση και διεκδίκηση, ώστε να μπει φραγμός στην εργασιακή και κοινωνική βαρβαρότητα. Στις εκλογές του 2019 έλαβε 0,14%, δηλαδή 7.760 ψήφους.
Το Μ-Λ ΚΚΕ κατεβαίνει στις εκλογές «χωρίς να έχει καμία αυταπάτη ότι το αποτέλεσμα μιας κάλπης μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα ή πολύ περισσότερο να δικαιώσει τους μεγάλους στόχους και τα οράματα του ελληνικού λαού», όπως σημειώνει. Κάνει δε λόγο για «ψεύτικες ελπίδες της κάλπης, όπως αυτές που έθρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2015». Καταγγέλλει την ηγεσία του ΚΚΕ «που αδυνατεί να εκφράσει τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών μαζών και να δώσει ώθηση στους μαζικούς αγώνες», ενώ «υποτάσσει τους σχεδιασμούς του στην εκλογική του ενίσχυση», σημειώνει. Το 2019 έλαβε 0,05%, δηλαδή 2.706 ψήφους.
Από κοντά και οι τροτσκιστές της ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας), που, όπως δηλώνουν, κατεβαίνουν στις εκλογές «για να καταγγείλουμε τη δολοφονική κυβέρνηση Μητσοτάκη, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα εγκλήματα, όπως τα Τέμπη, την ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία, τον εργασιακό μεσαίωνα, τους πλειστηριασμούς». Επίσης για να «συμβάλλουμε στην οργάνωση της αντίστασης και της αντεπίθεσης των εργατικών και λαϊκών μαζών». Κάνουν δε λόγο για ατιμωτική κατάληξη ΣΥΡΙΖΑ και διασπαστική, ρεφορμιστική πολιτική του ΚΚΕ, που «κάνει ό,τι μπορεί για να καθηλώσει και να διαιρέσει τους αγώνες, να εξωραΐσει την παντοδυναμία του καπιταλισμού και των αστικών δυνάμεων». Στις εκλογές του 2019 έλαβαν 0,03%, δηλαδή 1.719 ψήφους.
Την ψήφο διεκδικεί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή), η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως κίνημα που ανήκει στον χώρο της αντικαπιταλιστικής/κομμουνιστικής Αριστεράς και ως μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Στις εκλογές της Κυριακής καλεί «να "μαυρίσουμε" μαζικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και να καταδικάσουμε τη συναινετική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ», καθώς, όπως τονίζει, το μόνο πραγματικό δίλημμα είναι «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Στο πλαίσιο αυτό καλεί σε απειθαρχία στους κανονισμούς της ΕΕ, σύγκρουση με το ΝΑΤΟ και αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Στις εκλογές του 2019 έλαβε ο,41%, δηλαδή 23.239 ψήφους, ενώ διαθέτει εκλεγμένους εκπροσώπους σε περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.
Η Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Ο.Α.Κ.Κ.Ε.), μια μαρξιστική-λενινιστική-μαοϊκή πολιτική οργάνωση, όπως προσδιορίζεται, δεν κατέβηκε στις εκλογές του 2019, ενώ το 2015 είχε λάβει 0,04%, δηλαδή 2.263 ψήφους. Η οργάνωση θεωρεί επιτυχία την κάθοδό της σε 48 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες και στόχο, όπως δηλώνει, έχει την «αντιφασιστική διακυβέρνηση της χώρας ενάντια στην παγκόσμια και εσωτερική νεοχιτλερική επέλαση». Καλεί δε σε «πραγματικό αντιφασιστικό μέτωπο ενάντιο στον ρωσοκινεζικό ναζισμό, με επικεφαλής τους κολασμένους της μισθωτής δουλειάς». «Το αντιφασιστικό μέτωπο και η αντιφασιστική διακυβέρνηση της χώρας δεν εμποδίζουν, αλλά ανοίγουν τον δρόμο στην προλεταριακή επανάσταση, καθώς θα πρέπει πριν ξαναεμπιστευτούν το προλεταριάτο οι λαοί να το ξαναδούν παντού στον κόσμο να είναι ο πρωταθλητής της πολιτικής δημοκρατίας», υποστηρίζει. Η ΟΑΚΚΕ κάνει λόγο για «απόλυτη καθεστωτική ασυλία του ψευτοΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι είναι «αρχηγός και οργανωτής του αντεργατικού οργίου» στη χώρα.