Στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, όπου η κυβέρνηση σε πλήρη σύνθεση παρατάχθηκε στα υπουργικά έδρανα, οι πιο παρατηρητικοί ίσως να διαπίστωσαν κάτι που περιγράφεται και στη σχετική απόφαση του πρωθυπουργού, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Στην προηγούμενη θητεία, η ιεράρχηση των πρώτων πέντε υπουργείων ήταν η εξής: 1. Υπουργείο Οικονομικών, 2. υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 3. υπουργείο Εξωτερικών, 4. υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 5. υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στην έκτη θέση ήταν το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μόλις στη 12η το υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά τις τελευταίες εκλογές, η νέα κατάταξη έχει ως εξής: 1. Υπουργείο Οικονομικών, 2. υπουργείο Εξωτερικών, 3. υπουργείο Εθνικής Άμυνας, 4. υπουργείο Εσωτερικών, 5. υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Το πάλαι ποτέ δεύτερο τη τάξει υπουργείο Ανάπτυξης έχει υποβαθμιστεί στην 9η θέση και είναι πλέον εντυπωσιακή η αναβάθμιση του ΥΠΕΣ.

Δεν είναι λίγοι που διαβλέπουν πίσω από τη νέα ιεραρχία των υπουργείων και σοβαρά πολιτικά μηνύματα για το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης, καθώς και τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα κομβικά υπουργεία. Η αλήθεια είναι ότι κανείς στο εσωτερικό της κυβέρνησης δεν έχει βάλει τέτοια θέματα και το κυβερνητικό μέτωπο είναι αρραγές.