Κλειστά θα παραμέινουν τα σχολεία Παρασκεύη και Δευτερα πριν και μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου, προκειμένου να διευκολυνθεί η εκλογική διαδικασία.

Σε εγκύκλιο που ορίζει πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία της χώρας αναφέρεται ότι:
«Σας γνωρίζουμε ότι, λόγω της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας δε θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 και τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023, για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των εκλογικών κέντρων, καθώς και τη μετακίνηση των εκλογέων στις περιφέρειες στις οποίες ψηφίζουν» αναφέρεται στην εγκύκλιο που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης.

Το υπουργείο, μέσω της εγκυκλίου καλεί τους διευθυντές και τις διευθύντριες των σχολικών μονάδων «που έχουν οριστεί ως καταστήματα ψηφοφορίας, να παραδώσουν το πρωί της Παρασκευής 19 Μαΐου 2023 τις σχολικές αίθουσες στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, ώστε να γίνει έγκαιρα η διαμόρφωση των αιθουσών και των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν στις εκλογές».

Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες


Στο μεταξύ, οι Πανελλήνιες εξετάσεις θα ξεκινήσουν κανονικά την 1η Ιουνίου 2023, όπως είχε εξαγγείλει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 το υπουργείο Παιδείας, και θα ολοκληρωθούν βάσει προγράμματος, στα τέλη Ιουνίου.

Ένα ερώτημα που εκφράζουν αρκετοί υποψήφιοι των φετινών Πανελληνίων, καθώς και γονείς, είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών. Στην περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, οι δεύτερες κάλπες αναμένεται να στηθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου (2 Ιουλίου), οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι Πανελλήνιες.

Ακόμη όμως και αν οι επαναληπτικές εκλογές πάνε μία εβδομάδα πίσω, δηλαδή την Κυριακή 25 Ιουνίου, δεν αναμένεται να διαταραχθεί η διαδικασία των Πανελληνίων, καθώς εκείνες τις ημέρες θα εξετάζεται η τελευταία «παρτίδα» των ειδικών μαθημάτων.