Την εξαιρετικά υψηλή άνοδο που γνωρίζει η έκφραση αντισημιτισμού την τελευταία περίοδο στην Ευρώπη τόνισε σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Χ και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στη δήλωση έγινε λόγος και για το γεγονός ότι τέτοια περιστατικά θυμίζουν «ορισμένες από τις σκοτεινότερες εποχές της ιστορίας», καταδικάζοντας, ταυτόχρονα, «με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις». 

«Η άνοδος αντισημιτικών περιστατικών σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει φθάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, θυμίζοντας ορισμένες από τις σκοτεινότερες εποχές της ιστορίας. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Αντιβαίνουν σε όλα όσα πρεσβεύει η Ευρώπη», αναφέρθηκε συγκεκριμένα.

Επικαλούμενη περιστατικά αντισημιτισμού στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, αλλά και «διαδηλωτές που τραγουδούν συνθήματα μίσους κατά των Εβραίων» η Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη να αποκρουστούν τόσο ο αντισημιτισμός «όσο και η άνοδος του μίσους κατά των μουσουλμάνων, των οποίων γινόμαστε μάρτυρες τις τελευταίες εβδομάδες – και που δεν έχουν θέση στην Ευρώπη»

Αύξηση σε αντισημιτικά περιστατικά από τις 7/10 και μετά

Σε χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την αστυνομία ή ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Νότιας Αφρικής, το μοτίβο είναι σαφές: ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών έχει αυξηθεί από τις 7 Οκτωβρίου κατά αρκετές εκατοντάδες τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στην περίπτωση των περιστατικών αντισημιτισμού, τα περισσότερα αφορούν σε λεκτική κακοποίηση, διαδικτυακές προσβολές ή απειλές, γκράφιτι και επιθέσεις κατά εβραϊκών περιουσιών, επιχειρήσεων ή τοποθεσιών θρησκευτικής σημασίας. Οι σωματικές επιθέσεις αντιπροσωπεύουν επίσης ένα σημαντικό ποσοστό.

Κοινό χαρακτηριστικό στα περιστατικά αυτά είναι ότι η οργή για τους θανάτους χιλιάδων Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρεται ως δικαιολογία για λεκτική ή σωματική επίθεση εναντίον των Εβραίων γενικά, που συχνά συνοδεύεται από τη χρήση ύβρεων και στερεοτύπων βαθιά ριζωμένων στη μακρά ιστορία του αντισημιτισμού.