Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι πραγματοποίησε στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, συζητήθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη.

 

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησης  ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι, αναφορικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη.

«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να πράξουν διεθνής συμφωνία κανενός είδους» είπε και συνέχισε: «Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης». Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμα ότι η Τουρκία εκβιάζοντας την Λιβύη προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα τερατούργημα. «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. Χαίρομαι που αναγγέλλω όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση».