Έχοντας αποδείξει ότι διαθέτει ένα ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά προκειμένου να σύρει το κυβερνητικό «κάρο» και να το απεγκλωβίσει από την κατάσταση στην οποία περιήλθε μέσα από τις κρίσει που κλήθηκε να διαχειριστεί από τις πρώτες ημέρες της επανεκλογής στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Η αναφορά του σε μια «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση» δίνει το στίγμα των προθέσεών του και στέλνει μήνυμα και εντός των… τειχών των κυβερνητικών…

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα καταγράψει τις κεντρικές κατευθύνσεις. Θα περιγράψει τους στόχους της τετραετίας, αλλά και τους στόχους μέχρι την επόμενη ΔΕΘ του χρόνου, όπως άλλωστε έπραξε και την τετραετία 2019 - 2023. Ουσιαστικά όμως θα στείλει και ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσοι κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια προειδοποιώντας για παλινωδίες και αρρυθμίες που δεν προτίθεται να ανεχθεί.

Η νέα κυβέρνηση μπήκε με το… δεξί. Νομοθέτησε το 50% των δεσμεύσεων που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε προεκλογικά έναντι των πολιτών. Ο ίδιος καθόρισε και τα επόμενα βήματα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Τα όσα έγιναν στην πορεία, ειδικά με τις φωτιές που κατέκαψαν τη χώρα, ναι μεν ήταν δύσκολο έως αδύνατον να αντιμετωπιστούν από οποιονδήποτε μηχανισμό, εν τούτοις η κυβέρνηση υπέστη φθορά. Και γι' αυτό ο ίδιος από τη Βουλή δεν μίλησε μόνο για ευθύνες, αλλά προέβη και σε ανακοινώσεις αναφορικά με τα επόμενα βήματα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Από εκεί και πέρα όμως ο πρωθυπουργός, όπως θα αποτυπώσει με σαφήνεια στην ομιλία του στη ΔΕΘ, είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό έργο του. Αυτό που την προηγούμενη τετραετία αντιμετώπισε προβλήματα εξαιτίας των μεγάλων, παγκόσμιων, κρίσεων που προκάλεσαν αφενός η πανδημία με την Covid, αφετέρου η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία με την κρίση στην ενέργεια και την ακρίβεια που πλήττει τους πολίτες.

Παρότι κατόρθωσε μέσα σε αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις να κρατήσει την κοινωνία και την οικονομία όρθιες και να αποτελεί η Ελλάδα –και σήμερα– πρότυπο, το μεταρρυθμιστικό έργο δεν προχώρησε με τον ρυθμό που είχε προγραμματιστεί. Και πρόκειται για το μεταρρυθμιστικό έργο που αφορά άμεσα τους πολίτες, την καθημερινότητα, την ασφάλεια, την Παιδεία και την Υγεία.

Στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα επόμενα βήματα. Και όπως συνηθίζει και στα σχετικά χρονοδιαγράμματα. Η «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση» δεν αποτελεί αφηρημένη έννοια. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις στους κεντρικούς τομείς λειτουργίας του κράτους που συνδυάζονται με ταυτόχρονη στήριξη των πολιτών ώστε να μη διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή από τον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας, με την ακρίβεια να συνεχίζει να απομυζά το εισόδημα των πολιτών.

Η οικονομία ήταν και παραμένει προμετωπίδα των κυβερνητικών κινήσεων. Η επενδυτική βαθμίδα –που εκτιμάται πως θα δοθεί στη χώρα μας και που στο τέλος της ημέρας αφορά το σύνολο των πολιτών– δεν αποτελεί κάποιο… δώρο, αλλά την επιβράβευση των σκληρών προσπαθειών και των ισορροπιών που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ των αλλεπάλληλων κρίσεων και της ορθολογικής διαχείρισης που συνδυάστηκε με τη δημιουργία επενδυτικών συνθηκών στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός παίρνει και πάλι το παιχνίδι πάνω του επιβεβαιώνοντας πως δεν επαναπαύεται στις δάφνες του νικητή ούτε στην απουσία αντιπολίτευσης στη χώρα. Γνωρίζει άλλωστε πως ο χειρότερος εχθρός αυτής της κυβέρνησης είναι ο ίδιος της ο εαυτός.