ΚΚΕ: Ξεσηκωμός για το πρόστιμο λόγω ανώνυμων δωρεών

89

Εκνευρισμός επικρατεί στο ΚΚΕ για το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο κόμμα επειδή δεν παραδίδει πλήρη στοιχεία για κάθε χρηματοδότηση που λαμβάνει, ακόμη κι αυτές των 1-2 ευρώ.

Ολο αυτό ξεκίνησε από τον νόμο του 2014 (στον οποίο είχε βάλει το χέρι της η τρόικα) που υποχρεώνει τα κόμματα να κρατάνε και να δηλώνουν τα στοιχεία κάθε ιδιώτη που δίνει χρήματα για την ενίσχυση της λειτουργίας τους. Το ΚΚΕ είχε αντιδράσει πολύ έντονα από τότε, κάνοντας λόγο για «φακέλωμα» που παραπέμπει στο παρελθόν των διώξεων εναντίον του κόμματος και επιτιθέμενο στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κυρίως, για τις δικές τους χρηματοδοτήσεις και δάνεια. Βέβαια είχε αντιδράσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που όταν κυβέρνησε μετά όμως τον κράτησε κανονικότατα τον νόμο ανέπαφο…

Η ιδιαιτερότητα με τη χρηματοδότηση του ΚΚΕ, όπως καταλαβαίνετε, είναι ότι περιλαμβάνει και τη χρήση των κουπονιών, με τα οποία οι φίλοι του κόμματος συνήθως δωρίζουν μικρά ποσά και με τον νόμο αυτό θα πρέπει να δηλώνει το κόμμα τα ονόματα και τα ΑΦΜ του καθενός, ακόμη κι αυτών που πήραν ένα κουπόνι των 2 ευρώ – κι όπως φαντάζεστε μερικοί αν πρέπει να δώσουν στοιχεία, το ΑΦΜ τους κ.λπ., μπορεί να μην κάνουν τον κόπο να το αγοράσουν το κουπόνι.

Δεν το έκανε και του επιβλήθηκε ως πρόστιμο η παρακράτηση του 4% της κρατικής επιχορήγησής του, γεγονός που προ- κάλεσε μια έκπληξη οφείλω να πω καθώς τόσα χρόνια η συζήτηση για το θέμα αυτό είχε ξεχαστεί.

Εντός του ΚΚΕ πάντως έχει υπάρξει μεγάλος ξεσηκωμός για το πρόστιμο, έχουν βγάλει όλες οι οργανώσεις ανακοινώσεις και δωρίζει και η καθεμιά όσα χρήματα μπορεί προς τα ταμεία του κόμματος για να το ενισχύσει πρακτικά και συμβολικά.

από τον Μικροπολιτικό στα Νέα

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr