Την επισήμανση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει δίκαιη και αυστηρή πολιτική για το μεταναστευτικό έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης» που διοργανώνει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως διευκρίνισε στο σημείο αυτό, δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες, ανθρωπιά δίπλα στην ευταξία. Και αυτό κάναμε και το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της μεταναστευτικής κρίσης. Το ίδιο κάνουμε και στην επικίνδυνη εκδοχή του λαϊκισμού που αποδίδει κάθε κακό στην κοινωνία στον ανώνυμο ξένο» σημείωσε.

«Κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα για να επιτεθούν συλλήβδην στην ΕΕ, τη Frontex και την κυβέρνηση ενώ δεν δίστασαν ακόμα να κατασκευάσουν τραγωδίες για να αποδειχθεί μετά ότι εξυπηρετούσαν τα σχέδια των λαθροδιακινητών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της νεάς συμφωνίας για το μεταναστευτικό θα δοκιμάσει την αξιοπιστία της ΕΕ. 

Όσον αφορά το 2023 ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μας αφήνει με μια επιτυχημένη μεταναστευτική πολιτική και μειωμένες ροές, χάρη και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία. «Αποδίδουμε πλέον γρήγορα και δίκαια άσυλο με τυποποιημένες διαδικασίες. Αυτό έρχεται να κουμπώσει με τη σημαντική εξέλιξη για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που βαδίζει προς την οριστική επικύρωση την άνοιξη. Δεν ήταν προφανές ότι θα μπορούσαμε να την πετύχουμε πριν από μερικούς μήνες. Δεν λύνει με μιας μόνη της το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αλλά είναι μια αρχή. Για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αποκτούμε έναν θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης αλλά και μια νομική βάση κατά της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από άλλες χώρες που μπορεί να σκέφονται ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν κατατρεγμένους ανθρώπους για τους δικούς τους γεωπολιτικούς σκοπούς κάτι που έχει γίνει ιστορικά και στα ελληνικά σύνορα και στα σύνορα της Λευκορωσίας» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις αναφορές του στην πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα η εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομων διακινητών και χαρακτήρισε θετικό γεγονός την έγκριση από την Κομισιόν της διευκόλυνσης έκδοσης βίζας για Τούρκους πολίτες που θα θέλουν να έρθουν για τουρισμό σε 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες των νησιών αυτών ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα είμαστε πάντα δίπλα τους με την ελπίδα ότι θα υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι πόροι από την ΕΕ. Είμαστε σε μια φάση διαπραγμάτευσης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφή τη θέση της ότι μπορεί να δεχθεί αυτή τη διαπραγμάτευση να καταλήξει μόνο εφόσον αξιοποιηθούν δυνατότητες να αυξηθούν και άλλο τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» συμπλήρωσε. 

Υπενθύμισε, επίσης, την υπερψήφιση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για χορήγηση τριετούς άδειας παραμονής στους μετανάστες που μπορούν να αποδείξουν ότι εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα. «Αποδεικνύουμε έτσι ότι στην πατρίδα μας σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες το μεταναστευτικό δεν είναι απαραίτητα ένα πεδίο διχασμού αλλά ότι με τη σωστή αντιμετώπισή του του μπορεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη του τόπου αρκεί να έχουμε μια συνεπή πολιτική που να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπινων ζωών με προστασία των συνόρων της ΕΕ και από την άλλη την διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη τα κενά που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Σε αυτή την ισορροπία πιστεύουμε, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτό. Ο υπουργός Μετανάστευσης έχει αναλάβει βαρύ φορτίο καθώς θα υπογραφούν και άλλες συμφωνίες για εργασιακή κινητικότητα με άλλες φίλες χώρες. Είναι μια σύνθετη διαδικασία που συνδέεται με ευρωπαϊκές πολιτικές όσο και με εσωτερικές διαδικασίες ενσωμάτωσης. Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία που έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την ένταξη ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν νόμιμα στην χώρα μας. Έχουμε τέτοια παραδείγματα στη χώρα μας». 

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός επισήμανε τα εξής: «Αισθάνομαι ότι η πατρίδα μας τάχθηκε από τη συγκυρία να υπηρετήσει μια ευρύτερη μεταναστευτική πολιτική. Να αποδείξει ότι αυτός ο κυματισμός της ιστορίας δνε μπορεί να ανατρέψει τις ευρωπαικές πολιτικές ούτε να ανατρέψει το σκάφος με το οποίο ταξιδεύουμε στον χρόνο και στα σύνορα. Όσοι είμαστε Ευρώπη και αγαπούμε την Ευρώπη καλούμαστε να διαχειριστούμε την πρόκληση αυτή κλείνοντας την πόρτα στην παρανομία κα ιτην εκμετάλλευση αλλά ανοίγοντας το παράθυρο στην ευκαίρια με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα. Κάναμε βήματα προόδου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τη συνεχίσουμε».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Διαβάστε περισσότερα για