Τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να συνεχίζονται για πάντα και είναι η ώρα να αποσυρθούν ήταν το μήνυμα της Κομισιόν κατά την παρουσίαση των κατευθύνσεων δημοσιονομικής πολιτικής, όπου ανακοινώθηκε ότι στο τέλος του 2023 απενεργοποιείται η γενική ρήτρα διαφυγής, που έδινε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παίρνουν μέτρα στήριξης χωρίς να λογαριάζουν τυχόν ποινές για ελλείμματα και χρέος.

Όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Μάριο Τζεντιλόνι, την άνοιξη του 2024 επανέρχεται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τα κράτη-μέλη με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2023.

«Η έξοδος από την περίοδο κατά την οποία ίσχυε η γενική ρήτρα διαφυγής θα σημάνει την επανάληψη των ποσοτικοποιημένων και διαφοροποιημένων ανά χώρα συστάσεων σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική», τονίζει η Κομισιόν στη σχετική ανακοίνωση της.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει «ειδικές ανά χώρα συστάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική για το 2024, οι οποίες θα περιλαμβάνουν ποσοτικές απαιτήσεις καθώς και ποιοτικές κατευθύνσεις σχετικά με τις επενδύσεις και τα ενεργειακά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές θα είναι συνεπείς με τα κριτήρια που προτείνονται στις κατευθύνσεις της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα παραμένουν συνεπείς με την ισχύουσα νομοθεσία στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.»