Το ουκρανικό που έβγαλε στην επιφάνεια και ποιοι, εδώ στην χώρα μας, είναι υπέρ του Πούτιν επανέφερε στη μνήμη και τα περί ιδρύσεως, εδώ …ρωσσικού κόμματος υπό την έννοια ότι θα τύγχανε ενίσχυσης με κεφάλαια απο εκεί και, βεβαίως θα είχε μία ιδεολογική κατεύθυνση προς τα δεξιά, με στοιχεία την ελληνορθοδοξία, τον εθνικισμό και ό, τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει μία ακραιφνής δεξιά ιδεολογία.
του Όθωνα Καραγιάννη
Στο παρελθόν και, συγκεκριμένα το 2014 και το 2016 είχε επιχειρηθεί, με την συννενόηση Ελλήνων επιχειρηματιών η συγκρότηση ενός τέτοιου κόμματος που θα κάλυπτε τον δεξιό της Νέας Δημοκρατίας χώρο και, συγχρόνως θα είχε μία αντιμνημονιακή ρητορική καθώς βρισκόμασταν τότε εν των μέσω σκληρών Μνημονίων και η συλλογιστική ήταν να αποτραπεί η διαρροή αγανακτισμένων προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το εγχείρημα εκείνο που βεβαίως δεν ολοκληρώθηκε είχε μεταξύ των κεντρικών του αξόνων τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ο οποίος όμως τώρα είναι εξαφανισμένος, μετά τα απανωτά επιχειρηματικά πλήγματα που έχει υποστεί στην χώρα μας αλλά και τις ιδιάζουσες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η ρωσσική εισβολή..
Πέραν των όποιων άλλων σκοπιμοτήτων θα μπορούσε να εξυπηρετεί η ίδρυση ενός ρωσσικού κόμματος –όπως λ.χ. η δημιουργία μίας ισορροπίας μετά την μεγάλη πλέον αμερικανική διείσδυση στην χώρα μας, μέσω κυρίως των αμυντικών συμφωνιών- ήσαν απολύτως εμφανείς και οι πολιτικοί λόγοι που εξωθούσαν σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Και ο κυριότερος εξ αυτών είναι ότι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό στα δεξιά της ΝΔ, ειδικώς μετά τα ανοίγματα Μητσοτάκη και προς τον κεντροαριοστερό χώρο, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψιν ότι:
-Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ως εθνικοπατριωτικό κόμμα εξαϋλώθηκαν που ο τότε αρχηγός έγερνε απροκάλυπτα προς την Μόσχα. Κάτι που επιβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος στην περίπτωση του ουκρανικού
-Η Χρυσή Αυγή είναι στην φυλακή
-Οι απόπειρες των Καρατζαφέρη, Κρανιδιώτη και μερικών άλλων περιθωριακών της πολιτικής «πηγαν άπατες» όπως λέει και ο λαός.
Όπως προαναφέραμε, η μετατόπιση Μητσοτάκη και προς την κεντροαριστερά, έχοντας καλύψει πλήρως τον χώρο της κεντροδεξιάς, έχει αφήσει εκτός ΝΔ κάποιους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους που σε πρηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν μετακινηθεί είτε προς ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή είτε προς την λευκή ψήφο και την αποχή. Κατά συνέπειαν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες –ένας εκ των οποίων μάλιστα είχε αναλάβει στο παρελθόν συγκεκριμένο έργο εξυπηρέτησης ρωσσικών στρατιωτικών συμφερόντων- είχαν διαβλέψει ότι υπάρχει πολιτικός χώρος προς κάλυψη, ενώ, όπως προαναφέρθηκε θεωρούσαν ότι θα αποκτήσουν συγκεκριμένη πολιτική επιρροή, καθώς, το νέο κόμμα θα αποσκοπούσε στο να αποτελέσει ένα εξισορροπητικό αντίβαρο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, έναντι της επιρροής που ασκεί έντονα πλέον η Αμερικανική πλευρά. Άλλωστε αυτό υπονοούσε η «ευλογία» του εγχειρήματος από την Μόσχα.
Ρωσσικό φλερτ
Μάλιστα την εποχή εκείνη που σχεδιαζόταν το εγχείρημα σημειωνόταν μία περίεργη στροφή της Μόσχας προς την Αθήνα, μετά μάλιστα την συνεργασία που η Ρωσσία είχε αναπτύξει με τον Ερντογάν σε στρατιωτικό επίπεδο. Μερικά στοιχεία της στροφής αυτής:
-Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσσίας Σεργκει Λαβρόφ ότι Ρωσσία και Τουρκία δεν είναι στρατηγικοί σύμμαχοι αλλά απλώς εταίροι, υποβαθμίζοντας την σχέση των δύο χωρών στο επίπεδο καθαρως εμπορικών συναλλαγών.
-Η τοποθέτηση της ρωσσικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι τα 12 ναυτικά μίλια –τα οποία είναι casus belli για την Τουρκία- αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος.
Μάλιστα, στα social media το ρωσσικό υπουργείο των Εξωτερικών είχε αναρτήσει βίντεο με αφιέρωμα στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου όπου κατατροπώθηκε ο οθωμανικός στόλος.
Επρόκειτο για ένα ελιγμό της Μόσχας για να αυξήσει την επιρροή της στην Ελλάδα και να υπονομεύσει την θέση της χώρας μας στο δυτικό στρατόπεδο στο οποίο παραδοσιακά ανήκει.