Σοκ εξακολουθεί να προκαλεί η αποκάλυψη αναφορικά με τις καταγγελίες παιδιών, που σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχουν κακοποιηθεί ακόμη και σεξουαλικά σε δομές της ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου.\
Ειδικότερα, το κουβάρι των εξελίξεων άρχισε να ξετυλίγεται όταν ένας 19χρονος κατήγγειλε πως σε ηλικία 15 ετών κακοποιήθηκε σεξουαλικά κατά συρροή σε δομή της «Κιβωτού».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες θα κληθούν πιθανότατα τις επόμενες ημέρες και άλλοι μάρτυρες να καταθέσουν – ανάμεσά τους και το υψηλόβαθμο στέλεχος τον οποίο φέρεται να καταγγέλλουν θύματα.
Στο πλαίσιο αυτό ο φάκελος της υπόθεσης για τη ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου επιστρέφει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «Αναφορικά με την υπόθεση γνωστής ΜΚΟ, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζεται ότι, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ανατέθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, η οποία πραγματοποίησε προανακριτικές πράξεις και υπέβαλε το σχετικό προανακριτικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή».
Μέχρι στιγμής οι καταθέσεις-καταγγελίες στο Ανηλίκων είναι τρεις:
- Ο 19χρονος σήμερα, ο οποίος φέρεται να κατήγγειλε στο Ανηλίκων αλλά και στο Συνήγορο του Πολίτη ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά όταν ήταν ανήλικος από πολύ υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου
- Ένας 16χρονος ο οποίος υποστηρίζει ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σεξουαλικής κακοποίησης του 19χρονου από το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος
- Ένας εργαζόμενος στη δομή που γνώριζε (ή και είχε δει) περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.
Η έρευνα από τον Συνήγορο του Πολίτη
Η καταγγελία έφτασε στο ειδικό τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συνηγόρου του Πολίτη τον περασμένο Αύγουστο και εν συνεχεία ξεκίνησε η έρευνα σε δομές της εν λόγω ΜΚΟ τόσο στην Αθήνα όσο και εκτός.
Η ΕΛΑΣ, σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανέθεσε την διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης στο Προστασίας Ανηλίκων η οποία πήρε καταθέσεις και υπέβαλε ήδη το σχετικό υλικό στην παραγγέλουσα Αρχή.
Θεοδωρικάκος: Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους, όποιος κι αν είναι ο θύτης ή το θύμα
Ο νόμος ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακριτική μεταχείριση, επισημάνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην «Κιβωτό του Κόσμου» και τις καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων.
«Για αυτό και κατόπιν καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών στην “Κιβωτό του Κόσμου”, η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει απολύτως στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Προκειμένου να αποκαλυφθεί, και σε αυτή την περίπτωση, όλη η αλήθεια», προσθέτει στην ανάρτηση που έκανε στο Facebook.
Τι λέει η Ιερά Σύνοδος για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τον Πατέρα Αντώνιο
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, σε δήλωσή του στον Alpha υποστήριξε πως η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και δεν είναι υπό την εποπτεία της. «Πρόκειται για ένα αυτόνομο ιδιωτικό έργο του πατέρα Αντώνιου. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός» ανέφερε.
Επίσης αποκάλυψε πως κατά το παρελθόν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιχείρησε να βοηθήσει τον πατέρα Αντώνιο με κάποιου είδους εποπτεία, όμως ο τελευταίος αρνήθηκε.
Συγγενής 19χρονου: «Το παιδί είναι ακόμη φοβισμένο»
Συγγενής του 19χρονου, μίλησε στο Mega και στην εκπομπή Live News.
«Ο μικρός, όταν μας το είπε, του είπαμε: “Τι κάθεσαι; Σήκω φύγε”. Λέει: “Θα διώξει τη μαμά από το σπίτι και τον (αδελφό) από τη δουλειά”. Του λέω: “Βρε είσαι χαζός; Δε θα βρει δουλειά;”. “Και η μαμά;”. Τελοσπάντων έφυγε το παιδάκι».
Συνεχίζοντας, μίλησε για τον κακοποιητή του 19χρονου. «Δεν έδιωξε τη μητέρα αυτός, μόνο τους φοβέριζε, έτσι μου έχει πει το παιδί. Τον αδελφό του τον έδιωξε από τη δουλειά, όταν ο μικρός έφυγε. Στην αποθήκη, αποθηκάριος και τι του έδινε; 150 ευρώ τον μήνα».
Πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών ζήτησε η Μιχαηλίδου
Την πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών για την “Κιβωτό του Κόσμου” ζήτησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας. Στο μεταξύ έκπληκτος δηλώνει ο Πάτερ Αντώνης σε σχέση με την υπόθεση και όσα αποτροπιαστικα έχουν δει το φως της δημοσιότητες
«Όσο καλή και να είναι μία δομή, τα παιδιά δεν πρέπει να είναι σε δομές. Οι δομές είναι κακοποιητικές όχι μόνο αν κάνουν κακοποίηση σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική στα παιδιά, αλλά είναι κακοποιητική μόνο και μόνο από το κομμάτι ότι το παιδί δεν έχει μία αποκλειστική σχέση με έναν γονέα, έναν ανάδοχο ή έναν θετό γονέα», δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1. Μάλιστα, σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας, που έχει διαταχθεί, η υφυπουργός σημείωσε ότι «η καταγγελία, την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη για την Κιβωτό του Κόσμου, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια, αποϊδρυματοποίησης των παιδιών».
«Πρέπει όλα να βγουν στη φόρα, αν αληθεύουν οι καταγγελίες, που διερευνώνται αυτή, τη στιγμή» τόνισε η κ. Μιχαηλίδου. Παράλληλα, η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν είχε καμία καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου και διευκρίνισε: «Αν είχαμε, θα είχαμε κινηθεί με την ίδια ταχύτητα με την οποία κινούμαστε πάντα». Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε τη λειτουργία της Εθνικής Γραμμής Παιδικής Προστασίας 1107.
Σε ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους στις δομές και αν είναι αρκετές η υφυπουργός Εργασίας απάντησε ότι για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας, μέχρι και τον Μάιο, δεν υπήρχαν κανόνες. «Εμείς ήρθαμε και βάλαμε κανόνες, προδιαγραφές στις δομές παιδικής προστασίας. Προδιαγραφές σημαίνει έλεγχος, σημαίνει ότι μπορεί να πάει ο κοινωνικός σύμβουλος της περιφέρειας και να μετρήσει πόσα είναι τα παιδιά, να κοιτάξει αν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και αν όλοι όσοι εργάζονται στις δομές αυτές έχουν το αυτονόητο λευκό ποινικό μητρώο», εξήγησε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Σε κάθε δομή υπάρχει πια υπεύθυνος παιδικής προστασίας. Όλα αυτά στις αρχαιότερες δομές της χώρας δεν υπήρχαν. Θα είναι αυτά αρκετά; Δεν ξέρω και φοβάμαι πως όχι και δουλεύουμε και συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Όμως, από εφέτος το καλοκαίρι υπάρχει πολύ σαφές πλαίσιο λειτουργίας, στο οποίο, πέραν από τον έλεγχο και τη στελέχωση, υπάρχει και κτιριολογικό πλαίσιο, γιατί το κτιριολογικό είναι ένα κομμάτι σεβασμού των δικαιωμάτων του παιδιού».
Τι υποστηρίζει ο πατήρ Αντώνιος
Για την υπόθεση μίλησε ο επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου, πατήρ Αντώνιος, ο οποίος δήλωσε θλιμμένος για όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
«Είμαι πολύ θλιμμένος και στεναχωρημένος με όλα αυτά που ακούω. Έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 ολόκληρα χρόνια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, το μάθαμε μέσα από ένα δημοσίευμα και τίποτα άλλο δεν γνωρίζω», είπε αρχικά μιλώντας στον Alpha.
«Αυτό όμως που μπορώ να σας πω είναι το εξής: Σε πολλές συνεντεύξεις μας το έχω αναφέρει. Εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά τα οποία δεν είναι τα συνηθισμένα παιδιά που ξέρουμε. Είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, παιδιά μεγάλα σε ηλικία, παιδιά που δεν ήξεραν από όρια, παιδιά που θέλουν να παραβατούν. Στόχος της Κιβωτού του Κόσμου με όλο το επιστημονικό της προσωπικό πρωτίστως είναι να θεραπεύσουμε το τραύμα. Το τραύμα της ψυχής αυτών των παιδιών, δηλαδή την απώλεια του φυσικού τους γονιού», πρόσθεσε ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος σημείωσε πως δεν ξέρει ποιος είναι ο 18χρονος που έχει κάνει την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση.
«Υποπτευόμαστε κάποια περιστατικά», δήλωσε ο πατέρας Αντώνιος και πρόσθεσε ότι έγινε μια συζήτηση με τους παιδαγωγούς. «Αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να συγχωρέσουν ακριβώς αυτό, ότι εμείς είμαστε στη ζωή τους και όχι ο γονιός τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.