Επιτάχυνση σε ρυθμίσεις, εντός και εκτός πλατφόρμας, προσπαθούν να επιτύχουν οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων, που έχουν αναλάβει για λογαριασμό των funds που εκπροσωπούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPE). 

Ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και κούρεμα –κάποιες λίγες φορές και διαγραφή– προς επιχειρήσεις και ιδιώτες που θέλουν πραγματικά να βρουν μια συναινετική λύση για την εξυπηρέτηση του δανείου τους. Η λογική των ρυθμίσεων γίνεται μέσω Εξωδικαστικού με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των οφειλετών και των διαχειριστών των ληξιπρόθεσμων δανειακών χαρτοφυλακίων.

Σε γενικές γραμμές φέτος θα μπορούσε να ρυθμισθούν στο σύνολο της αγοράς και μέσω κάθε οδού δάνεια ύψους 6-8 δισ. ευρώ, τα οποία παραμένουν εκτός ρύθμισης και είναι σε καθεστώς καθυστέρησης. Σήμερα, σε μέσα επίπεδα και παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί, το ποσοστό NPE στις ελληνικές τράπεζες είναι στο 8% (σε μη συστημικές είναι πάνω από 65%) έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου 2%. H απόσταση αυτή, ακόμη και αν δεν είναι απαγορευτικά μεγάλη, θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά, όπως πολύ συχνά τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ζητά την ενεργοποίηση της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων και την επίσπευση των ρυθμίσεων με κάθε δυνατό τρόπο.

Το θέμα είναι ότι για τους οφειλέτες, είτε είναι επιχειρήσεις είτε ιδιώτες, η ρύθμιση είναι μονόδρομος. Είναι η χρυσή ευκαιρία τόσο για να κλείσουν τις οφειλές τους με το παρελθόν, ελπίζοντας αργότερα σε δυνατότητα επαναχρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, όσο και για να εκμεταλλευτούν τα οφέλη των ρυθμίσεων. Σε κάθε περίπτωση, είτε η ρύθμιση είναι προς την κατεύθυνση επιμήκυνσης χρόνου είτε προς μείωση επιτοκίου, ελάφρυνση κόστους υπάρχει. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα, που είναι παραπάνω από εμφανής, να πετύχουν οι οφειλέτες ένα αξιόλογο κούρεμα. 

Ενδεικτικό της τάσης και της έκτασης του κουρέματος ενός δανείου είναι το γεγονός ότι κάτι λιγότερες από τις μισές ρυθμίσεις (το 45,7% του συνόλου των οφειλών προς χρηματοδοτικούς φορείς) έλαβαν κούρεμα μεγαλύτερο του 30%. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού (Ιούνιος 2023), ένα κούρεμα για χρέη προς το Δημόσιο είναι της τάξεως του 18,3% και προς χρηματοδοτικούς φορείς της τάξεως του 26%. Εντυπωσιακό είναι επίσης ότι οι διαγραφές ανήλθαν συνολικά σε 670 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα υπάρξουν πολλές εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα.