Νέο πλαίσιο για την οδική ασφάλεια και ταξινόμηση οχημάτων φέρνει προς συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο η Κομισιόν, θέτοντας προτάσεις και στόχους με νέους κανόνες για τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις που εστιάζουν στις εκπομπές ρύπων, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις απάτες με γυρισμένα χιλιόμετρα.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την τροποποίηση των ισχυόντων κανονισμών σχετικά με την οδική ασφάλεια και την ταξινόμηση των οχημάτων, σύμφωνα με το Topspeed.gr. Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι πρόκειται να εξεταστούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας, λαμβάνουν υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους και τη συνεχή τεχνολογική αναβάθμιση των οχημάτων και, ως εκ τούτου, εισάγουν νέους και ενισχυμένους ελέγχους και διάφορες άλλες καινοτομίες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τη μείωση των ποσοστών ατυχημάτων και την καταπολέμηση των φαινομένων χιλιομετρικής απάτης.
Το νέο πλαίσιο θα τεθεί ως οδηγία στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εφαρμοστεί από τις εθνικές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και από την ελληνική. Να υπενθυμίσουμε πως η χώρα μας διαθέτει τον παλαιότερο στόλο οχημάτων, που συνεπάγεται πως κυκλοφορούν και επικίνδυνα οχήματα από τεχνική άποψη.
Οι προτάσεις
Για παράδειγμα, οι Βρυξέλλες θέλουν να προσαρμόσουν τον έλεγχο των οχημάτων στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και προτείνουν τακτικές τεχνικές επιθεωρήσεις των Bevs και νέες δοκιμές για τα ηλεκτρονικά συστήματα, ιδίως όσον αφορά την ακεραιότητα του λογισμικού των συσκευών που σχετίζονται με την ασφάλεια και τις εκπομπές ρύπων. Επιπλέον, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά άνω των 10 ετών θα υποβάλλονται σε ετήσιες επιθεωρήσεις. Οι εκπομπές θα ελέγχονται με νέες και προηγμένες μεθοδολογίες, οι οποίες θα πρέπει επίσης να ανιχνεύουν τα υπέρλεπτα σωματίδια και τα οξείδια του αζώτου. Επιπλέον, για την καταπολέμηση της απάτης, οι Βρυξέλλες προτείνουν την καταχώριση των ενδείξεων του χιλιομετρητή σε εθνικές βάσεις δεδομένων και την ανταλλαγή τους μεταξύ των διαφόρων αρχών, ενώ, για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, προτείνουν την έκδοση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών ταξινόμησης, τους περιοδικούς ελέγχους και την ανταλλαγή δεδομένων μέσω μιας κοινής πλατφόρμας. Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν απλουστευμένη πρόσβαση σε τεχνικά δεδομένα οχημάτων για τα κέντρα δοκιμών και «διασυνοριακή αναγνώριση» των πιστοποιητικών τεχνικού ελέγχου.
Στόχοι των Βρυξελλών
Η Επιτροπή της ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει όχι λιγότερες από τρεις οδηγίες (για τους περιοδικούς ελέγχους τεχνικού ελέγχου, τα έγγραφα ταξινόμησης οχημάτων και τους οδικούς ελέγχους των επαγγελματικών οχημάτων) για να εφαρμόσει τις προτάσεις της, αλλά πιστεύει ότι οι νέοι κανόνες θα μπορούσαν να σώσουν περίπου 7 χιλιάδες ζωές και να αποτρέψουν σχεδόν 65 χιλιάδες σοβαρούς τραυματισμούς μεταξύ 2026 και 2050. Επιπλέον, το ανώτατο εκτελεστικό όργανο ξεκαθαρίζει ότι οι προτάσεις αφορούν «μη ασφαλή οχήματα, τα οποία συμβάλλουν σε ατυχήματα, θανάτους και τραυματισμούς», και «ιδιαίτερα ρυπογόνα και θορυβώδη» οχήματα, τα οποία, αν και σχετικά λίγα σε αριθμό, «ευθύνονται για ένα δυσανάλογο μερίδιο των επιβλαβών εκπομπών». Για τις Βρυξέλλες, οι ισχύοντες κανόνες δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση και, δεδομένου ότι οι τελευταίες κανονιστικές αλλαγές χρονολογούνται από το 2014, πρέπει να επικαιροποιηθούν ώστε να ληφθούν υπόψη οι τεχνολογικές εξελίξεις και να καταπολεμηθεί η απάτη, ιδίως η παραποίηση του χιλιομετρητή σε παλαιότερα οχήματα.