Όπως γνωστοποιήθηκε από την Κομισιόν επίκειται επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι και το Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ ντε Κρο για θέματα που άπτονται της ενέργειας και ενδεχομένως για σύναψη συμφωνίας στο μεταναστευτικό.

Όπως ανακοινώθηκε, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ η αποστολή λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο κρατάει κρυφά τα χαρτιά της για το περιεχόμενο των συμφωνιών. Ειδικότερα «Δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, κατά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο, όταν εκλήθη να σχολιάσει το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι η επικείμενη επίσκεψη στο Κάιρο της Προέδρου της Επιτροπής, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου, γίνεται για να οριστικοποιηθεί συμφωνία στο μεταναστευτικό, που θα συνοδεύεται από ένα πακέτο βοήθειας ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Σημαντικός εταίρος της ΕΕ

«Η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε πολλούς τομείς», τόνισε ο Ερίκ Μαμέρ. «Ένας από αυτούς είναι το μεταναστευτικό, αλλά και η ενέργεια, η πράσινη ατζέντα και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν σκοπός της επίσκεψης είναι, εκτός από το μεταναστευτικό, και μια σύναψη συμφωνίας ΕΕ-Αιγύπτου στο θέμα της ενέργειας, ο Ερίκ Μαμέρ απάντησε: «Σκοπός είναι η ενίσχυση της συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο και είναι σαφές ότι η ενέργεια είναι μια σημαντική διάσταση. Η Πρόεδρος της Επιτροπής έχει επισκεφτεί και παλαιότερα την Αίγυπτο, ιδίως για να συζητήσει πώς να αναπτυχθούν οι ενεργειακές σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Αιγύπτου, για παράδειγμα στον τομέα του Καθαρού Υδρογόνου και της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές γενικότερα. Ναι, η ενέργεια είναι στο μενού των συζητήσεων με την Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας εκεί αυτό το Σαββατοκύριακο».